Jen tak si jít zakouřit  
Toto je pan Mick Brown, který se vydal za humna si trochu zakouřit a vrátil se o 135 000 USD bohatší. Našel totiž 2,7kg těžký zlatý nuget.

Mick Brown (Zdroj: 9news.com)
Mick Brown (Zdroj: 9news.com)
Victoria – země nuggetů

V sobotu 7. března pocítil pan Brown potřebu trochu upustit páru. Jestli za tím byla partnerská rozepře, to zdroje neuvádějí. Pan Brown žije ve městečku Wedderburn, které leží uprostřed ničeho, široko daleko v jižním cípu Austrálie ve státě Victoria.

Jak měl pan Brown ve zvyku, strčil do kapsy balíček cigaret a do ruky vzal nepostradatelný detektor kovů. Ve volném čase se z něj stával prospektor, pátrající po zlatě. Tentokrát vyšel doslova za humna, když detektor vydal čistý, silný tón. Asi patnáct centimetrů pod zemí našel pan Brown 2,7 kg těžký valoun zlata.

Jako ženatý muž a otec čtyř dcer měl doposud velmi hluboko do kapsy, ale teď se na něj štěstěna usmála. Odhadovaná cena zlatého valounu je 135 000 USD, ale sběratelé si mohou tohoto kousku cenit více, klidně i okolo 200 000 USD. V každém případě si tento pán asi hned tak nesedne, protože má, jak u nás říkáme, z prdele kliku.

2,7 kg téměř ryzího zlata. (Zdroj: 9news.com)
2,7 kg téměř ryzího zlata. (Zdroj: 9news.com)
Ale není to první případ, kdy se v okolí Wedderburnu usmálo na někoho štěstí. V roce 1981 byl poblíž tohoto města nalezen nugget později pojmenovaný jako Pride of Australia o váze okolo 7kg (256 uncí). Tento valoun v ceně 250 000 USD byl zakoupen State Bank of Victoria a věnován jako dar lidu státu Victoria. Byl vystaven v muzeu, odkud byl v roce 1991 uloupen. Policie pachatele loupeže nikdy nedopadla, předpokládá se, že nugget byl roztaven a prodán.
Wedderburn
Wedderburn


Nuggety z Victorie jsou přitom velmi bohaté na zlato. V průměru takový valoun obsahuje 95% zlata o čistotě 23 karátů. Od roku 1910 bylo v tomto státě nalezeno přes 1300 nuggetů o váze minimálně 20 uncí.

 

V muzeu Victoria je vystaven nugget The Welcome Stranger o váze 2300 uncí (cca 65kg), nalezený v roce 1869.
Není proto divu, že detektor kovu je ve státě Victoria naprosto běžnou součástí vybavení domácnosti a že každý, kdo má chvilku čas, pobíhá s minohledačkou po buši a doufá, že právě on zbohatne. Podobně, jak se to povedlo panu Brownovi.

Pride of Australia Nugget (cca 7kg). Zdroj: Museum Victoria
Pride of Australia Nugget (cca 7kg). Zdroj: Museum Victoria
My ostatní máme také šanci, podle odhadu geologů se pořád někde kolem nás válí asi 52 000 tun zlata. Anebo když dáte dohromady 40 chytrých telefonů, tak z nich můžete vydestilovat jeden gram zlata. Je to jenom na vás, já celkem vážně uvažuji o menší dovolené na jihu Austrálie. Jenom já, minohledačka a buš. Ono chodí štěstí dokola a občas...

 


Zdroje

http://museumvictoria.com.au/discoverycentre/infosheets/gold-nuggets/ http://www.9news.com.au/national/2015/03/07/19/20/prospector-strikes-it-rich-after-finding-fair-dinkum-gold-nugget-in-central-victoria
http://www.sciencealert.com/australian-man-unearths-2-7kg-gold-nugget-worth-135k

 

 

Autor: Martin Tůma
Datum: 12.03.2015 23:17
Tisk článku


Diskuze:

Větší kalibr na hledání

Ludvík Urban,2015-03-13 10:05:58

Jakej detektor? Jde to to i bez něj. :-) Viz Blanka ...

Odpovědět

Povedený vtípek

Leopold Kyslinger,2015-03-13 08:30:05

Velmi se mi líbí, že tento článek doprovází reklama na knížku Kam zmizel zlatý poklad republiky

Odpovědět

Větší kalibr na hledání

Mintaka Earthian,2015-03-13 08:18:42

Dobrý den

Nerad bych připravil tyto drobné hledače o potěšení z nálezu, ale překvapuje mě, že není slyšet o technologii, která by takové zdroje dokázala detekovat z větší plochy najednou.

Je problém detekovat vzácné kovy z větší plochy najednou? Dokázal bych si představit pozemní detektor, případně i družici.

Odpovědět


Detektor

Josef Šoltes,2015-03-13 12:20:15

Hádám, že to problém bude. Detektory zjišťují kovy pomocí magnetických polí. A tyto nugety jsou tak malé, že jsou ve větším měřítku na magnetickém pozadí Země zcela nezjistitelné...

Odpovědět


Mintaka Earthian,2015-03-13 13:04:06

Předpokládám, že i mezi jednotlivými detektory kovů budou rozdíly, tak bych si dokázal představit něco co bude mít 10x..100x.. větší citlivost. Když dokážeme vyrobit zařízenička tak citlivá, že odhalujeme jevy vzdálené miliardy let, špionážní družice schopné odposlouchávat tisíce hovorů najednou, že bychom v oblasti detekce vzácných kovů byli odkázáni na jednotlivce s hledačkami?

Jestli ano, tak pak asi bude třeba chvíli počkat na mini drony s hledačkami, kteří to prošmejdí.

Odpovědět


Nejde to z velké dálky

Ondi Vo,2015-03-14 16:42:51

Člověk si ten pricip funkce detektoru kovů může představit jako hladinu vody, do které je vhozeno zrnko písku. To vytvoří vlny a detektor takovou deformaci dříve tiché hladiny zjistí a vyhodnotí. Tím pomyslným zrnkem písku je elektromagnetický puls produkovaný vnější cívkou (vysílací anténou) a detektor (přijímací anténa) je tvořen menší cívkou. Přístroj vyhodnocuje útlum přijímaného signálu vlivem přítomnosti elektricky vodivého předmětu (nejen kovu). Největší efekt je docílen, je-li onen předmět v ose přijímací antény.
Na rovné ploše bez porostu by se takový detektor nechal namontovat na nějaké vozítko skenující automaticky celý areál.

Vedle takovéhoto jednoduchého detektoru kovů lze použít i sofistikovanější zařízení, například zemní radar, nebo magnetometr. Ovšem z principu rozlišení je na hledání drobných předmětů nutná krátká vzdálenost.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz