Antropologové v boji proti šílenství eboly  
Medicínští antropologové nastupují do předních linií boje proti nejzuřivější epidemii eboly historie.



 

Zvětšit obrázek
Lékaři bez hranic nasazují životy i za nás. Kredit: Caroline Van Nespen/ MSF.

Ebola se vřítila do západní Afriky a drtí ji ve svých krvavých spárech. Jejímu vítěznému tažení lemovanému spoustou mrtvol do značné míry napomáhají reakce místních lidí, kteří se tváří v tvář smrtelnému děsu mnohdy nechovají tak, jak od nich očekávají vystresované úřady a zoufale bojující zdravotníci. Podle medicínské antropoložky Sharon Abramowitzové z Floridské univerzity v Gainesville by přitom vhodný přístup k místním lidem a organizacím mohl běsnění eboly v západní Africe značně omezit. Abramowitzová to jako odbornice na situaci v Libérii prohlásila na setkání pořádaném Georgetownskou univerzitou ve Washingtonu, D. C.

 

Zvětšit obrázek
Sharon Abramowitz.
Kredit: University of Florida.


Jak by podle ní mohli antropologové konkrétně pomoci? Abramowitzová považuje za životně důležité při snahách o zamezení šíření smrtelného viru co nejlépe oslovit a zapojit místní lidi. V současné době leží mezi národními vládami a zdravotníky na jedné straně a spoustou místních lidí na straně druhé ohromná propast nedůvěry, ve které se potápí značná část úsilí věnovaného boji proti strašidelné epidemii. Místní sabotují snahy o izolaci nemocných a někdy dokonce kvůli strachu o život a zmateným pověrám útočí na zdravotníky. Přitom je prý v afrických zemích ohromný potenciál a v minulosti se ukázalo, že místní lidi lze velmi motivovat a nasměrovat proti takovým závažným chorobám, jako je například všudypřítomná malárie. V Africe se také v některých případech podařilo dosáhnout vyšší míry očkování, než třeba v USA.

 

Zvětšit obrázek
Ebola v západní Africe, situace 1. října. 2014. Kredit: Mikael Häggström, BrianGroen, Wikimedia Commons.


Je fakt, že v afrických zemích není nijak zvlášť kvalitní základní lékařská péče, že pro běžné pacienty moc nefungují pohotovosti anebo lékařské ordinace. Na ebolu se ale běžné medicínské postupy nedají moc dobře využít. Je tu velký prostor pro improvizaci a testování rozmanitých alternativních mechanismů, jako když nedávno Sierra Leone vyhlásila třídenní zákaz vycházení a mezi lidi poslala zdravotníky, aby pátrali po nemocných s ebolou. Je to poměrně brutální zásah do lidských práv, ale ebola, jak známo, také nepostupuje nijak zvlášť eticky.

 

Zvětšit obrázek
Bezpečnější pozdrav v době eboly. Kredit: J slick, Wikimedia Commons.


Když konvenční medicínské postupy selhávají, tak se mezi lidmi objevují nové, někdy dost bizarní praktiky, které antropologové mohou nadšeně sledovat a také pomáhají lékařům a úředníkům se v nich orientovat. V postižených oblastech se například vzmáhá černý trh s krví přeživších pacientů, které se přisuzují nadpřirozené schopnosti.

Zvětšit obrázek
Cyklus eboly. Kredit: CDC.

Objevují se ale i mnohé další, méně riskantní postupy. Na ebolu se adaptuje celá společnost a ve snaze zmírnit strašlivé riziko rychle mění zažité zvyky.


Namísto klasického podání ruky se lidé v Sieře Leone zdraví ťuknutím loktů. Je to už sice starší záležitost a například v roce 2006 během epidemie ptačí chřipky tenhle pozdrav propagovala Světová zdravotnická organizace (WHO), v Sieře Leone se z toho ale stala věc života a smrti. V některých oblastech se objevily vyhlášky, podle nichž si lidé před každou veřejnou budovou musí mýt ruce v dezinfekci – při vstupu i při odchodu. Africká banka Ecobank zase zavedla pravidlo, podle něhož smí být během otevírací doby uvnitř budovy vždy jen pět zákazníků. Podle Abramowitzové teď prožíváme poměrně hororový experiment se smrtící epidemií ve velkých městských centrech. Kromě děsu a nočních můr bychom se také ale měli poučit a být co nejlépe připraveni na podobný scénář, i když není příliš reálný. Situace v rozvinutých zemích s kvalitní a široce zajištěnou lékařskou péčí je úplně jiná, pro ebolu naštěstí nepříznivá.

 

 

Video: CDC monitoring 40 people possibly exposed to Ebola patient. Kredit: Reuters.


Video:  Ebola Virus Outbreak 2014: Dying at the Hospital Door. Kredit: The New York Times.


Literatura

Nature News 3. 10. 2014, Wikipedia (Elbow bump).

 

Datum: 06.10.2014 16:00
Tisk článku


Diskuze:

pro Ctibora Jablonského

Josef Řeřicha,2014-10-09 07:54:23

Pane, myslíte, že je pro islámské teroristy těžké vpašovat do USA své sebevrahy ?, myslíte, že by neprošli ? Pak tam pošlou už nakažené sebevrahy, myslíte, že by toho nebili schopni ? A jak to udělali, že zkontrolovali 3,5 milionu poutníků do Mekky ? Američani by také dokázali zkontrplovat takovou masu v krátkém čase ? No nevím, nevím.

Odpovědět


To: Josef Řeřicha

Ctibor Jablonický,2014-10-09 08:05:23

Pane Řeřicha, lépe čtěte!

1. Saudové preventivně neudělili vstupní víza nikomu, kdo pocházel nebo cestoval z některé z "infikovaných" zemí. Tj - týkalo se to asi 7500 žadatelů, nikoliv 3,5 milionu. :-) Individuálně zkontrolovat 3,5 milionu muslimských poutníků během několika hodin zřejmě není možné, v tomhle máte pravdu.

2. Otázku jak je těžké kam koho "vpašovat" ??? - to přece vůbec neřeším :-)

Odpovědět

Islám a ebola 02

Josef Řeřicha,2014-10-07 13:48:35

Na začátku jsem se zeptal :"zda by nemohlo napadnout ty islámské šílence-sebevrahy, že by zamořili USA + Evropu tou ebolou. Bylo by to možné ??"

Odpověď zatím nepřišla od nikoho, tak se ptám podruhé. Kdyby ti šílenci poslali do USA 20 nakažených sebevrahů, tak jak by museli postupovat aby zamořili značnou část obyvatelstva. A je to vůbec reálné ? Dokonce kdyby se jim dařilo, mohli by "najmout" v Africe už ebolou nakažené a posílat je "za peníze" příbuzným do USA aby tam řádili. - Jak pracuje celosvětová vědecká odborná asociace proti takovým šíleným scénářům ? Díky (podruhé) za odpověď.

Odpovědět


Re:

Vít Výmola,2014-10-07 14:16:42

Vy se se mnou nebavíte? :D

Odpovědět


Vojtěch Kocián,2014-10-07 16:09:54

Můj názor je, že průšvih by to byl solidní. Ani ne pokud jde o počty přímých obětí eboly (hádal bych řádově tisíce, než by se zavedla přísná opatření a lidé si začali dávat větší pozor). Panika a sociologické a politické změny by si však vybraly mnohonásobně vyšší daň. Klidně by se to mohlo stát rozbuškou k nějaké větší válce. Tohle ovšem islamisté tak úplně nepotřebují, protože případná odvetná vyhlazovací kampaň by se mohla obrátila proti nim.

Souhlasím s panem Výmolou, že ebola není zrovna ideální biologická zbraň. Její působení se sice hrozivé, ale nemá potenciál způsobit v západní civilizaci pandemii a navíc je díky relativně krátké inkubační době celkem dobře stopovatelná ke zdroji.

Odpovědět


Re:

Vít Výmola,2014-10-07 16:53:45

Ovšem tu paniku netřeba podceňovat, to je taky pravda. Největší paniku pak může způsobit právě to, co je zrovna mediálně nejviditelnější - což je právě teď ebola, ať už je úspěšnost jejího šíření jakákoliv.
Vlastně by nikdo s ebolou ani do USA nemusel letět, stačilo by rozhlásit, že už tam je a v New Yorku ošahává v supermarketech zeleninu...

Odpovědět


Islam a pandemie

Ctibor Jablonický,2014-10-09 07:24:29

Islám je v tomhle směru velice pragmatický. Proč si mýslíte, že Saudové nepustili (neudělili vstupní víza) nikomu z "infikovaných" zemí na pouť do Mekky? :-)
Nejsou to totiž blázni! Dovedete si představit, co by to bylo za "průser" kdyby na místě, kde je těsný dav cca 3,5 mil. věřících poutníků z celého světa se objevil jeden jediný, ebolou nemocný člověk? Nastala by globální pandemie jak z učebnice.
Tím, že je preventivně do Mekky vůbec nepustili, udělali mnohem záslužnější čin než celá slavná WHO. A my se musíme chovat stejně, jinak nemáme šanci. :/

Odpovědět

Pověry

Karel Tejkal,2014-10-07 10:43:45

Pro pověry ohledně eboly nemusíme až do Afriky. Stačí do vyhledávače zadat heslo "ebola" pro doménu "protiproud.cz".

Odpovědět

CDC

Ctibor Jablonický,2014-10-07 09:26:24

Ze stránek CDC se dá stáhnout model (dostupný i jako excelovský soubor) pomocí kterého lze úpravou parametrů simulovat vývoj počtu nakažených, nemocných a mrtvých.
Odkaz je zde:
http://stacks.cdc.gov/view/cdc/24900

Odpovědět

Absurdné

Jana Packova,2014-10-07 07:13:24

p. Luft, váš príspevok je viac než smutným príkladom ľudskej ľahostajnosti a ignorácie.

ad 1, chcela by som vidieť vašu reakciu keby sa pomerne vyvinutejšia forma epidémie rozšírila po Európe ako "prirodzený regulátor v preľudnených oblastiach" - však prečo tomu nenechať voľný priebeh? Ľudí je na svete dosť, nie?

ad 2, Nechcela by som žiť v budúcnosti plnej ľudí ako ste vy - ak by vôbec taká budúcnosť nastala keďže miera mutácii epidémii je značne vysoká a ľahostajnosť voči jednej oblasti môže spôsobiť aj "našu" vlastnú záhubu

a ad 3, nechajte aj svojim chorobám "voľný priebeh", nechoďte k lekárom, nechajte to na prírodu, pomôžete tým svetu viac a možno získate aj Darwinovu cenu. Win/win sitácia ako vyšitá.

Odpovědět


Martin Chabada,2014-10-07 08:20:05

Epidemia, podobna Ebole, v Europe predsa uz bola - bola to morova epidemia v 14. storoci.
Niektori historici povazuju nasledky tejto epidemie za jednu dolezitych pricin prichodu renesancie, teda v podstate zaciatok "moderneho" sveta.
Jednoducho radikalny pokles populacie vyvolal tlaky na vyssie mzdy a nasledne aj lepsiu organizaciu prace (kedze pracovna sila bola draha) co sposobilo zmeny v mysleni ludi a aj vdaka tomu dnes mozeme diskutovat na internete.
Je nespravne posudzovat veci len z pohladu pseudohumanistickych predstav a treba sa snazit vidiet veci v ramci hlbsieho kontextu.
Bezbrehe mnozenie ludi nad ramec podpory ekosystemu je jednoducho zle a pokial sa k tomuto problemu racionalne nepostavime, tak priroda "vymysli" riesenia podobne ako Ebola.

Odpovědět


To: Jana Packova

Ctibor Jablonický,2014-10-07 08:42:12

Ačkoliv Vám zřejmě připadá jakýkoliv názor o "volném průběhu epidemie" cynickým, nelze nesouhlasit s tím, že se jedná o zcela přirozený populační regulátor který nemusí být vždy na škodu. Tvrzením opaku totiž popíráte samotného Darwina. A co je lepší? Říct "naplno" to co si v zákulisí a neveřejně sama přiznává většina odborné i laické veřejnosti nebo se schovat za politicky korektní slova a pod nelogickou záminkou falešného sociálního cítění zbytečně vyčerpávat zdroje a uměle prodlužovat nevyhnutelnou agonii?

Odpovědět


Pomôž si sám, aj ebola Ti pomôže

Marek Fucila,2014-10-07 10:34:56

Jana Packová to veľmi pekne napísala.
Je to aj pekný socálny experiment. Tunajší diskutujúci pekne ukazujú, ako ľahko mohla byť v Európe druhá svetová vojna, a že podstata ľudí sa vôbec nezmenila. Zároveň pri pozvolnom poklese populácie ve Európe a spomaľovaní celosvetového populačného rastu stále prevládajú mýty o preľudnení a strach z nedostatku zdrojov. Cynizmus má svoje opodstatnenie pri hodnotení situácie, určite nie ako humánny návod čo robiť s aktuálnymi problémami.
Keď chceme brať evolúciu do dôsledkov, tak z pohľadu ľudí je nevyhnutné, aby dostupné zdroje využili naplno. Prečo ten strach z preľudnenia? Infekcie si razia vlastné stratégie. Máme s nimi nebodaj kolaborovať?
Morové epidémie v stredoveku možno viedli k pokroku, ale rovnako tak môžeme hypotetizovať ako pokrok zabrzdilo spiatočnícke myslenie a ľahostajnosť ľudí. Je s kľudom možné, že internet tu mohol byť už pred 1000 rokmi, keby sme tu nemali kresťanstvo. Naštastie vždy boli aj ľudia, ktorí svoj "osud" alebo osud ostatných nebrali ako nemenný a snažili sa pohnúť so všetkým, čo bolo v ich moci.
Je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že vy, vaše deti alebo príbuzní zomrú v dohľadnej dobe na nejakú infekciu donesenú z "ďalekej" Afriky, trebárs Ebolu, ako že to bude ako dôsledok preľudnenia na tom ďalekom kontinente. Tak pre tých, čo vidia svet cez ekonomický zisk, je lacnejšie vyliečiť tamojšiu populáciu, ako znášať následné straty u nás.

Odpovědět


Vďaka

Jana Packova,2014-10-07 15:24:08

p. Fucilovu za rozumnú podporu. Čo sa týka argumentov preľudnenia, odporúčam skvelú stránku

http://overpopulationisamyth.com/

S preľudnením sa dá bojovať - prostredníctvom vedy, pokroku, porozumenia a šírenia informácii. Preľudnenie je charakteristické pre rozvojové krajiny (kde je aj vysoká miera úmrtnosti) - ak tieto krajiny dostaneme na úroveň rozvinutých krajín, otvorí sa nám celkom nový horizont a nový potenciál. To je ale na dosť dlhú debatu.

Darwina nepopieram, popierajú ho naopak zástanci teórie "nechajme to na prírodu". Tam kde človek ako druh je, sa dostal práve preto, že sa našli jedinci, ktorí to na prírodu jednoducho nenechali. Ak to chcete "nechať na prírodu", kľudne sa vráťte žiť späť na stromy a vyhýbajte sa akémukoľvek technologickému pokroku.

Zaujala ma ešte táto veta: "Niektori historici povazuju nasledky tejto epidemie za jednu dolezitych pricin prichodu renesancie" - moje vedomosti o tejto udalosti sú presne opačné, podľa mnohých historikov boli epidémie jedným z dôvodov pádu civilizácii a zániku rozvinutých systémov.

Pseudohumanita je hlúposť sama o sebe (už len samotný pojem) - altruizmus je stratégia ktorá nás posunula ďalej (odporúčam knihu Social Evolution od Roberta Triversa kde popisuje rôzne stratégie prežitia a simuláciu stratégie tit for tat), to že majú ľudia tendenciu byť ľahostajní voči problémom ktoré sa ich navonok netýkajú lebo sa odohrávajú na inom kontinente považujem iba za pózu, snahu odosobniť sa od daného problému.

Svet je prepojený, dnes viac ako kedykoľvek inokedy. Treba to rešpektovať a správať sa podľa toho(môj názor). Alebo to nechajte na prírodu, a prestaňte používať internet.

Odpovědět


Přelidnění

Petr Chaloupka,2014-10-07 23:39:40

Dobrý den paní Packová,
nechci se moc pouštět do diskuze o názoru na Ebolu. Ovšem dovolím si poopravit některé Vaše názory na boj proti populačnímu růstu:
1. "Preľudnenie je charakteristické pre rozvojové krajiny"

Pojem přelidnění není v tomto kontextu vhodný (přelidněná je třeba Praha, protože musí potraviny a energie dovážet). Mluvíme spíše o hustotě zalidnění a ta je nejvyšší v zemích jako je Japonsko, Jižní korea, nebo Nizozemí. Tedy vyspělé země. Afrika má hustotu zalidnění poměrně nízkou, ovšem s vysokým populačním přírůstkem.

2. "S preľudnením sa dá bojovať - prostredníctvom vedy, pokroku, porozumenia a šírenia informácii…ak tieto krajiny dostaneme na úroveň rozvinutých krajín, otvorí sa nám celkom nový horizont a nový potenciál"

Ve skutečnosti tyto vzdušné konstrukce vytvořené na základě vývoje vybraných zemí a ideologie v praxi nefungují. Rozumějte, v bohatých zemích s nízkou kriminalitou a vysokou dobou dožití je nízká porodnost, o tom není sporu. Potíž je, že lidé v Africe jsou chudí a ještě dlouho chudí budou. A není v reálných silách zbytku světa je z chudoby vyzvednout. Nedokážeme ani potlačit hromadné zabíjení v těchto zemích… Porodnost i ekonomický rozvoj s válkou úzce souvisí. Ač se to nezdá, objem volných prostředků, které mohou politici reálně uvolnit pro cizí země, je v tomto měřítku velmi omezený. Afrika se jednou ekonomicky zvedne a populační růst se sníží, ale je to běh na dlouhou trať. A dávno před tím se zřejmě stane nejlidnatějším kontinentem.


3„moje vedomosti o tejto udalosti sú presne opačné, podľa mnohých historikov boli epidémie jedným z dôvodov pádu civilizácii a zániku rozvinutých systémov“
Vaše vědomosti jsou zřejmě povrchní. Většina civilizací skončila z důvodu válek, klimatických změn, nebo náhlou přírodní katastrofou. Existuje pouze jedna výjimka, a tou je dobývání Ameriky, kdy původní američtí obyvatelé neměli protilátky proti euroasijským nemocem. Celá řada loveckých i zemědělských společností na východě tak prakticky zanikla. Ovšem ve vzdálenějších oblastech vnitrozemí se obyvatelé postupně naučili novým nemocem bránit. Nejrozvinutější americká impéria, Aztékové a Inkové byli porobeni mečem. Stejně jako Chetitská říše, Asyřané, Féničané a další.

Odpovědět


p. Chaloupka

Jana Packova,2014-10-08 08:08:25

V prvom rade sa chcem poďakovať za uvedomelú reakciu na môj príspevok - už len málokedy sa stretávam s rozumnou argumentáciou ktorá dokáže dať základ zaujímavej diskusii.

1, Pojem přelidnění není v tomto kontextu vhodný (přelidněná je třeba Praha, protože musí potraviny a energie dovážet). Mluvíme spíše o hustotě zalidnění a ta je nejvyšší v zemích jako je Japonsko, Jižní korea, nebo Nizozemí. Tedy vyspělé země. Afrika má hustotu zalidnění poměrně nízkou, ovšem s vysokým populačním přírůstkem.

Máte pravdu že si treba ujasniť pojmy - preľudnenie je skutočne charakteristické pre metropoly ako pre rozvojové krajiny. Je to logické, do miest sa zmestí viac ľudí na kilometer štvorcový ako do "dedín" a im podobných usporiadaní. O tom ostatne hovorí aj stránka, ktorú som postla.

http://overpopulationisamyth.com/content/episode-6-urbanization-whos-afraid-big-bad-city

Ospravedlňujem sa za svoju zbrklú reakciu.

2, Ve skutečnosti tyto vzdušné konstrukce vytvořené na základě vývoje vybraných zemí a ideologie v praxi nefungují. Rozumějte, v bohatých zemích s nízkou kriminalitou a vysokou dobou dožití je nízká porodnost, o tom není sporu. Potíž je, že lidé v Africe jsou chudí a ještě dlouho chudí budou. A není v reálných silách zbytku světa je z chudoby vyzvednout. Nedokážeme ani potlačit hromadné zabíjení v těchto zemích… Porodnost i ekonomický rozvoj s válkou úzce souvisí. Ač se to nezdá, objem volných prostředků, které mohou politici reálně uvolnit pro cizí země, je v tomto měřítku velmi omezený. Afrika se jednou ekonomicky zvedne a populační růst se sníží, ale je to běh na dlouhou trať. A dávno před tím se zřejmě stane nejlidnatějším kontinentem.

Samozrejme súhlasím, že je to beh na dlhé trate - ostatne aj vývoj v mojej vlastnej krajine na úroveň takého Amsterdamu považujem za beh na veľmi dlhú trať. Dlhú, ale nie nemožnú - a to je pre mňa dôležité. Ja osobne vidím cestu vo vzdelávaní ľudí, všade na svete. Dajte ľuďom vzdelanie a dáte im možnosť žiť lepší život a meniť svet okolo seba. (Áno, v tomto som idealistka). V argumentoch typu "nechajte to na prírodu, nechajte to na ebolu/akýkoľvek iný vírus či epidémiu" (ktoré ma tak "rozparádili") nevidím zmysel, a ani riešenie.

3, Vaše vědomosti jsou zřejmě povrchní. Většina civilizací skončila z důvodu válek, klimatických změn, nebo náhlou přírodní katastrofou. Existuje pouze jedna výjimka, a tou je dobývání Ameriky, kdy původní američtí obyvatelé neměli protilátky proti euroasijským nemocem. Celá řada loveckých i zemědělských společností na východě tak prakticky zanikla. Ovšem ve vzdálenějších oblastech vnitrozemí se obyvatelé postupně naučili novým nemocem bránit. Nejrozvinutější americká impéria, Aztékové a Inkové byli porobeni mečem. Stejně jako Chetitská říše, Asyřané, Féničané a další.

Zaujímavý článok o úpadku civilácii tu:

http://invivomagazin.sk/zabijak-civilizacii_247.htm

nesúvisí priamo s epidémiami, spomína ich iba okrajovo

"Ochladenie zo začiatku 14. storočia vyvolalo v kontinentálnej Európe hladomory, ktoré nepriamo viedli k ešte väčšej katastrofe. Bol ňou mor. Zúfalí vládcovia hladom sužovaných krajín sa pokúsili nasýtiť umierajúce masy dovozom zrna z Blízkeho východu. Žiaľ, zviezli sa s ním aj morom nakazené krysy, ktoré tam prišli z Číny, kde sa mor začal v roku 1333. "

Mojim povrchným argumentom som chcela len nadhodiť možnosť (ku ktorej sa prikláňam), že epidémie pokroku civilizácii skôr ubližujú než jej pomáhajú a milióny mŕtvych nepovažujem (či už vo vojnách alebo vďaka epidémiám) za rozumnú stratégiu alebo "pomoc" k lepšej budúcnosti. Sú to veci, z ktorých by sme sa mali poučiť, nie sa k nim vracať.

Zánik civilizácie je samozrejme vec komplexná ktorá častokrát kombinuje mnohé faktory, ako je pekne popísané aj v knihe o vzostupe a páde civilizácií od kolektívu českých autorov Kolaps a regenerace: cesty civilizací a kultur (Praha: Academia 2011).

Odpovědět


Epidemie brydí ekonomický růst

Petr Chaloupka,2014-10-08 22:50:46

p. Packová
S tou epidemií jakožto brzdou ekonomického rozvoje máte pravdu. Většina lidí má za to, že taková epidemie, nebo válka (což je z pohledu šoku na ekonomiku v jistém smyslu trochu podobný případ) sníží počet obyvatel a tím vede ke zvýšení hodnoty lidské práce a to vede (vlastně nelogicky) k ekonomickému růstu. Je to trochu podobná mýlka jako argumenty, že v případě válečných konfliktů zbrojení a „rozvoj zbraní“ vede k pokroku. V obou případech jsou hospodářské škody značné. V případě epidemií jako např. mor ve středověku přijdete o spoustu lidí. Najednou vzniká nedostatek pracovní síly, pole nemá kdo sklidit. Ztrácí se vědomosti, know how. K tomu vzniká spousta sirotků, o které se nemá kdo starat... Ekonomiku země taková epidemie hodně skopne dolů.
Podobně by se mohlo zdát, že v Libérii, kde je velmi vysoká nezaměstnanost by taková epidemie vlastně snížila zástupy nezaměstnaných. Potíž je v tom, že vzdělanou elitu nemá kdo nahradit. Když v Monrovii zemřelo v městské nemocnici několik doktorů, tak prostě nemocnice zavřela, protože doktory nemá kdo nahradit. A pomocný personál přišel o místa.
U válečných konfliktů nebývá tolik obětí, ale zase je více poničené hospodářství. Jinak je to obdobné.

V grafech vývoje HDP válkou postižených zemí je patrné, že hospodářský růst po válečném konfliktu je podobný jako před ním. Během konfliktu se HDP propadá. Dá se tedy říct, že ekonomický rozvoj probíhá mimo období válečného konfliktu a válka pouze vede k absolutnímu snížení HDP. Zajímavostí je Marshallův plán po druhé světové válce. Na datech je vidět, jak moc pomohl evropským zemím z velké části umazat ztrátu způsobenou 2 sv. válkou.

U ničivých epidemií typu středověkého moru nemáme tak přesná data. V novodobých dějinách se taková věc nevyskytla a za minulost jsou hodnoty zatíženy velkou nepřesností. Nicméně na základě dostupných dat se zdá, že efekt je podobný jako u válečných konfliktů. Ale jak říkám, je to trochu s otazníkem.

Odpovědět


Ctibor Jablonický,2014-10-09 07:03:15

Mám pocit, že některým diskutujícím uniká jeden zásadní fakt: "Importem do EU-US pandemii eboly nevyléčíte!".
Euro-atlantická civilizace má sice potenciál v lékařích, lécích a podpůrném zdravotním personálu, ale bohužel, bez potřebné infrastruktury, kterou pro změnu nemá Afrika, to přinese velice pramalý efekt - je to plýtvání - především lidskými zdroji.
Pokud v Monrovii nejsou dva měsíce schopni celně odbavit kontejner s hygienickými a lékařskými potřebami má to svoji vypovídací schopnost.
V Africe není nutné léčit ebolu, Afrika totiž trpí úplně jinou chorobou, ale to by bylo povídání na dlouho a na odlišné téma.
Importem vysoce virulentní pandemie do EU-US si po nějaké době můžeme udělit výše zmiňovanou Darwinovu cenu sami sobě. Ovšem je tu reálné riziko, že ji udělit nebude mít kdo.

Odpovědět


Děkuju, paní Packová!

Jan Kment,2014-10-10 11:25:28

Řešit přelidnění předčasnou smrtí miliónů lidí se mi také nějak nelíbí a myslel bych, že veškerá kulturní veřejnost je v tomhle se mnou zajedno, ale zdá se, že někteří z nás se mají stále co učit!

Odpovědět

Ebola

František Luft,2014-10-07 00:02:49

Ebola by mohla zachránit Afriku před přelidněním (a Evropu před imigranty z Afriky). V historii byly epidemie přírodním regulátorem v přelidněných oblastech. Proč tomu nenechat volný průběh ve prospěch budoucnosti?

Odpovědět


Populační růst

Petr Chaloupka,2014-10-08 00:01:42

V Africe každý den přibude 40 tis. lidí. Počet nakažených ebolou je (poslední údaj, který mám k dispozici) asi 150 denně. Tj. Ebola zatím nemá dopad ani na vývoj populace v dotčených zemích.
Většinou navíc obyvatelstvo reaguje na vnější šoky zvýšenou porodností. Tj. případný výpadek v populačním růstu bude brzy srovnán a předehnán.
Zatím jediným známým a účinným prostředkem na snížení populačního růstu je:
1. Zvýšení ekonomického blahobytu, HDP dostat nad 2500 dolarů na osobu, čím více, tím lépe a současně:
2. Zajistit mír, zdravotnictví a snížit kriminalitu. V zemích s občanskou válkou porodnost "vystřelí" do výšek.
3. Vzdělávat mladé lidi (především ženy) co nejdéle. S vyšší úrovní vzdělání přichází nejen blahobyt, ale také odložení prvního dítěte do pozdějšího věku a tím i snížení počtu dětí na jednu matku.

Jako silný "antikoncepční" prostředek se ukázal rozpad východního socialistického bloku, to lze ale v Afrických poměrech stěží zopakovat.

Odpovědět

Islám a ebola

Josef Řeřicha,2014-10-06 22:27:00

Tak mě napadlo, zda by nemohlo napadnout ty islámské šílence-sebevrahy, že by zamořili USA tou ebolou. Bylo by to možné ??

Odpovědět


Re:

Vít Výmola,2014-10-07 10:35:36

Moc ne. Ebola se šíří hlavně přímým kontaktem, ale (naštěstí) nikoliv vzduchem. Její šíření je tedy velice omezené. Pokud by někdo chtěl připravit biologický útok, určitě by si vybral nějakou vhodnější chorobu a že jich je...
(a proč jenom USA? Evropa se má taky čeho obávat, včetně nás)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz