Mučení CIA bylo k ničemu a není to žádné překvapení  
Zpráva výboru Senátu USA odhaluje, jak zbytečné je mučení při vyslýchaní,i když jde o záchranu lidských životů. Odborníci to ale tvrdili už dávno.


 

CIA by se mělo stydět. Kredit: CIA.

Když vyšetřovací výbor amerického Senátu před pár dny zveřejnil 525 stránkovou souhrnnou zprávu o vyšetřovacích metodách americké CIA po 11. září 2001, tak jejich brutalita podle všeho šokovala i ty, kdo měli o získávání informací Ústřední zpravodajskou službou jisté povědomí. Jedno zásadní sdělení téhle zprávy ale naopak téměř nikoho nepřekvapilo: Mučení jako zdroj významných informací nefunguje. Pro NewScientist o tom sepsal zajímavou analýzu Michael Bond.


 

Zvětšit obrázek
Dick Cheney už z toho asi nej tak nevybruslí. Kredit: Karen Ballard/ White House.

Bývalý viceprezident USA Dick Cheney a další lidé z administrativy George W. Bushe se dlouho oháněli tím, že intenzivní metody výslechu jsou nezbytné k získání informací od nepoddajných teroristů a k odvrácení akutních hrozeb bezpečnosti Spojených států. Výbor Senátu ale kupodivu zjistil, že to bylo úplně naopak. CIA prý mezi lety 2001 a začátkem roku 2009 ani jednou nepoužila ke zmaření teroristické akce informace získané mučením. Veškeré zásadní informace CIA získala standardnějšími metodami, které nezahrnují násilí při výsleších. Také se potvrdilo, že si mučení zajatci často vymyslí cokoliv, jen aby už mučení skončilo.


Nejhorší na tom je, že nejde o nic nového, tohle odborníci na mučení vědí už dávno. Pro mučené je nejvyšší prioritou ukončit bolest a útrapy. Lidé jsou různě odolní, ale většina z nás se po jistém času přizná k čemukoliv a bude si vymýšlet ty nejdivočejší fantazie, jen aby byli vyšetřovatelé spokojení. Proto není mučení zrovna tím nejefektivnějším nástrojem pro získávání kriticky důležitých a hlavně přesných informací. Darius Rejali z Reed College v oregonském Portlandu při svém výzkumu zjistil, že legendární brutální výslechy Hitlerova gestapa, kterých si užili i mnozí Češi, byly oproti běžnému přesvědčení ve výsledku spíše zklamáním a Hitlerova administrativa sehnala mnohem víc cenných informací od informátorů a spolupracující veřejnosti.

 

Zvětšit obrázek
Na novém velitelství CIA by se měli vážně zamyslet. Kredit: CIA, Wikimedia Commons.


Proč se tedy CIA tak urputně drží strategie mučení při vyslýchání? Podle Bonda CIA vzdorovala odbornému dohledu na výslechy a tvrdošíjně používala desítky let staré donucovací metody, aniž by měla důkazy, že takové vyšetřování funguje. Přehled výsledků vyšetřovacích metod v USA z roku 2006 dospěl k závěru, že hrubě nedostatečný výzkum v těchto věcech nutí vyšetřovatele k improvizacím, čímž občas dochází k neslýchané brutalitě. Bílý dům si proto v roce 2012 objednal spolupráci s behaviorálním výzkumem, který měl posunout metody výslechů rozumným směrem. Zatím se prý ale v praxi nic moc neprosadilo.


Senátní výbor zjistil, že metody intenzivních výslechů pro CIA navrhli a prováděli dva bývalí vojenští psychologové. Teď ale vyšlo najevo, že předtím neměli žádnou zkušenost s výslechy, neměli žádné detailnější informace o Al-Káidě, nevěděli nic o protiteroristických postupech a neměli ani žádnou relevantní zkušenost s kulturou či jazykem vyslýchaných. Dvěma slovy: naprostá katastrofa. Americká psychologická asociace APA, jejímiž členy dotyční nešťastníci byli, teď kvůli tomu čelí silné kritice.

 

Zvětšit obrázek
Současný šéf CIA John Brennan má teď problém. Kredit: US Government, Wikimedia Commons.


Celý svět se bouří a v Kremlu se určitě popadají za břicho smíchy. Podle nich teď USA po zprávě o praktikách CIA nejsou právě vzorem demokracie. Tihle hoši, jejichž zvěrstva vycházejí najevo obtížněji než v demokratickém světě, asi nikdy nepochopí, že právě tahle zpráva, to že vůbec vznikla a že se celá věc řeší, je ryzí esencí demokracie. Zároveň to ale neznamená, že by vedení CIA a politici, kteří jim tohle umožnili, zasloužili naše slitování.

Zvětšit obrázek

Pro osla komentoval MANDOR

Vyšetřování výboru amerického Senátu odhalilo, že CIA, evidentně utržená ze řetězu, dělala šílené věci, které ale k ničemu nevedly. To první je ostudné, hrozné, opovrženíhodné, ale v hrdé zemi vystavené masovému vraždění teroristy, se to snad dá alespoň vzdáleně pochopit. To druhé, že prestižní zpravodajská služba tvrdošíjně prováděla nechutné věci a dávala tím v sázku prestiž své země a životy jejích obyvatel, i když to bylo k ničemu, to se už pochopit nedá, natož odpustit. Za to by měly padnout tvrdé a důsledné tresty.

 


Video

Report finds CIA interrogation techniques "amounting to torture". Kredit: Reuters.

 

Interrogation programme (EIT) "uncharted territory" for CIA says chief Brennam. Kredit: BBC News.

 

Literatura

NewScientist 10. 12. 2014, Wikipedia (Senate Intelligence Committee report on CIA torture).

 

Datum: 12.12.2014 21:37
Tisk článku


Diskuze:

-

Zdeněk Jindra,2014-12-20 14:09:25

Stejně USA neponesou žádnou odpovědnost. To víte, největší totalitní teroristická velmoc.
(Omlouvám se za méně hluboký příspěvek, ale lidi by to dál nečetli.)

Odpovědět

Dvě věci

Jan Šimůnek,2014-12-15 10:53:35

1. Kdyby to nepřinášelo výsledky, tak by příznivci a ideoví souputníci islámských teroristů neřvali.
Je třeba si uvědomit, že naprostá většina těch "odborníků", co tvrdí, že to nefunguje, je výplodem neomarxistických žump, na něž se změnilo studium humanitních oborů prakticky všude na Západě. A ti fandí spíš těm teroristům.

2. Je třeba rozlišit dvě situace:
A donucení obviněného k přiznání se k něčemu, co neudělal (typicky inkvizice nebo komunistická justice)
B donucení obviněného k prozrazení toho, co ví (to, co se dělo v těchto případech)
Tohle rozlišovali už kati někdy na přelomu středověku a novověku a nepochybuji o tom, že novodobí vyšetřovatelé to umějí ještě líp.
Mimochodem, nedávno byl zde na oslovi článek o tom, jak lze lhaní poznat pomocí NMR (prokrvují se při něm jiná mozková centra). A naprostá většina džihádistů není ani vycvičená k tomu, aby oblafla polygraf (což kvalitně vycvičení agenti údajně dokáží). Takže jsem toho názoru, že bohatě stačí zlomit teroristu mučením, a pak ho dovyslechnout na polygrafu, aby se ověřilo, že už konečně mluví pravdu.

A pokud se týká toho "nejsme jako oni", kdyby si to říkali Spojenci za druhé světové války, tak by se tu, pokud by vůbec existoval internet, komunikovalo výhradně německy.

Odpovědět


Maximální souhlas

Alex Vyskov,2014-12-16 13:43:06

Mluvíte mi z duše. Tohle my Národní socialisti tvrdíme už dlouho!

Odpovědět

panu Stuchlíkovi

Jan Kment,2014-12-15 09:43:03

Vaši otázku bych rozšířil. Pro rozhodnutí, jestli se máme bránit musíme mít také nějaké 'co' bránit. A nějaké státní institucí prováděné mučení tohleto 'co', značně podkopává. Humanismus je pilířem naší kultury, technologii a bohatství mají už dávno i jinde. Abychom mohli bránit naše hodnoty musíme mít nejen armádu, ale i ty hodnoty!

Odpovědět

Korektní nekorektní

Mira Lesak,2014-12-14 14:06:34

Nevím, jestli jsou v Reuters korektní, nebo nekorektní, faktem je, že to nazývají pohrobkum inkvizice. A jak se i tady v článku píše, psychologové používané středověké metody výslechů kritizují. Pravdu mají v tom, že ze z církví zfanatizovaných zmetků se toho asi moc vytlouct nedá. Možná není tak úplně zbytečné poukazovat na metody a moc, kterou tyto instiuce vládnou a jak se dají zneužívat.

Odpovědět


Nejspíš snadno

Vlasta Vojtková,2014-12-14 14:13:19

Zneužít se taková tajná služba dá snadno. V některých zemích to zvládne i šikovná sekretářka na úřadu vlády....

Odpovědět

.

Milan Baran,2014-12-14 14:04:29

Nazvať odhalenie takýchto metód "esenciou demokracie" by bolo namieste, keby zodpovedných postavili pred súd v Haagu, alebo niekde inde. Inak je to len opovrhovanie ľudskými právmi najhrubšieho zrna.

Odpovědět

Vrána k vráně

J Varvarovsky,2014-12-14 12:26:28

Někdo to tady již nakousnul, tyto organizace pracují s podplácením, desinformacemi, vraždami, vydíráním mají prsty ve svrhávání vlád, otázkou je, jací lidé (myslím psychologický profil) to dělají? Musí vést dvojí život, ani nejbližší nesmí vědět, co vlastně dělají, tak, jako do gay klubů chodí jim blízcí, jaké lidi se rekrutují do práce, kde lež, přetvářka, zrada, manipulace... je jejich denním chlebem.

Odpovědět

Hezké , ale nepřesné, politicky korektní

Rolando Arias,2014-12-13 22:47:53

a zavádějící.
Stručně - kritika současné masochistické mánie v USA není díky politické korektnosti takřka slyšet. Kritici atakují zprávu Obamovy administrativy v podstatě za jediné, že je sestavena účelově a nehovoří o tom, které konkrétní útoky nebyly naplněny. Smutným faktem je, že celý humbuk je determinovaný pouze politicky - OBama sleduje trvale klesající preference a udělá cokoli, aby trend zvrátil. Opakuje se vlastně situace z doby vládnutí Billa Clintona, ten v podstatě vykastroval tajné služby a alibisticky je nenechal konat (slavný Usáma byl v té době již identifikovaný jako vážné nebezpečí národní bezpečnosti, ale BC na něj nikdy nedovolil zaútočit, pokud se nemýlím, bylo tomu tak 9 krát!) , výsledkem bylo 11. září.

Odpovědět


Souhlasím, silně zjednodušující

Miroslav Stuchlík,2014-12-14 09:36:40

1.CIA nebude nikde vykládat co a jakými metodami z koho získala. 95% toho, co je na toto téma psáno, jsou jen spekulace lidí, kteří o tom nic neví a sledují vlastní politické cíle. Tato zpráva má jediný cíl: diskreditovat republikány, volby se totiž blíží. Že tím ubližují vlastní zemi Obamu nezajímá. Už to je důvod demokraty nevolit.
2. Kdyby byla pravda, že mučení nevede k získání cenných informací, neprovozovalo by se už tisíce let. Tím nepopírám, že má i jiné důvody.
3. Válka se vede nejen zbraněni, ale i psychologicky. Zastrašování protivníka k tomu patří. Pokud se dobrovolně vzdáte jedné zbraně jste v nevýhodě. Dnešní rozmach terorismu je důsledek mimo jiné i toho, že se nepřátelští bojovníci přestávají bát nepřítele. Ono jim totiž nic jiného než pár let fešáckého kriminálu dnes nehrozí. A pak část z nich ještě vysoudí odškodné, v EU máme takovýchto výtečníků dost.
4. Politickokorektnické rozhořčení nad CAI a ignorace daleko horších zločinů, které páchají např. rusi na Krymu, svědčí o jediném: autorům nejde o mučené ale o to najít si hůl na USA. Je smutné, že se k této špinavé propagandě připojuje i Osel.

Odpovědět


Copak Osel

David Vetlinger,2014-12-14 12:14:12

Mnohem smutnější je, že se k této špinavé propagandě připojují i BBC, Reuters a to sem mohli připojit i video z AFP...
Hanba jim!

Odpovědět


Manažeři velkých médií už dávno nehájí principy

Miroslav Stuchlík,2014-12-14 13:00:50

které hlásají. Dávno už jde pouze o vlivové agentury.

Odpovědět


Klidně

Jan Kment,2014-12-14 13:49:18

můžeme házet bláto na Clintona a Obamu, jakoby Bushové vynikali inteligencí a morálkou! Otázkou přece bylo, zda tato civilizace může legalizovat mučení resp. ho netrestat. Rusové na Krymu (vřele souhlasím že je to hrůza) přece nemohou omlouvat, co děláme my!

Odpovědět


pánom Stuchlíkovi a Kmentovi

Martin Smatana,2014-12-14 15:44:10

Páni, napíšte, prosím, viac o "zločinoch" Rusov na Kryme.
Pokladáte za zločin a "hrůzu", že civilné obyvateľstvo Krymu nebombardujú ukrajinské stíhačky, že ho neostreľujú ukrajinské raketomety, delostrelectvo a balistické rakety, že obyvateľov Krymu nikto neunáša kvôli orgánom na čierne transplantácie, že sfanatizovaní banderovci nemôžu na Kryme vykonávať masakre porovnateľné s "Volynským masakrom"? Alebo pokladáte za "hrůzu", že Putin podpísal naradenie o rehabilitácii a návrate krymských Nemcov, Arménov, Grékov a Tatárov vyhnaných po vojne za kolaboráciu s nacistickým Nemeckom?

Odpovědět


Pánovi Smatanovi

Miroslav Stuchlík,2014-12-14 21:48:09

Doporučil bych seznámit se s fakty ohledně Krymu. Nikdy neexistoval ukrajinský záměr bombardovat Krym, to je jen výplod ruské propagandy.Jeden z mnoha případů ruského teroru na Krymu popsaly i některá naše média:
www.tyden.cz/rubriky/zahranici/rusko-a-okoli/na-krymu-nasli-telo-uneseneho-tatara-putin-o-nicem-nevim_321213.html#.VI31onvy3js
Mimochodem, dnes je to skoro na den 20 let od vypuknutí 1. čečenské války, komentáře netřeba:
www.war.org.ua/?p=3413

Odpovědět


Panu Kmentovi

Miroslav Stuchlík,2014-12-14 22:02:51

Hlavní otázka je jestli se má tato civilizace bránit. Pokud se shodneme na tom, že má, tak pak se můžeme bavit o tom jak. A pak trvám na tom co jsem napsal.

Odpovědět


Re: Miroslav Stuchlík

Vlado M,2014-12-15 09:22:42

Vy o Kryme nic neviete. Len sa snazite nieco tvrdit o zverstvach. Ja nebudem tvrdit, ze sa tam malo bonbardovat. Ale viem co sa deje v niektorych oblastiach kde je vela Rusov su pod spravou Ukrainy. Dochodky im stopli este pred tym ako zacal ozbrojeny konflikt. Blokada potrvain a inych surovin zo strany Ukrainy a samozrejme vynechanie z volieb. To je realita.
Cela Ukrainska situacia vznikla len koli tomu, ze nevolena vlada urobila radikalne zmeny zakonov, ktore postihovali Rusov zijucich na Ukraine.
A ked tak strasne odcudzujete Rusov za Krym, tak urcite odsudzuje aj Britov za Gibraltar a Falklandy. Jaj nie, zabudol som to je ine, lebo Rusi su ty zli a Briti a USA su ty dobri bez ohladu na to co robia.

Odpovědět


reči a skutky

Martin Smatana,2014-12-15 17:42:52

Je nepodstatné, čo verejne deklarujú alebo nedeklarujú politici alebo čo napíšu, aké dohody podpíšu. Západ na čele s USA aj tak uznáva iba to, čo mu pasuje do geopolitických cieľov a nemá problém poprieť a zradiť ani čerstvo podpísanú dohodu, na ktorej ešte nezaschol atrament. Dôležité je vidieť to, čo politici reálne robia. Ani bombardovanie a ostreľovanie Donecka a Luganska v marci verejne nedeklarovali, a predsa k tomu dochádza, zrejme bolo dlhodobo naplánované. Stačí si uvedomiť, že bábková vláda v Kyjeve bola prevratom dosadená práve kvôli tomu, čo sa tam teraz deje a je na 100% podriadená a ovládaná USA.
Vinníkom udalostí je ten, kto podporoval, financoval a vyzbrojim účastníkov a vodcov Euromajdanu.

Ale ešte k téme mučenia - ak už teda niekto tak strašne chce zo zajatcov vymámiť informácie, nebolo by účinnejšie a humánnejšie používať nejaké "sérum pravdy"?

Odpovědět

.

Jimmy Hilton,2014-12-13 18:23:57

Svět není černobílý.

Odpovědět

tajné služby

Martin Smatana,2014-12-13 17:16:44

Skúste hádať, ktorý typ ľudí vyhľadáva prácu v tajných službách.
Sú to:
1) romantici snažiaci sa chrániť vlasť?
Alebo
2) sadistickí psychopati, ktorí môžu beztrestne mučiť bezbranných zajatcov a ukájať sa na ich utrpení a dokonca za to dostanú štedrú výplatu?

Odpovědět


Řekl bych, že oba druhy

Vojtěch Kocián,2014-12-13 19:05:54

Černobílé to není, bavit se můžeme o poměru. Nejspíš to bude podobné jako u policie nebo armády. Akorát o těch prvních a jejich činech se dozvíme nejdřív za padesát let a to ještě v případě, že daný stát příběhy svých agentů odhaluje (občas to dělá Velká Británie jinak nic moc).

Odpovědět


Doporučuji přečíst

Miroslav Stuchlík,2014-12-14 09:18:46

knihu bývalého zaměstnance CIA Roberta Baer: See no evil. Vyšlo i česky. Problém není v psychopatech z CIA, ale hyperambiciozních všehoschopných gaunerech z Washingtonu poštvávajících všechny proti všem. Obecněji ve všehoschopných politicích, je jedno jestli z Washingtonu, Moskvy, Pekingu nebo Prahy, metody mají stejné, CIA, FSB, ... jsou jen jejich nástroje.

Odpovědět

Dovolím si

Jan Kment,2014-12-13 15:13:51

doplnit autora. To, že se tyhle postupy dnes veřejně diskutují určitě svědčí o jistém stupni demokratičnosti, ale dokud tihle pánové nejsou odsouzeni a neodpykávají si už pěknou řádku let své exemplární tresty, nemůžeme mluvit o fungující demokracii. A že to tak dopadne je, jak všichni víme, nad míru pochybné...

Odpovědět


Demokrat ctící právo?

Pavel Krajtl,2014-12-18 21:32:58

...ale dokud tihle pánové nejsou odsouzeni a neodpykávají si už pěknou řádku let své exemplární tresty...

Vy už jste "ty pány" odsoudil, a oni si přitom už odseděli !bez soudu! (to máme v ústavě občane) mnoho let v žaláři kde jsou mučeni.

Jediné informace o těch "pánech" máme od jejich věznitelů kteří jim vzali právo na spravedlivý proces, právo na obhajobu.

25 let demokrace, ale demokrata by s lucernou za dne hledal.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz