Laserový systém amerického námořnictva nasazen v Perském zálivu  
Revoluční laserová zbraň LaWS, vyvinutá americkým námořnictvem, podstupuje testy na palubě plovoucí základny USS Ponce, která byla od léta nasazena v Perském zálivu.

 

Zvětšit obrázek
Systém LaWS na palubě USS Ponce. Kredit: US Navy.

Příznivci laserových zbraní oslavují významný milník ve vývoji této pozoruhodné vojenské technologie. Úřad výzkumu námořnictva ONR (Office of Naval Research) dnes oznámil, že americké námořnictvo poprvé v historii nasadilo převratný laserový zbraňový systém LaWS (Laser weapon system) s pevnolátkovým laserem, od společnosti Kratos Defense & Security Solutions. Od konce letošního srpna byl na palubě plovoucí základny USS Ponce (AFSB(I)-15) americké páté flotily v akci ve vodách Perského zálivu a procházel testováním v horkém terénu.


 

Zvětšit obrázek
Kontraadmirál Matthew Klunder v řídící místnosti laserové systému LaWS na USS Ponce. Kredit: US Navy.

Podle šéfa námořního výzkumu, kontraadmirála Matthewa Klundera, jsou laserové zbraně účinné, v současné době už dosažitelné a brzy budou hrát významnou roli v námořních operacích. Jeho lidé prověřili systém LaWS ve velmi náročných testech, v nichž se mu povedlo úspěšně zaměřit a zlikvidovat připravené cíle. Během těchto testů odborníci ONR (Office of Naval Research), NAVSEA (Naval Sea Systems Command), NRL (Naval Research Laboratory), NSWCDD (Naval Surface Warfare Center Dahlgren Division) a lidé z partnerských soukromých společností zasáhli terče umístěné na rychlých člunech, sestřelili menší průzkumný dron ScanEagle a zničili další cíle plovoucí na oceánu.

 

Zvětšit obrázek
Plovoucí základna USS Ponce v Arabském zálivu. Kredit: US Navy.


Námořníci na plovoucí základně USS Ponce pracují s laserovým zbraňovým systémem LaWS prakticky každý den, teď už po dobu několika měsíců. Podle obsluhy zatím fungoval bez problémů, a to i za nepříznivého počasí, s větrem, horkem i vlhkostí. Vše nasvědčuje tomu, že systém LaWS na lodi USS překonal veškerá očekávání, zejména pokud jde spolehlivost a udržovatelnost. Laserový systém se ovládá ovladačem, který jako by vypadl z nějaké videohry. Operátor má k dispozici rozmanité režimy palby, od oslepujících a ochromujících záblesků až po smrtící laserové zášlehy. LaWS by měl být výtečný zejména vůči takzvaným asymetrickým hrozbám, jsou malé útočné čluny a drony.

 

Zvětšit obrázek
USS Momsen (DDG 92), raketový torpédoborec třídy Arleigh Burke. Kredit: US Navy, Wikimedia Commons.


Vývojáři amerického námořnictva hodlají v programu Solid-State Laser-Technology Maturation během následujících let montovat funkční prototypy těchto laserových systémů na raketové torpédoborce třídy Arleigh Burke nebo nově vyvíjené a stále problematické hladinové lodě programu Littoral Combat Ship.

Zvětšit obrázek
USS Independence (LCS 2), loď programu Littoral Combat Ship. Kredit: US Navy.

Vývojáři si také pochvalují, že revoluční technologie systému LaWS nebude přínosná jen pro námořnictvo ale i pro letecké a pozemní zbraňové systémy. Použití laserových systémů zvyšuje bezpečnost lodí i námořníků, kteří se mohou efektivněji bránit nepřátelským útokům a také skladují méně střeliva a trhavin.

 

Nezanedbatelná je taky jejich relativně dostupná cena, například ve srovnání s nákladnými řízenými střelami s plochou dráhou letu. Námořnictvu se podle všeho vyplatí 40 milionu dolarů, které během 6 let investovalo do výzkumu, vývoji a testování této laserové zbraně.

 

 

 

Video:  Laser Weapon System (LaWS). Kredit: US Navy Research.

 

Video: Laser Weapon System LaWS. Kredit: US Navy.

 

Literatura

Office of Naval Research 10. 12. 2014, Wikipedia (Laser Weapon System).

Datum: 11.12.2014 09:35
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz