Brýle pro milovníky soukromí  
Automatické rozpoznání tváří – pro někoho vítaná věc, která zpestří jeho práci s fotografiemi, pro jiného otravná věc nebo přímé ohrožení soukromí. Rozpoznání kam se podíváš


Kredit: AVG
Kredit: AVG

V současnosti je díky pokročilému software a znatelnému nárůstu výkonu všech možných zařízení automatické rozpoznávání tváře v každém mobilu. U mých fotek pro moje užití to ještě beru, ale co když někdo použije automatické rozpoznání tváře pro zjištění, kam chodím nakupovat, pro moji identifikaci? Jenom si vzpomeňte na film Minority report, kde byla zákazníkovi všude nabízena reklama podle jeho identity. Přitom Facebook DeepFace k tomu už nemá daleko, když k tomu přidáme nové podmínky užití Facebooku, které fakticky likvidují pojem soukromí na téhle doméně, je to na pováženou. Kdo Vám zaručí, že Zuckeberg nebude někdy v budoucnu prodávat data o vašem pohybu, vašich zálibách atd a to vše jenom na základě analýzy vašich fotek nahraných na Facebook.

 


Anebo hůře, co když někdo vytáhne moji fotku jako důkaz. Však jistě znáte ten fotoateliér PČR – mizerná kvalita fotografií, zato ale pěkně vypasené ceny za jeden snímek bez možnosti přidělat si další kopie. Obvykle fotí na dálku momentky z automobilové dopravy.


Pro všechny, kteří považují automatické rozpoznání tváře za narušení soukromí tu mám dobrou zprávu. Známý český výrobce antivirového software AVG prezentoval na mezinárodní telekomunikační konferenci Pepcom v Barceloně koncept brýlí, které ochraňují vaše soukromí. Jak před fízlujícími kamerami, tak i před foťáky s bleskem. Podstatou ochranu jsou namontované infračervené diody, které při focení bez blesku vytvoří na snímku přesvícené oblasti a tak znemožní detekci tváře.


Mnohem výrazněji pro brýle dopadne focení s bleskem. Obroučky jsou totiž vyrobeny z vysoce odrazivého materiálu, podobně jako třeba odrazky na kole. Místo toho, aby se dopadající světlo rozptýlilo do stran, je naopak soustředěno a vráceno zpět na čip fotoaparátu. Výsledek je velmi pěkně vidět na obrázku vpravo.

 

Kredit: 3M
Kredit: 3M

Jednoduchý nápad, snadné provedení, uvidíme, jestli se tyto brýle stanou v budoucnu módním hitem, nebo jestli rozhodnutím EU nebudou rovnou zakázány jako teroristická hrozba.



Zdroj:

http://now.avg.com/avg-reveals-invisibility-glasses-at-pepcom-barcelona/

Autor: Martin Tůma
Datum: 02.03.2015 20:48
Tisk článku

Související články:

O brýlích, které se nezamlží     Autor: Dagmar Gregorová (26.02.2022)
Vědci jako hologramy na Marsu     Autor: Tomáš Kohout (23.01.2015)



Diskuze:

Pro facebook ano, na PCR a podobne zapomente

Josef Skramusky,2015-03-06 10:12:24

1/ Zminka o archivu PCR je v teto souvislosti dost mimo misu - proste a jednoduse tam bezne zadne rozpoznani tvari neprobiha. To byste si brejle museli nasadit na SPZ. Podle te se totiz dohleda majitel a ten - pokud neni na fotce on, coz posoudi policista, by mel ridice prasknout (ale nemusi). Az teprve nyni by mohlo prijit rozpoznani tvare. Vetsinou ale ridime svoje auto (nebo firemni - ale tam to neprojde uz vubec kvuli knize jizd).
2/ Facebooku a reklamam se tim mozna clovek vyhne, bezpecnostni slozky ale jiste na takova udelatka brzo sve neuronove site nauci, s tim ze mozna u takovych jedincu bude rovnou vykricnik ;)

Odpovědět

Můj odhad

Miroslav Poul,2015-03-04 19:48:53

je, že pokud to opravdu bude takhle fungovat, bude to rozhodnutím EU zakázáno.
Velký bratr musí mít vždy přehled.

Odpovědět

Zvlastni

Martin Pecka,2015-03-03 23:42:54

To je zvlastni, vzdyt preci vetsina rozpoznavacich algoritmu se uci na nejakych predzpracovanych priznacich, a aspon co vim ja, tak velka cast tech priznaku je zalozena prave na lokalnim kontrastu. A nejdulezitejsi priznaky se koncentruji mezi ocima, okolo pusy a mozna jeste brady. Tedy mi opravdu prijde, ze tyhle bryle s temi priznaky mohou celkem slusne zatocit.

Odpovědět


Martin Pecka,2015-03-03 23:43:41

To byla odpoved pro Rik Killera, zdejsi system funguje nejak divne.

Odpovědět


Demonštračné obrázky

Z Z,2015-03-04 01:54:17

Pripadá vám, že na demonštračných obrázkoch v článku je tá istá osoba (na ľavej a pravej strane), alebo dve odlišné osoby? Prečo by to zistenie malo robiť problémy rozoznávacej aplikácii? Len preto, že ju jej programátori zle naprogramovali?

Odpovědět


Ad Z Z:

Vojtěch Kocián,2015-03-04 07:51:46

Programátoři programují na typické případy a rozšiřují záběr směrem, který jim dovolí co nejvyšší míru rozpoznání. Pokud jim jako testovací vzorek předhodíte něco, co se standardu výrazně vymyká, algoritmus selže. Samozřejmě, pokud by se takové brýle ve společnosti významně rozšířily (o čemž pochybuji), programátoři by je jistě zahrnuli do skupiny standardů a rozpoznání by pak nečinilo velký problém.

Příklad s rozpoznáním lidským mozkem je hodně zcestný. Především ten člověk má stejné oblečení, stejný účes, je osvětlený ze stejné strany. Tohle všechno člověku říká, že to musí být ten samý člověk (a existuje na to téma dost optických klamů), ale obličejové rozpoznávací algoritmy na to nehledí a ani hledět nesmí, protože jinak by bylo celkem snadné je oklamat převlekem nebo makupem.

Odpovědět


Rik Killer,2015-03-04 11:32:19

Tech algorytmu a metod je v prubehu celeho rozpoznavani nekolik. Nicmene nejdulezitejsi je tzv. rozpoznavani hran (okraju). Potom se hledaji pomery mezi kontrasty jak pisete, ale ani to neni vzdy vse co cely algorytmus obsahuje.Jinak plati presne co pise Vojtech Kocian.

Odpovědět


Z Z,2015-03-06 01:38:53

To, že má človek rovnaké oblečenie a účes je nepodstatné. Ak by sa z obrázku vystrihla len tvár, tak je stále zrejmé, že ide o tú istú osobu. Pochybujem, že by lepšie rozpoznávanie tvári malo problém trebárs s odrazivými slnečnými okuliarmi - čo je podobný prípad ako tie okuliare z článku. Skôr ešte horší - lebo nie sú vidno ani samotné oči.

Odpovědět

jaké to má parametry?

Josef Matoušek,2015-03-03 22:07:13

Příkon, dosah, pásmo

Odpovědět

už téměř 6 let používám něco lepšího

Jiří Kolumberský,2015-03-03 10:01:24

...dovolím si výjimečně přispět něčím ze své "kuchyně", používám či jiným umožňuji používat od roku 2009 toto: http://kolumber.com/sn%C3%ADmek%20035.jpg to jsem já na obrázku bez zapnuté ochrany a s letním sluncem z boku, na na http://www.kolumber.com/sn%C3%ADmek%20032.jpg mám ochranu zapnutou. Jak říká klasik, ukázaná platí, neznám běžně používanou šmírovací techniku, která by můj chránič soukromí překonala. AVG je sto let za opicemi :-).

Odpovědět

Zbytecna prace

Rik Killer,2015-03-03 07:00:49

Delam oponentni posudky na projekty tykajici se rozpoznavani a CCTV obecne. Myslenka asi dobra, ale vetsina rozpoznavacich algorytmu si s byrylemi hrave poradi. Mozna to funguje pouze na staticke obrazky a nejaky levny cinsky rozpoznavaci software to mozna oblafne. Ale profi nastroje asi tezko.

Odpovědět

"Ochrana"

Z Z,2015-03-02 22:46:55

No tak to sčasti sťaží rozoznávanie okolo očí. No a čo ostatné časti tváre? Samotné očí, ústa, nos, uši, čelo, ... To by chcelo na ten účel zváračskú helmu.

Odpovědět


To je poraženecký přístup

Milan V,2015-03-03 00:32:13

Myslím, že Luboš má pravdu, i kdybyste nosil kulicha od URNA, každý den měnil oblečení a jezdil na kolečkových bruslích, stejně je to prohraný boj.
Spíš je potřeba zajistit automatizovaný systém, který záznamy po 24 hodinách smaže, dostane se k nim jen policie na soudní příkaz a ombudsman to bude kontrolovat.

Odpovědět

Soukromí je konec, smiřte se s tím.

Luboš Luboš,2015-03-02 21:22:33

Boj o naprosté soukromí je předem prohraná bitva. Když budete nosit nepohodlné ochranné brýle, poznají vás podle chůze, když nebudete chodit ven, poznají vás na síti. Soukromí pomalu končí. Řešením je správné řízení společnosti, tak aby získané informace nemohl nikdo zneužít. Správné zákony, správně vybraní a dobře kontrolovaní lidé na vedoucích pozicích. Společnost se nevratně technizuje.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz