Techmania: Dobrodružná výprava za poznáním  
„Vzorečky jen suchý jsou, Techmania věda hrou.“ OSEL zve všechny zájemce do úžasného plzeňského science centra Techmania.


 

Zvětšit obrázek
Slunce ve 3D Planetariu. Kredit: S. Mihulka.

Letošní léto se ve střední Evropě moc nepovedlo, zvláště jeho závěr byl tristní. Podle všeho si během podzimu budeme muset spravit chuť intenzivními zážitky pod střechou. Pro milovníky či alespoň fanoušky vědy se nabízí pozoruhodná možnost výpravy za poznáním do plzeňského science centra Techmania.


 

Zvětšit obrázek
Logo. Kredit: Techmania Science Center.

Osobně jsem navštívil Techmanii dvakrát a fascinovala mě v mnoha směrech. Impozantní je už prostředí plzeňské industriální zástavby, ve které se Techmania vyjímá jako moderní klenot v solidní koruně českých technologií. Je také nanejvýš pozoruhodné, jaký rychle se Techmania proměňuje a kolik stihla zavést rozmanitých novinek od svého otevření na podzim 2008, po založení Západočeskou univerzitou v Plzni a společností Škoda Holding.


 

Zvětšit obrázek
Termokamera. Kredit: S. Mihulka.

V Techmanii na první pohled upoutají moderní, rozlehlé a vzdušné industriální prostory, plné skvělých vědeckých hraček pro děti i dospělé a v neposlední řadě i vstřícný tým zaměstnanců Techmanie, které jejich práce viditelně baví. Nezdráhám se napsat, že je to radost pro všechny zúčastěné. Nabídka vědeckých atrakcí je náležitě pestrá, své favority si mezi nimi najde snad úplně každý. Velmi slušné je i zázemí Techmanie, které z ní dělá zajímavou destinaci pro rodiče zmožené výchovou, kteří se chtějí na celý den zbavit svých dětí. Pokud ovšem sami odolají všem lákadlům Techmanie, což je, věřte, téměř nadlidský úkol.


 

Zvětšit obrázek
Expedice Vesmír 2014. Kredit: Techmania Science Center.

Nejhorší je v tomto směru loňského roku otevřené 3D planetárium, které návštěvníkům představuje vesmír a všechna jeho tajemná zákoutí. Málem jsem kvůli němu nestihl vlak do Českých Budějovic. Během dvacetiminutového průletu expozicemi 3D planetária ve mně převládl jediný intenzivní pocit: sem se budu muset co nejdřív vrátit, na celý den. Je tu spousta moderních, rozměrově velkorysých a přehledných informací o vesmíru a kosmonautice, samozřejmostí jsou interaktivní expozice a všemu tomu vévodí fantastický model Slunce, podle dětí skoro jako živé.


 

Zvětšit obrázek
Industriální svět Techmanie. Kredit: S. Mihulka.

Techmania, to ale není jenom prohlídka skvělých a tématicky rozmanitých expozic. Kromě unikátní možnosti sáhnout si na podivuhodnou Entropu Davida Černého nabízí i hodinové programy pro děti ze základní i střední školy ve Fyzikální, Chemické a Biologické laboratoři. Řada z nich jsou úplně čerstvé novinky a najdete mezi nimi například zkoumání života ve vesmíru, pátrání po tajemství komety, misi na Mars nebo vesmír pod tlakem pokusů. Pro velký zájem je lepší si tyto programy předem rezervovat. Techmania také ve spolupráci s legendárním časopisem Vesmír připravila soutěž „Expedice vesmír“ pro astronauty ve věku 10 až 15 let. Jejich úkolem je navrhnout zajímavý pokus, který by bylo možné uskutečnit v beztížném stavu.


Jistě velice napínavé budou i tábory v Techmanii během podzimních prázdnin, během nichž budou děti poprvé v historii v Techmanii i spát. Upřímně lituji, že si to už nemohu vychutnat jako nadšené dítě se zářícíma očima, překypující optimismem a fantazií. Nicméně, alespoň jim držím palce, aby to pro ně byl zážitek, na který budou ještě dlouho vzpomínat.

 


Techmania Plzeň. Kredit: Jiří Honomichl.

Skauti z Klatov Výprava: 3D Planetárium Plzeň. Kredit: Vojta Klimeš.

 

Literatura:   www.techmania.cz

Datum: 24.09.2014 20:28
Tisk článku


Diskuze:

chaos

Pavel Popelka,2014-09-30 00:10:30

Na rozdíl od původních expozic pražského Technického muzea, které byly přehledné a tematicky členěné (a snad stále jsou), mi přijde Techmania jako chaotická.

Odpovědět

moderní prostory

Pavel Popelka,2014-09-30 00:08:18

"V Techmanii na první pohled upoutají moderní, rozlehlé a vzdušné industriální prostory"

Není náhodou Techmania v bývalé budově plzeňské Škodovky č. 56, postavené r. 1917?

Odpovědět

Porovnání Techmania/Science Center - kam s dětmi?

Jiří Mach7,2014-09-29 21:24:27

Dobrý den,
článek mě nadchl a byla to poslední kapka, která rozhodla. Chtěl bych s dětmi (7 a 10) vyrazit na výlet ale nemůžu se rozhodnout, kterému z našich center dát přednost.
Ostrava, Brno, Plzeň, Liberec? Vzdálenost nehraje roli, spíš mi jde o to, aby jim to sedělo věkem a preferuji navštívit spíš jen jedno z nich. :-)

Děkuji všem za rady!
Jirka

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz