Grafen, kam se jenom podíváš  
Je to cool a uděláme z toho první poslední. Řeč je o grafenu, včelí plástvi podobné, pouhý jeden atom tlusté struktuře uhlíku. Většinou ale zůstává jen slibů, kdy se v běžném životě potkáme s praktickou aplikací?
Monokrystal grafenu vytvořený na plátku mědi. Obrázek byl pořízen tunelovým elektronovým mikroskopem.  (Kredit: Caltech Office of Strategic Communications / Nature Communications)
Monokrystal grafenu vytvořený na plátku mědi. Obrázek byl pořízen tunelovým elektronovým mikroskopem.  (Kredit: Caltech Office of Strategic Communications / Nature Communications)
Lepší a levnější výroba
Původně se grafen nacházel mezi běžným obyčejným grafitem. Když si dáte trochu práce, dokážete dostat něco málo grafenu z každé obyčejné tužky.  Jak se ukázalo, že je to velmi slibný materiál, začalo se s jeho výrobou různými způsoby, jako je například rozplétáni uhlíkových nanotrubiček. Nebo třeba metodou vakuového napařování při teplotě kolem 1000°C. Milimetr takto vyrobené grafenu není vůbec jednoduchá a tím pádem ani laciná záležitost, navíc vysoká teplota zanáší do grafenu strukturální poruchy.
Nai-Chang Yeh a David Boyd (Kredit: Lance Hayashida/Caltech Office of Strategic Communications)
Nai-Chang Yeh a David Boyd (Kredit: Lance Hayashida/Caltech Office of Strategic Communications)


Výzkumníci z Caltechu nyní přišli s postupem, jak celou výrobu zjednodušit a navíc ji provádět při pokojové teplotě. Původně to začalo jako zábava přes obědovou pauzu jednoho z vědců, Davida Boyda, který zkoušel zreprodukovat jeden z postupů, jak vyrobit grafen napařováním metanu na plátek mědi. Jednou spustil pokus a zazvonil telefon, než David domluvil, nechal běžet celý pokus podstatně déle, než obvykle a výsledek jej velmi překvapil. Jak sám říká, byl to „Aha“ moment, kdy si uvědomil, že na růst grafenu potřebuje velmi čistý povrch mědi, bez oxidů mědi na povrchu. A zároveň si uvědomil, že existuje stará, osvědčená metoda, jak ve vakuu zbavit měď potahu z oxidu. Elektrické pole vytvoří z vodíku z molekul metanu vodíkovou plazmu, která očistí povrch měděného plátku od oxidů a zároveň nějak nanese na očištěný povrch uhlík do grafenové struktury. A to vše za pokojové teploty a opět tak trochu díky náhodě, protože netěsnící ventily vpouštěly do komory více metanu, než Boyd zamýšlel.

 

Colin Bailey, Manchestr University
Colin Bailey, Manchestr University
Boyd se spojil s Mai Chang Yeh při dalším zkoumání svého objevu. Podařilo se jim zjistit, že vodíková plazma zřejmě reaguje se vzduchem v komoře a vytváří kyanové radikály, molekuly uhlíku a dusíků, zbavené elektronů. Tyto elektricky nabité molekuly potom reagují s nepravidelnostmi na povrchu měděného plátku a vytvářejí výsledný grafen. Vše za pokojové teploty, grafen obsahuje méně strukturálních poruch než při jiných způsobech výroby.
Na manchesterské universitě tento měsíc otevřeli Národní ústav grafenu. Vláda jeho vznik podpořila 38 miliony liber, dalších 23 milionů  poskytl Evropský fond pro regionální rozvoj.
Na manchesterské universitě tento měsíc otevřeli Národní ústav grafenu. Vláda jeho vznik podpořila 38 miliony liber, dalších 23 milionů poskytl Evropský fond pro regionální rozvoj.

Grafenové žárovky

Jak už bylo napsáno výše, má grafen celu řadu výhod. Jednou z nich je jeho použití při výrobě svítících diod (LED). Jak o tom nedávno informovala BBC, jde do sériové výroby stmívatelné svítidlo založené na vláknech LED diod obalených grafenem. Za výzkumem sotjí Universita v Manchesteru, projekt financovala kanadská společnost Graphene Lighting. Více prezidentem této společnosti je profesor Colin Bailey, který působí na manchestreské univerzitě. Svítidlo by mělo být cenově srovnatelné a možná i levnější než klasické LED žárovky a navíc slibuje o 10 % lepší účinnost, než je to u současných LED svítidel. Materiál má samozřejmě i další využití, ale konkrétně tyto žárovky by se měly objevit na trhu na počátku příštího roku. V této souvislosti je vhodné připomenout, že to bylo právě na univerzitě v Manchesteru, kde Andre Greim a Konstantin Novoselov v roce 2004 objevili grafen a poprávu za to získali Nobelovu cenu za fyziku.

 



Video: Grafenové žárovky by měly uspořit 10 % energie a být levnější, než ty ledkové.



Litografií elektronovým paprskem zhotovená mřížka s feromagnetickým grafenem. Hydrogenované plošky o magnetismus přicházejí. (Fhoto: U.S. Naval Research Laboratory) 
Litografií elektronovým paprskem zhotovená mřížka s feromagnetickým grafenem. Hydrogenované plošky o magnetismus přicházejí. (Fhoto: U.S. Naval Research Laboratory)

Magnetický grafen

Grafen se zkoumá už roky a to ze všech možných směrů. Jedním z nich jsou i magnetické vlastnosti této látky. Vědci z U.S. Naval Research Laboratory pod vedením Dr. Woo-Kyung Leeho dokázali vytvořit v grafenu magnetické domény. Ponořili grafén napařený na křemíkový čip do tekutého dusíku s příměsí lithia. Výsledkem bylo přidání vodíkových atomů na přesně specifikovaná místa grafenové struktury a tím vytvoření feromagnetických domén.

 

Pokud se ptáte, k čemu je to dobré, tak například by to mohlo miliónkrát zvětšit kapacitu pevných disků. Tohle představuje opravdovou výzvu Murphyho pravidlu, že čím větší disk, tím rychleji se zaplní. Na druhou stranu, nechtěl bych z tohoto disku odvádět OSE poplatky za kapacitu nosiče. Už teď jsou to desetikoruny, tak si to vynásobte miliónem. Ne, podobný disk u nás uplatnění určitě nenajde, tedy určitě ne legálně.




Literatura


http://www.caltech.edu/news/caltech-scientists-develop-cool-process-make-better-graphene-45961
http://www.bbc.com/news/science-environment-32100071
http://www.nrl.navy.mil/media/news-releases/2015/nrl-researchers-pattern-magnetic-graphine

Autor: Martin Tůma
Datum: 13.04.2015 23:48
Tisk článku

Související články:

Podivuhodný zlaten je novým želízkem v ohni 2D materiálů     Autor: Stanislav Mihulka (18.04.2024)
Magie fyziky: Plátek grafitu levituje, aniž by potřeboval energii     Autor: Stanislav Mihulka (10.04.2024)
Cukrbeton z cukrové třtiny poráží tradiční beton     Autor: Stanislav Mihulka (07.02.2024)
Beton 2.0: Bleskový grafen by mohl kompletně nahradit písek v betonu     Autor: Stanislav Mihulka (30.01.2024)
První funkční polovodič z grafenu nabízí nový typ elektroniky     Autor: Stanislav Mihulka (08.01.2024)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz