JIBO - umělý člen domácnosti  
Ani kávu to uvařit neumí. Šesti liberní, necelý loket vysoký robot nebyl stvořen k tomu, aby nám ulehčoval dřinu, ale aby dělal společnost. Na rozdíl od domácích mazlíčků je prý inteligentnější a neposírá se. Video ukazuje, co bychom za 500 dolarů v ověřovací sérii mohli dostat už před příštími prázdninami.

 

Nenavaří, nevypere, ale na rozdíl od novomanželky prý alespoň dřepí, kam to postavíme, nemá totiž kolečka. Když „to“ prý ale přistrčíme „do houfu“, citlivě se to zapojuje do dění a připomíná to tak trochu gejšu. Jen jaksi v americkém podání, protože Jibo promlouvá americkou angličtinou mladistvým chlapským hlasem.
Robot má natáčecí hlavu, kterou strká všude, kde se něco děje. Ze všeho nejlépe mu jde  komunikace s dětmi. Jibo umí citlivě naslouchat, něco i povídat a dovede být kamarádský. Jibo také rozpoznává obličeje i hlasy všech členů domácnosti a podle toho s kým zapřede hovor, upraví své chování. Robota , který pracuje s každým individuálně, vyvinula společnost Cynthie Breazealové z Massachusettského technologického institutu, zakladatelky společnosti CEO.


 

V I D E O
Dr. Cynthia Breazeal v TED

V propagačním videu se Jibo chvástá, že je nejlepším kameramanem na světě.  Něco na tom možná bude. Robot totiž pozoruje obličeje zúčastněných a vybírá jen ty nejlepší záběry. Pak nabídne k posouzení, co zaznamenal. Když dáme najevo, že se nám něco zamlouvá, uloží to i se slovním doprovodem. Prostřednictvím Wi-Fi vše výběr uloží, kam má. Neumdlévá únavou ani alkoholickým opojením a je stále ve střehu, takže mu neujde, kde se co šustne. Sám přitom selektuje záběry, kde nic zajímavého není. 


Duší robota je procesor ARM a běží na Linuxu. Je vyzbrojen dvěma kamerami aby mohl sledovat a detekovat osoby v dosahu. Směrový mikrofon zase přesně lokalizuje zdroj zvuku. Na těle má robot senzory, takže detekuje dotyky a reaguje na ně.  Verze robota pro domácnosti za 499 dolarů se má dostat na trh v prosinci. Developerská edice o sto dolarů dražší v září 2015. Nějaké přehnané vlezlosti se ale nejspíš obávat nemusíme. Stačí vytáhnout šňůru ze zásuvky a  klapačka mu zmlkne do půl hodiny. 

 

Pramen: www.myjibo.com/


 


 

Datum: 18.07.2014 16:34
Tisk článku



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz