Přírodní bezkofeinová káva  
Ten, kdo několikrát denně neodpustí pohled dna dno svého kafáče a chce se přitom vyhnout konzumaci kofeinu, má šanci. V Brazílii byly objeveny keře, které rodí kávové boby bez kofeinu.

Asi desetinu světové produkce kávy tvoří káva zbavená kofeinu. Postup je dosti náročný a tudíž i drahý, protože se kofein odstraňuje organickými rozpouštědly a oxidem uhličitým. Alternativní postup využívající zachycení kofeinu na uhlíkových filtrech je ještě dražší. Navíc ztrácí káva spolu s kofeinem i některé aromatické látky, takže to už není ono.

Brazilští vědci vedení Paulem Mazzaferou pěstovali asi 3000 keřů etiopského kávovníku a snažili se vyšlechtit odrůdu s nízkým obsahem kofeinu. Měli hotovo bezmála dříve, než vůbec začali. Mezi výpěstky narazili hned na tři keříky, které jsou prakticky bezkofeinové. Obsahují 15krát méně kofeinu než tradiční odrůdy kávovníku.

Podobný objev učinili botanici už před časem na Madagaskaru. To však byly kávovníky, jejichž boby se nehodí k pražení a přípravě kávy. V tomto případě jde ale o kávovník druhu Coffea arabica, jež patří k nejčastěji pěstovaným kávovníkům. Jeho produkce kryje většinu světové spotřeby kávy. Zatím ale není jasné, nakolik budou boby z keřů odhalených v Brazílii vhodné pro přípravu kafíčka. Keře zatím nedaly úrodu a navíc rostou asi o třetinu pomaleji, než běžné odrůdy kávovníku. Zdá se, že bude muset přijít ke slovu šlechtění, a to uvedení přírodní bezkofeinové kávy na trh významně oddálí. Vypadá to, že si na ni počkáme zhruba deset let.

Bezkofeinová kávové boby ale mohou být sklízeny podstatně dříve, protože geneticky modifikovaný kávovník zbavený produkce kofeinu má do pomyslné cílové rovinky už jen pár let. Geneticky modifikovaná káva by měla být na rozdíl od „přírodní“ kávy úplně bezkofeinová. Jinak by se však od sebe lišit neměly, protože u obou je výsledný stav důsledkem narušení stejného genu. Příroda tedy zase jednou udělala to samé, oč se snaží genoví inženýři. A nebo naopak, genoví inženýři nevědomky následovali přírodu. Ukazuje se, že rozlišit mezi „přírodním“ a „geneticky modifikovaným“ nemusí být vždycky tak jednoduché. Ale dovedu si představit, že někdo bude velebit „přírodní bezkofeinovou“ a o tu geneticky modifikovanou by „neopřel kolo“. Proti gustu žádný dišputát.  Někdo možná odmítne kávu jako takovou, protože nové odrůdy už se pěstují na plantážích bez krycího patra dřevin a to má drastický dopad na biodiverzitu v okolí kávovníkových plantáží. Především ptactvo strádá a mizí.

Bezkofeinovou kávu by měli popíjet především lidé, kterým by alkaloid stimulující nervový systém a srdeční činnost  mohl způsobit vážné zdravotní obtíže. Řadoví „kafaři“ na ni asi jen těžko přesedlají, protože právě pravidelný přísun kofeinu je drží na nohou od časného rána do pozdního večera. Nedávno jsme mohli číst na stránkách Osla, že se doporučuje nepít nárazově velké dávky, ale průběžně ucucávat. Nevím, kdo ty pokusy dělal, ale jistě by stálo za to otestovat kontinuální konzumaci velkých dávek. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že to funguje o poznání lépe než nějaké užužlávání z jednoho hrnku po celé půldne.


A ještě douška závěrem. Paolo Mazzafera jako správný Brazilec miluje kávu se vším všudy – tedy i s kofeinem.

Kávovník Coffea arabica. V Brazílii objevili keře, které mají od přírody velmi nízký obsah kofeinu.


Kofein – alkaloid, který nás drží na nohou.


Tak jakou si dáte? Kofeinovou, bezkofeinovou geneticky modifikovanou nebo bezkofeinovou přírodní. Přimlouval bych se za vysocekofeinovou geneticky modifikovanou. Nebo aspoň přírodní.

Datum: 25.06.2004
Tisk článku

Návod na prežitie pre muža - Bukovský Igor
 
 
cena původní: 750 Kč
cena: 668 Kč
Návod na prežitie pre muža
Bukovský Igor
Související články:

Alkohol, kofeín a srdce     Autor: Matej Čiernik (18.03.2019)
Šálek kávy odhání slepotu     Autor: Josef Pazdera (01.05.2014)
Další bod pro kafaře     Autor: Josef Pazdera (03.09.2013)
Požehnání kofeinu přímo skrz pokožku se Sprayable Energy     Autor: Stanislav Mihulka (31.08.2013)
Po kávě potomstvo hloupne     Autor: Josef Pazdera (14.08.2013)



Diskuze:

Souhlasím s Vámi,

Pavel Brož,2004-06-26 10:04:04

ostatně fetují i zvířata (např. divocí koně požírající kaval, atd., ostatně, byl to tuším snad dokonce Váš článek ve VTM, který o tom kdysi pojednával). Nicméně studie nestudie, aspoň má osobní zkušenost hovoří o tom, že pití čaje místo kávy je takový kofeinismus s lidštější tváří (aspoň mě osobně po tom čaji není nikdy špatně z předávkování, což jsem o té kávě říct nemohl). Určitě asi ale hraje roli to, jakou člověk tu kávu pije (a už zcela určitě to, jaký čaj - dávám čím dál tím více přednost těm slabším, zato jich vypiju hodně, i tři litry za den). Naschvál to na čas zkuste, uvidíte sám, že tu kávu čajem substituovat jde (ale, jak říkám, nehodlám nikoho k tomu lámat, záleží na chuti každého člověka).

Odpovědět

kafe a srdce

jarda petr,2004-06-26 05:38:23

Je zajímavé, že novější epidemiologické studie neprokázaly negativní vliv pití velkého množství kávy na výskyt srdečních onemocnění. V tomto směru si člověk může celkem libovolně vybrat, jakými studiemi bude třískat o stůl. Před časem byly populární studie dokazující, že pití zeleného čaje snižuje výskyt rakoviny. Další studie to nepotvrdily. A ještě jedna zajímavá studie vyšla před několika roky v Austrálii. Ta dokazovala, že přírodní národy a zřejmě i naši pravěcí předkové byli neustále na nějakém tom přírodním fetu, protože žili v tak tvrdých podmínkách, že by to asi jinak nevydrželi. Fet byl evolučně výhodný. Kdo fetoval, vydržel nejíst nepít a šlapat pouští. Kdo si nešlehnul, ten padnul. Ještě dneska prý austrálci konzumují před přechodem pouště jakousi bylinu, která obsahem nikotinu strčí tabák hravě do kapsy.

Odpovědět

Také jsem pil velmi hodně silné kávy,

Pavel Brož,2004-06-26 00:39:51

protože mám dost nízký tlak, tak to byla pro mě skoro nezbytnost. Jenže jsem po letech zjistil, že k dosažení stejného účinku, jako dříve, musím denně vypít až litr a půl kávy, takže mi po ní bylo někdy k večeru až špatně. Pak jsem si někde přečetl, že čaj na rozdíl od kávy má vyrovnanější účinek, stejně jako káva obsahuje kofein (akorát je ho v něm asi třikrát méně, zato se ho dá vypít více, než kávy), jenže kromě kávy obsahuje i vhodnější zastoupení tříselných látek, takže nástup toho toho kofeinového účinku je sice pomalejší, zato ale déle vydrží a na jeho konci nenastává pro kávu typický propad vedoucí k nutnosti dát si další šálek. Kávu tedy nepiju (až na výjimky) už druhý rok, a musím říct, že čaj plně nahradil tu kávu. Nehodlám žádného kafaře lámat na totéž, jen ať se každý zařídí sám podle svého gusta, pouze mohu dosvědčit, že ten čaj účinkuje v důsledku stejně a navíc nedělá v organismu takovou paseku, jako ta káva (zcela určitě šetří srdce na rozdíl od kávových smrťáků, o stavu cév nemluvě).

Odpovědět

:-)

pep,2004-06-25 18:08:29

:-)
"Nevím, kdo ty pokusy dělal, ale jistě by stálo za to otestovat kontinuální konzumaci velkých dávek. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že to funguje o poznání lépe než nějaké užužlávání z jednoho hrnku po celé půldne. "

:-)) smeju se skoro nahlas. Mate dobre hlasky.

Odpovědět

Kofein je vysoce návykový

Mol,2004-06-25 13:27:59

Prý už 4 dávka má snížený účinek oproti první.

Odpovědět




Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni












Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace