Brýle pro milovníky soukromí  
Automatické rozpoznání tváří – pro někoho vítaná věc, která zpestří jeho práci s fotografiemi, pro jiného otravná věc nebo přímé ohrožení soukromí. Rozpoznání kam se podíváš


Kredit: AVG
Kredit: AVG

V současnosti je díky pokročilému software a znatelnému nárůstu výkonu všech možných zařízení automatické rozpoznávání tváře v každém mobilu. U mých fotek pro moje užití to ještě beru, ale co když někdo použije automatické rozpoznání tváře pro zjištění, kam chodím nakupovat, pro moji identifikaci? Jenom si vzpomeňte na film Minority report, kde byla zákazníkovi všude nabízena reklama podle jeho identity. Přitom Facebook DeepFace k tomu už nemá daleko, když k tomu přidáme nové podmínky užití Facebooku, které fakticky likvidují pojem soukromí na téhle doméně, je to na pováženou. Kdo Vám zaručí, že Zuckeberg nebude někdy v budoucnu prodávat data o vašem pohybu, vašich zálibách atd a to vše jenom na základě analýzy vašich fotek nahraných na Facebook.

 


Anebo hůře, co když někdo vytáhne moji fotku jako důkaz. Však jistě znáte ten fotoateliér PČR – mizerná kvalita fotografií, zato ale pěkně vypasené ceny za jeden snímek bez možnosti přidělat si další kopie. Obvykle fotí na dálku momentky z automobilové dopravy.


Pro všechny, kteří považují automatické rozpoznání tváře za narušení soukromí tu mám dobrou zprávu. Známý český výrobce antivirového software AVG prezentoval na mezinárodní telekomunikační konferenci Pepcom v Barceloně koncept brýlí, které ochraňují vaše soukromí. Jak před fízlujícími kamerami, tak i před foťáky s bleskem. Podstatou ochranu jsou namontované infračervené diody, které při focení bez blesku vytvoří na snímku přesvícené oblasti a tak znemožní detekci tváře.


Mnohem výrazněji pro brýle dopadne focení s bleskem. Obroučky jsou totiž vyrobeny z vysoce odrazivého materiálu, podobně jako třeba odrazky na kole. Místo toho, aby se dopadající světlo rozptýlilo do stran, je naopak soustředěno a vráceno zpět na čip fotoaparátu. Výsledek je velmi pěkně vidět na obrázku vpravo.

 

Kredit: 3M
Kredit: 3M

Jednoduchý nápad, snadné provedení, uvidíme, jestli se tyto brýle stanou v budoucnu módním hitem, nebo jestli rozhodnutím EU nebudou rovnou zakázány jako teroristická hrozba.



Zdroj:

http://now.avg.com/avg-reveals-invisibility-glasses-at-pepcom-barcelona/

Autor: Martin Tůma
Datum: 02.03.2015 20:48
Tisk článku

Související články:

O brýlích, které se nezamlží     Autor: Dagmar Gregorová (26.02.2022)
Vědci jako hologramy na Marsu     Autor: Tomáš Kohout (23.01.2015)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz