Morčák bílý se stěhuje na severovýchod  
Zimující populace vzácné a celoevropsky chráněné kachny Mergellus albellus se v posledních 25 letech posunula do severovýchodní Evropy. Zimuje tu již 32 % celosvětové populace těchto ptáků, což je zřetelný nárůst oproti 6 % před dvěma desetiletími.

 

Zvětšit obrázek
Morčák Mergellus albellus je malá bíločerně zbarvená kachna, která hnízdí v severní části Eurasie. Po vyhnízdění migruje na jih a přezimuje na vnitrozemských vodách či na mořském pobřeží. (Kredit: Milosz Kowalewski)

Ze studie založené na výsledcích Mezinárodního sčítání vodních ptáků (International Waterbird Census) vyplývá, že Ptačí oblasti, (Special Protected Areas - SPA), které byly vyhlášeny na základě Směrnice o volně žijících ptácích, byly pro šíření morčáka bílého, přínosem.  Studie vyšla v časopisu Diversity and Distributions a jejím spolutvůrcem je i Petr Musil z České zemědělské university. Podle něj má ale síť Ptačích oblastí také nedostatky a to zejména na severu EU. Tamní státy totiž  vyhlásily svá chráněná území před více než 20 lety a dnes více než 8 z 10 morčáků bílých zimujících v Lotyšsku a ve Švédsku se vyskytuje v dosud nechráněných územích a ve Finsku se na podobných nechráněných lokalitách nachází téměř všichni morčáci bílí. Síť proto bude potřeba aktualizovat.

Zvětšit obrázek
Doc. RNDr. Petr Musil, Ph.D, koordinátor monitorovacích programů a pedagog na FŽP ČZU (Snímek je z límcování hus, Kredit: www.escapestonature.com)

 

U nás zimuje morčák bílý především na větších nezamrzajících řekách a přehradách, ve středních a severních Čechách (zejména Vltava, Labe a Ohře) a na jižní Moravě (vodní dílo Nové Mlýny, Dyje, Svratka, Morava). Další významné lokality se nacházejí na stojatých vodách středních Čech (např. přehrada na Želivce, pískovna u Kolína). Celkově v České republice zimuje 70 - 120 jedinců a jejich počet dlouhodobě narůstá“. V posledních 10 letech jich 45 % bylo zaznamenáno právě ve vyhlášených Ptačích oblastech

 

Zvětšit obrázek
Ve svatebním šatu je kačer bílý. Pouze před okem má černou skvrnu, černou pásku v týle a černé pruhy na zádech. Jeho „všední šat“ je ale podobný kačeně. Krk je bílý, ale horní polovinu hlavy má hnědou. Hřbet je tmavší a boky našedlé. (Kredit: Milosz Kowalewski)


 

Na Wikipedii, stránkách BioLib a v publikacích jako je například Fauna ČR a SR, morčáka bílého nehledejte jako „bílého“, ale  pod synonymem morčák malý. Nejspíš proto, že má jen něco mezi 500 až 900 gramy a že bílí jsou jen samci v době námluv. Jinak se i oni hodně podobají svým tmavším partnerkám.  

 


Zpracováno podle tiskové zprávy ČZU, BioLib, Escape to Nature.
Celý text článku zde: Pavón-Jordán D., et al.:  Climatedriven changes in winter abundance of a migratory waterbird in relation to EU protected areas. Diversity and Distributions, 2015.  DOI: 10.1111/ddi.12300

 

Autor: Redakce
Datum: 20.01.2015 08:39
Tisk článku

Ptačí zpěv - Mello Anthony de
Knihy.ABZ.cz
 
 
cena původní: 89 Kč
cena: 89 Kč
Ptačí zpěv
Mello Anthony de

Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán



Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace