O srážkách, noční temnotě a sexu  
Co byste podnikali, kdyby večer nešla elektřina? Venku naprostá tma, žádná televize, nefungující počítač, osvětlení svíčkami, v zorném poli jen křivky partnera/ky...


Od slavného 13 hodinového výpadku elektřiny v New Yorku roku 1965 se traduje, že podobné události vedou k nárůstu porodnosti. Lidé nemaje, jak jinak trávit čas, volí postelovou zábavu a voila za tři čtvrtě roku je jich více. Nikdy se však nepodařilo potvrdit, zda jde o pravdu – počet porodů celoročně kolísá a i kdyby byl efekt skutečný, „navíc“ narozených dětí prostě není tolik, aby se v celkové míře porodnosti projevily.

 

Zvětšit obrázek
K sledování výpadků energie v jednotlivých regionech Kolumbie byly použity satelitní snímky, vlevo vidíte stav v roce 1992, vpravo o rok později, kdy již byla situace lepší.


Ekonomové z Londýnské ekonomické univerzity, Thiemo Fetzer, Oliver Pardo a Amar Shanghavi (pdf), využili dlouhodobého výpadku elektřiny v Kolumbii. Kvůli klimatickému jevu El Nino bylo v roce 1992 v Jižní Americe extrémně málo srážek a jelikož jsou kolumbijské elektrárny z 80 % vodní, důsledkem byl celoroční nedostatek elektřiny. Výpadky však byly v různých regionech odlišně intenzivní a dlouhé, šlo tedy pozorovat, zda tam, kde byli ve tmě častěji, se později narodí i více dětí (jen zhruba třetina Kolumbijců používá nějaký druh antikoncepce).

 

Zvětšit obrázek
Autoři studie: Zleva - Thiemo René Fetzer, Oliver Pardo a Amar Shanghavi (London School of Economics) .


Výsledky studie ukazují, že elektrickým výpadkům lze přiznat asi o 10 tisíc více narozených dětí, což značí přibližně o 1,6 % nárůst roční porodnosti – není to mnoho, ale efekt se konečně podařilo potvrdit. Autoři navíc dokázali zjistit, že se nejedná jen o „urychlení“ pořízení si rodiny – tj. že dvojice plánovala pořídit si dítě později, ale kvůli výpadku přišlo dříve – došlo k setrvalému a dlouhodobému nárůstu populace. Dětí je v postižených regionech prostě více. Efekt se týká zejména mladších matek, žen ve věku kolem 15 až 30 let.

 
Komentář osla: Posouvat rodičovství do doby, kdy potomky začneme obdařovat mutacemi porouchanější DNA a tím je hendikepovat, je sobectví. A vzdávat se potomků kvůli otitulování zepředu i zezadu, je stejná ptákovina. Jsou i alternativní ptákoviny ZDE (ale až po dotazníku).

Ze studie i vyplývá, že událost má v dlouhém období dosti nepříznivé dopady; ženy s neplánovaným těhotenstvím kvůli výpadku elektřiny později už nedosáhnou na vyšší vzdělání, jsou spíše samoživitelky v nízkopříjmové domácnosti. Levná zábava tak nakonec vyústila ve významné náklady.


Doporučuji proto se místo sexu dnes večer věnovat jeho nejbližšímu substitutu a to se o sexu bavit – postačí-li vám tedy za partnera elektronický dotazník (kolegové z laboratoře všem respondentům velmi děkují).


Literatura
An Urban Legend?! Power Rationing, Fertility and its Effects on Mothers

Psáno pro Osel.cz a blog Pokusy na lidech a společnosti

Autor: Petr Houdek
Datum: 30.01.2015 20:11
Tisk článku

Související články:

Nejvěrnějším spojencem sobectví je přemýšlení     Autor: Josef Pazdera (25.04.2014)
Prokletí Justýny     Autor: Petr Houdek (12.04.2014)



Diskuze:

Uááá

Petr Nejedlý,2015-01-31 10:24:24

"Vy nás ale zásobujete, pane Karfík"

Je součástí měření i to, na které otázce už to člověk neunese a zavře?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz