DARPA vyvíjí gremliny pro budoucí letecké operace  
Hejna specializovaných a levných dronů na několik použití, vypouštěná z větších letadel, by podle amerických vojenských vývojářů měla nahradit dnešní velice komplikované a drahé víceúčelové bojové stroje.

 

Gremlini v akci. Kredit: DARPA
Gremlini v akci. Kredit: DARPA

Vojenské operace amerického letectva po dlouhá desetiletí spoléhaly na pilotované víceúčelové bojové letouny. S takovými stroji se lze pouštět do bojových i nebojových misí, přičemž mohou sehrát roli stíhacích letounů, bombardérů, leteckého průzkumu nebo třeba letounů pro elektronický boj.

S rozvojem vědy a technologií se víceúčelová letadla neustále zlepšují a ta nejlepší zastanou práci celých letek strojů předešlých generací. Jenže to má i svoji stinnou stránku. Moderní víceúčelové bojové letouny jsou nesmírně komplikované, náročné na vyzbrojování, údržbu, výcvik osádek i pozemního personálu a hlavně jsou velice drahé.

Američtí vojenští vývojáři DARPA se proto rozhodli jít i jinou cestou a spustili program Gremlins, čili Gremlini. Název programu přitom nevychází ze slavné hororové komedie Gremlins, i když i ta je původními gremliny velice volně inspirovaná. Gremlini, k nimž se DARPA odkazuje, pocházejí z podivuhodné mytologie pilotů RAF za druhé světové války. Podle pilotů byli gremlini škodolibí raraši, kteří jim způsobovali všemožné poruchy letadel. Gremlini se pak dostali i do popkultury, na čemž měl lví podíl Roald Dahl se svojí první knížkou pro děti The Gremlins z roku 1943. V této knížce pilot hurricanu Gus gremliny přemluví, aby přestali škodit západním pilotům a obrátili svoji pozornost na hitlerovské Německo.

Knížka o gremlinech od Roalda Dahla. Kredit: Originally Walt Disney
Knížka o gremlinech od Roalda Dahla. Kredit: Originally Walt Disney

 


V programu Gremlins chce DARPA nahradit hitech víceúčelové bojové letouny celými roji mnohem jednodušších, specializovanějších, vícenásobně použitelných a především významně levnějších dronů, které by do akce vypouštěla větší letadla.

 

Dnes již legendární transportní letoun Lockhhed C-130 Hercules. Kredit: Tech. Sgt. Howard Blair / US Air Force
Dnes již legendární transportní letoun Lockhhed C-130 Hercules. Kredit: Tech. Sgt. Howard Blair / US Air Force

 

Podle manažera programu Gremlins Dana Patta to nebude úplně jednoduché, hlavně pokud jde o to, jak přimět jednotlivé drony spolupracovat mezi sebou a zároveň plnit pokyny operátorů. DARPA bude řešit technologie pro start a opětovné vyzvednutí gremlinů, jejich vybavení, koncept jejich koordinace, jejich konstrukci s důrazem na nízké náklady, jejich ovládání, navigaci, jejich základny a další věci.

V DARPA doufají, že se povede toto všechno uskutečnit a zároveň zajistit, že gremlini budou moct fungovat se současnými technologiemi pro tankování paliva za letu a podobně. Konečným cílem projektu Gremlins by mělo být vybavení pilotovaných vojenských letadel – stíhačů, bombarderů i transportních letadel hejny gremlinů, kteří by mohli být vypuštěni v bezpečné vzdálenosti od nepřítele.

 

Soudobý víceúčelový bojový letoun US Navy Boeing F/A-18E Super Hornet. Kredit: MCSA Ignacio D. Perez / Wikimedia Commons.
Soudobý víceúčelový bojový letoun US Navy Boeing F/A-18E Super Hornet. Kredit: MCSA Ignacio D. Perez / Wikimedia Commons.

 

Po ukončení mise gremliny vyzvedne transportní letadlo, jako jsou dnešní čtyřmotorové stroje Lockheed C-130 Hercules, a na základně je připraví k opětovnému nasazení do 24 hodin. V ideálním případě by gremlini měli mít životnost 20 bojových nasazení a fungovali by jako něco mezi pilotovaným letounem a řízenou střelou.


Zájemci o účast v programu se mohou registrovat v rámci Proposers Day 24. září v sídle DARPA v Aarlingtonu, stát Virginia. Škoda že v Evropě nemáme instituci podobných kvalit jako je DARPA, v dnešním turbulentním světě by se nám skvělí vojenští snílci velice hodili.



Video:   Gremlins (1984) – trailer


Literatura
Gizmag 30. 8. 2015, DARPA 28. 8. 2015, Wikipedia (Multirole combat aircraft, The Gremlins).

Datum: 06.09.2015
Tisk článku

Související články:

Robotická vzducholoď základnou číhajících dronů     Autor: Stanislav Mihulka (19.07.2012)
Další fáze revoluce dronů     Autor: Stanislav Mihulka (22.08.2012)
Vzducholoď StratoBus: nafukovací dron anebo satelit?     Autor: Stanislav Mihulka (24.03.2014)
Laserový systém amerického námořnictva nasazen v Perském zálivu     Autor: Stanislav Mihulka (11.12.2014)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz