Houstone, Velký hadronový srážeč LHC má problém  
V elektronických systémech jednoho ze sektorů 27 kilometrů dlouhého urychlovače došlo ke zkratu. Závada si vyžádá několik dní anebo taky několik měsíců oprav. Restart nejbáječnějšího experimentu světa musí počkat.



Inženýři CERNu rentgenují místo se zkratem v LHC. Kredit: Maximilien Brice / CERN.
Inženýři CERNu rentgenují místo se zkratem v LHC. Kredit: Maximilien Brice / CERN.
Ve stínu tragické nehody Airbusu A320 společnosti Germanwings, jejíž druhý pilot zešílel a vzal s sebou do hrobu všechny lidi na palubě, útoku arabské koalice na rozvrácený Jemen a bouřlivých příprav na příjezd Dragounské jízdy spojeneckého konvoje US Army, tak trochu zaniklo, že Velký hadronový srážeč (LHC), jehož opětovné spuštění očekávají všichni fanoušci světové vědy, čelí závažným problémům. Kdyby měl Velký hadronový srážeč ústředí v Houstonu, tak by tam už věděli, že CERN má problém.


Kde je ten proklatý diodový box? Kredit: Arjan Verweij / CERN
Kde je ten proklatý diodový box? Kredit: Arjan Verweij / CERN
Co se vlastně stalo? Během intenzivních příprav, jen pár dní před plánovaným restartem nejfantastičtějšího experimentu světa po trýznivě dlouhé dvouleté přestávce, technici CERNu zjistili, že uvnitř urychlovače mají nepříjemný zkrat. Tým LHC teď horečnatě hledá co nejlepší technické řešení nastalé situace. V podstatě se hraje o to, jestli bude zdržení slavnostního restartu Velkého hadronového urychlovače několik dní anebo několik měsíců. Podle nedávného oficiálního prohlášení CERNu jde o zkrat v jednom ze supravodivých magnetů urychlovače, konkrétně o zemní spojení (earth fault), které bylo odhaleno 21. března 2015.


Ke zkratu došlo v sektoru 3-4 Velkého hadronového srážeče, v takzvaném diodovém boxu, což je modul, který je součástí elektronických systémů obklopujících dvojici drah v samotném srdci urychlovače, kterými sviští urychlované protony. Havarijní systémy a ochranné prvky prý fungovaly velmi dobře a nedošlo k žádnému poškození urychlovače. Při zkratu podle všeho účinkoval jen relativně nízký elektrický proud.


Pořizovat rentgenové snímky LHC není hračka. Kredit: Maximilien Brice / CERN.
Pořizovat rentgenové snímky LHC není hračka. Kredit: Maximilien Brice / CERN.
Experti LHC odhalili místo zkratu v diodovém boxu na spodní straně supravodivého magnetu a tvrdí, že tam s největší pravděpodobností došlo k uvíznut malého kousku kovu, který se dotýká jednoho z elektrických kabelů a vyvolává zkrat. Technici se snaží zkrat prozkoumat a pořídili detailní rentgenové snímky struktury dotyčné součásti LHC. Výsledky měření ale nejsou jednoznačné a technici ještě ve čtvrtek 26. března k definitivnímu závěru.


Rentgenové snímky oblasti se zkratem bohužel nejsou jednoznačné. Kredit: Maximilien Brice / CERN.
Rentgenové snímky oblasti se zkratem bohužel nejsou jednoznačné. Kredit: Maximilien Brice / CERN.
V CERNu mají v zásadě tři možnosti, jak teď postupovat. Mohou do oblasti se zkratem pustit kontrolovaný puls elektrického proudu a pokusit se s ním problematickou kovovou nečistotu roztavit. Také tam mohou natankovat helium pod vysokým tlakem a s jeho pomocí se snažit dostat kousek kovu pryč. A když to nepomůže, tak jim nezbude nic jiného, než otevřít celý patnáctimetrový modul LHC, jehož součástí je diodový box se zkratem. Problém je v tom, že to znamená ohřát celý sektor 3-4 na pokojovou teplotu a po opravě ho zase zchladit. To ale není oprava na pár dní. Jestli k tomu dojde, tak můžeme počítat se zdržením restartu LHC o několik měsíců.


Milovníci LHC si jistě vzpomenou, že Velký hadronový urychlovač čelil podobné nehodě při svém prvním startu v roce 2008. Tehdy to ale bylo mnohem horší, zkrat způsobil explozi jednoho z magnetů a opravy pak byly nákladné a dlouhé. Teď podle všeho nedošlo k destrukci zařízení, objevený zkrat je ale stejně nepříjemný, protože do supravodivého magnetu se zemním spojení nelze pustit elektrický proud.


Teď jenom můžeme fandit lidem týmu LHC, aby se jim povedlo vše vyřešit v co nejkratší době. Snad se brzy dočkáme tolik toužebně očekávaného restartu stroje na sny fyziků celého světa. Intenzivně se na něj těší i milovníci konspiračních pohádek, kterých se kolem LHC točí spousta. Momentálně mezi nimi vede obava z toho, že spuštění vylepšeného Velkého hadronového srážeče otevře bránu do pekla. Jak jistě uznáte, něco takového si přece nemůžeme nechat ujít.



Video:  The LHC: a stronger machine. Kredit: CERN






Literatura
CERN 26. 3. 2015, Nature News 25. 3. 2015.

Datum: 28.03.2015 08:32
Tisk článku

Související články:

Exotika v CERNu: Detektor LHCb chytil první půvabný tetrakvark     Autor: Stanislav Mihulka (09.07.2020)
Jaký bude následník urychlovače LHC?     Autor: Vladimír Wagner (22.04.2020)
Na Velkém hadronovém srážeči pátrají po tajemném kondenzátu barevného skla     Autor: Stanislav Mihulka (24.09.2019)
Chytili v CERNu novou přízračnou částici?     Autor: Stanislav Mihulka (02.11.2018)
Na Velkém hadronovém srážeči se proletěly první „atomy“     Autor: Stanislav Mihulka (04.08.2018)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz