Pověste vrtačky na hřebík  
Přesněji řečeno, pověste na hřebík zubařské vrtačky. Přichází remineralizace zubů, z mého pohledu nejskvělejší objev od vynálezu krájeného chleba, kandidát na Nobelovu cenu.

Prostě se zahojí

Logo Reminova

Zřejmě to známe všichni, ten ošklivý okamžik, kdy se rozječí zubařská vrtačka a její hlavice se zaboří do našeho, kazem napadeného, zubu. Nepříjemné chvilky zakončené záplatou místo původní zuboviny. A co teprve pokud se kaz dostane pod plombu. To může vést až k nutnosti trhání, stručně řečeno hrůza a děs.

 

Prof. Nigel B Pitts

 Již Jára Cimrman psal o tom, že zuby jsou pohroma huby. Když se říznete nebo škrábnete, zahojí se to, když vás kousne komár nebo pokouše pes, zahojí se to. Když si zlomíte nohu nebo čelist, zahojí se to. Ale když se zubů zavrtá kaz... . Tedy doposud, je tu totiž technologie, která slibuje zacelit díru v zubu pomocí procesu remineralizace. Budou moci zubaři pověsit svoje vrtačky na hřebík, včetně pověstné Cimrmanovy M6 s pěti rychlostmi a zpětným chodem?

 

 
Jako bonus má technologie remineralizace umožňovat i snadné bělení zubů.

 Vědci z King"s College v Londýně dokázali dovést proces zpětné mineralizace zubu pomocí elektrického proudu. O tom, že dochází k obnově skloviny nás přesvědčují především výrobci zubních past. Vápník a fosfáty ze zubní pasty (samozřejmě i z jiných zdrojů) mohou v malém měřítku zalepit díry v zubní sklovině. Jedná se ale o velmi malé měřítko, které možná stačí zvrátit počáteční stádium zubního kazu, kdy se jedná pouze o oslabení vrstvy zubní skloviny, nikoliv o opravu díry v zubu. To dokáže až nový vynález z dílny spin-out společnosti Reminova Ltd., jejíž vědci daný proces vyvinuli. Technika se jmenuje Elektricky akcelerovaná a vylepšená remineralizace (Electrically Accelerated and Enhanced Remineralisation - EAER) a měla by být na trhu do tří let. Jejím základem je roztok vhodných látek pro opravu zubu. Ten se pomocí jemného elektrického proudu, který pacient nepocítí, směruje tak, aby zaplnil novou zubní sklovinou díru vyžranou kazem. Podle profesora Niggela B. Pittse, který za technologií stojí, má jeho zařízení nejen bezbolestně opravovat zuby, ale jeho použití má být levnější než tradiční vyvrtej a zalep. 

 Za sebe a nejspíš i  další 3,2 miliardy těch, kteří ročně najdou díru v zubu, dávám palec nahoru.

 

Zdroj: http://www.reminova.com/

Autor: Martin Tůma
Datum: 11.08.2014 12:35
Tisk článku

Související články:

Umělá sklovina na opravu zubů     Autor: Jaroslav Petr (24.02.2005)



Diskuze:

remineLaRizace

Pavol Sedláček,2014-08-11 18:25:18

Nie remineralizace?
Tu je to spravne:
"(Electrically Accelerated and Enhanced RemineRaLisation - EAER)"

Odpovědět


Pavol Sedláček,2014-08-12 17:12:42

NoO, uz ste si to opravili, nemate za co :)

Odpovědět

Libor Zak,2014-08-11 17:04:09

Taky se obávám. Zázračných léků a převratných technologií už tu bylo. Možná kdyby řekli, bude to sice dvakrát dražší a vyrábět zařízení budou současní dodavatelé pryskyřic a zubních náhrad. Tak bych tomu lehce skepticky dával naději.

Odpovědět

pharma lobby

Am Am,2014-08-11 16:11:15

informaci o takových vynálezech bylo možné občas číst spoustu let zpátky
dokonce se hovořilo o možnosti nechat narůst třetí zuby
ale vždy to skončilo vyšuměním do prázdna
je to byznys, a jako takový bude mít snahu chránit sebe sama před skončením, jak je tomu v jiných odvětvích
ale nebudu malovat čerta na ze´ˇd, třeba to tady fakt za pár let bude

Odpovědět


Jaroslav Záruba,2014-08-11 17:39:28

Je třeba mít na paměti, že takový produkt musí mít tři prdele testů a osvědčení. Kromě zdržení to samozřejmě přináší kupu nákladů.

Odpovědět

Díky za radostnou novinu !

Ondi Vo,2014-08-11 13:35:13

Doufám že splní očekávání, ovšem kariesem napadenou část zubu bude asi nutno nejdřív sterilizovat a nebo mechanicky odstranit.
Škoda, že není zveřejněno víc detailů.

Odpovědět


Re:

Vít Výmola,2014-08-11 13:44:15

Taky jsem si myslel, že se vrtá i proto, aby se odstranila napadená část zubu. Podle popisu to ale vypadá, že nová metoda jenom nahrazuje plombu něčím lepším.

Odpovědět


Honza Dobrák,2014-08-13 16:54:15

Taky mi to nějak nedává smysl. Kazy myslím jsou často hlouběji v zubu než je sklovina. Pokud tohle nahrazuje pouze sklovinu, tak se bude tak i tak muset něčím vyplnit ten zub, ne?
Každopádně by to bylo dobrý. Ale jsem k tomu skeptický, stejně jako k tomu laku, který měl nahradit sklovinu (v r. 2012 to oběhlo po českém netu, že něco takového vymysleli v CEITECu v Brně a od té doby nic).

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz