Kepler je definitivně zpět! Našel první planetu v misi K2  
Kosmický dalekohled Kepler našel první exoplanetu po svém návratu do aktivní služby. Jeho přesnost je, zdá se, stále na velmi dobré úrovni.


 

Zvětšit obrázek
Nová exoplaneta HIP 116454 b. Kredit: C&A.

V květnu 2013 přišla smutná zpráva. Lovci exoplanet Keplerovi se pokazil druhý ze čtyř gyroskopů, které ho stabilizují v kosmickém prostoru. Ke své práci přitom Kepler potřebuje gyroskopy tři. Chytré hlavy vědců a vývojářů Keplerova týmu se ale daly dohromady a vymyslely elegantní řešení. Kepler pokračuje v práci, jen funkci jednoho gyroskopu nahradil tlak slunečního větru a motory. Přesnost Keplera je o něco nižší a musí se občas pootočit. Díky tomu nesleduje jedno místo na obloze, ale postupně se posouvá. Na jednom místě zůstává asi 80 dní. Nová zorná pole leží v oblasti ekliptiky, takže jsme tuto misi překřtili na „tour de zodiac“.

 

Zvětšit obrázek
Poloha soustavy HIP 116454 v souhvězdí Ryb. Kredit: Stellarium.


Nová mise dostala oficiální označení K2 a přináší první ovoce. Kepler si rozšířil obzory, mimo jiné pozoroval dnes již slavnou kometu C/2013 A1 (Siding Spring) a nyní také objevil svou první exoplanetu v rámci nové mise.


I když…to není tak úplně pravda. Mise K2 oficiálně začala letos na konci května. Nová exoplaneta HIP 116454 b v souhvězdí Ryb byla ale objevena dříve a to v únoru letošního roku, kdy NASA Keplera testovala, aby zjistila, zda je K2 vůbec možná a jak vše nastavit. Musel se pro ni vyvinout speciální software a podobně. Tzv. Kepler Two-Wheel Concept Engineering Test proběhl mezi 4. a 12. únorem. Jde o rozpálenou planetu, zhruba dvanáctkrát hmotnější než Země, která oběhne mateřskou hvězdu jednou za 9 dní.

 

Zvětšit obrázek
Keplerův snímek komety C/2013 A1 (Siding Spring). Kredit: NASA Ames/ W. Stenzel.


Radiální rychlosti (a z nich odvozená hmotnost) byly změřeny spektrografem HARPS-N, což je poměrně nová severní verze slavného chilského lovce exoplanet. HARPS-N se nachází na Kanárských ostrovech na Telescopio Nazionale Galileo.


 

Zvětšit obrázek
Jak funguje mise K2? Kredit: NASA.

HARPS-N se momentálně věnuje především pozorování hvězd, u nichž Kepler objevil exoplanety. V budoucnu se tak můžeme od této dvojice dočkat dalších zajímavých objevů. Celkem bylo v průběhu 33 nocí mezi červencem a říjnem letošního roku získáno 44 spekter hvězdy HIP 116454.


Na tuto hvězdu, vzdálenou cca 180 světelných let, se také podíval malý satelit MOST (Microvariability and Oscillations of STars), který stejně jako Kepler pozoruje tranzity exoplanet. Několik jeho pozorování se odehrálo v srpnu a září. Získaná data potvrdila existenci planety a také upřesnila dobu jejího oběhu.


Psáno pro Exoplanety a osel.cz.

 

 

Video: Kepler to K2: Repurposing a Great Observatory. Kredit: LASP CUBoulder

 

 


Literatura

Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics News 18. 12. 2014.


 

Autor: Petr Kubala
Datum: 27.12.2014 14:11
Tisk článku

Související články:

Exotické žhavé superzemě jsou plné safírů a rubínů     Autor: Stanislav Mihulka (21.12.2018)
Astronomové objevili rotující rentgenové dýně. Trick or Treat?     Autor: Stanislav Mihulka (31.10.2016)
Hvězda s megastrukturou: Ještě divnější, než jsme si mysleli     Autor: Stanislav Mihulka (09.08.2016)
Podezřelá hvězda KIC 8462852 na nás nebliká mimozemským laserem!     Autor: Stanislav Mihulka (10.12.2015)
Osm cizích Zemí teleskopu Kepler v obyvatelné zóně     Autor: Stanislav Mihulka (09.01.2015)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz