Biologická zbraň lumčíků vytvořila geneticky modifikované motýly  
Jsou monarchové a další motýli geneticky modifikovaní invazemi brakovirů lumčíků? Rozhodně ano. A vadí to snad? Rozhodně ne.

Lumčík rodu Atanycolus. Kredit: Richard Bartz / Wikimedia Commons.
Lumčík rodu Atanycolus. Kredit: Richard Bartz / Wikimedia Commons.

Lumčíci, elegantní vosičky z čeledi Braconide, jsou nemilosrdnými parazity. Na jejich, z našeho pohledu extrémní životní styl, je evoluce vybavila celou řadou skvělých vychytávek, z nichž někdy zůstává až rozum stát. Jedním z podivuhodných triků lumčíků je i neobvykle těsná a rafinovaná symbióza s brakoviry.

 

 

Jean‑Michel Drezen. Kredit: François Rabelais University.
Jean‑Michel Drezen. Kredit: François Rabelais University.

 

 

Brakoviry jsou DNA viry s dvouřetězcovou DNA, které před minimálně 100 miliony let uzavřely smlouvu s lumčíky. Brakoviry se vzdaly schopnosti replikovat se a své geny, které slouží ke stavbě virových částic, začlenily do DNA vosiček. Ve vosičkách brakoviry nevyvolávají žádnou infekci, ale prostě v nich bydlí, jako symbiotické viry. Tak jim říká Jean‑Michel Drezen z Univerzity Françoise Rabelaise, který jejich tajnosti odhalil v roce 2009. Je ale prý otázkou, jestli se o nich vůbec dá mluvit jako o virech. Na druhou stranu, virový původ určitě mají.


 

Monarcha stěhovavý. Kredit: Armon / Wikimedia Commons.
Monarcha stěhovavý. Kredit: Armon / Wikimedia Commons.

 

Buňky ve vaječnících lumčíků fungují jako továrny, které vyrábějí záplavu ochočených virových částic. Jejich účelem ale není šířit infekci viru. Když lumčík uloví housenku, tak do ní kromě vajíčka vpíchne právě virové částice. Je to invaze. Brakovirus ale nevyvolá infekci ani v housence. Namísto toho pronikne do její DNA, ovládne její vývoj a hlavně vyřadí její imunitní systém. Parazitujícím larvám lumčíků pak už nic nebrání, aby bezmocnou housenku spokojeně vyžíraly zevnitř.

 

Částice brakoviru. Kredit: ViralZone.
Částice brakoviru. Kredit: ViralZone.

 

Lumčíci se spolčili s brakoviry už velice dávno. Evoluce nikdy nespí a tak tu dnes máme stovky a stovky druhů lumčíků, přičemž mnozí z nich parazitují určité druhy housenek a používají k tomu své vlastní druhy brakovirů. Po dlouhé miliony let útočí lumčíci na housenky a dělají z nich poslušné nemrtvé pro svoje potomky. Ne vždy jde ale všechno podle plánu. Někdy se stane, že vosičky nakladou vajíčka do špatné housenky. Larvy vosiček zahynou, ale geny brakovirů uvíznou v DNA housenek, které v takovém případě přežijí, dospějí v motýly a dál se množí, i s invazní DNA brakovirů. Jak už to v evoluci chodí, DNA cizího původu buď časem zmizí anebo se ukáže, že je k něčemu dobrá a pragmaticky naladěný genom původního vetřelce využije ve svých službách.

 

Drezen a spol. potvrdili, že se tohle v evoluci motýlů skutečně několikrát stalo. Domestikované geny brakovirů objevili například u slavného monarchy stěhovavého (Danaus plexippus), ještě slavnějšího bource morušového (Bombyx mori) anebo u dvou můr blýskavek Spodoptera frugiperda a Spodoptera exigua. Do monarchů vstoupily geny brakovirů asi před 5 miliony let. Podle Drezena je to ale jenom špička ledovce.

 

Role brakovirů v životním cyklu lumčíků. Kredit: Jena Johnson / University of Georgia.
Role brakovirů v životním cyklu lumčíků. Kredit: Jena Johnson / University of Georgia.

 

Jakto, že se domestikované geny brakovirů udržely v genomu motýlů po miliony let? Nepochybně za to může náhoda. V evoluci se spousta věcí děje náhodou, to není nic nového. Tyhle geny třeba prostě ještě náhodou nezmizely. Genomy sice mají tendenci odstraňovat nadbytečné sekvence, nejsou v tom ale nijak zvlášť důsledné. Pokud dotyčné geny neškodí, tak to může trvat dlouho. Anebo se může stát, že invadovaný hostitel náhodou nalezne pro geny brakoviru nějaké využití. I to se v evoluci běžně stává. Drezenův tým naznačuje, že by blýskavky mohly používat sekvence brakovirů jako součást obrany proti jiným virům. Proč by ne, to zní docela uvěřitelně.

 

Vše nasvědčuje tomu, že mnohé běžné druhy motýlů jsou vlastně geneticky modifikované, transgenní organismy. Úplně na divoko, bez jakékoliv kontroly, bez bezpečnostních protokolů, protestů zanícených bioetiků, bez bizarních demonstrací Greenpeace a toho všeho, co doprovází současnou hysterii kolem geneticky modifikovaných organismů. A rozhodně nejde jen o motýly. Molekulární biologové už nějaký čas upozorňují na to, že prakticky všechny organismy téhle planety někdy prošli divokými genetickými modifikacemi. Některé jen vzácně, jiné zase častěji, jedny dávno a druhé zase velmi nedávno.

 

Velká část protestů proti GMO se točí kolem toho, že je to nepřirozené, proti přírodě a tudíž strašlivě nebezpečné. Je to lež. Postupně se množí důkazy, že dokonce i mi sami, potměšilí Homo sapiens, jsme prodělali celou řadu divokých genetických modifikací. A jak je vidět, stále tu jsme. Nejsme sice svatí a náš svět není úplně ideální, je ale prošpikovaný genetickými modifikacemi a přesto vesele funguje už převelice dlouhé miliony let. Je na čase, abychom v Evropě přestali být geneticky zabednění a vynechali GMO ze seznamu nepřátel. Opatrnosti není nikdy nazbyt, ale tahle technologie ještě může přinést mnoho dobrého.

 

 

 

Literatura

NewScientist 17. 9. 2015, PLoS Biology online 17. 9. 2015, Wikipedia (Bracovirus).

Datum: 20.09.2015
Tisk článku

Související články:

Zlovolná motolice hackne geny korýše a promění ho v lákavou kořist     Autor: Stanislav Mihulka (29.08.2023)
Tajemství ďábelského loutkáře: Jak houba ovládá zombie octomilku?     Autor: Stanislav Mihulka (22.05.2023)
Houbové zombíky v „The Last of Us“ inspirovala krutá realita džungle     Autor: Stanislav Mihulka (26.01.2023)
Uvnitř hvězd by mohly existovat životní formy ze strun a monopólů     Autor: Stanislav Mihulka (03.09.2020)
Severoamerická zombie choroba jelenů by se mohla šířit mezi lidi     Autor: Stanislav Mihulka (24.02.2019)



Diskuze:

Matení pojmů

Petr Jíčínský,2015-09-23 13:49:41

"... jsme prodělali celou řadu divokých genetických modifikací."
Jenže, pane Mihulko, nejsou známy případy, kdy prodělal Homo Sapiens selektivní manipulaci genu. Takže srovnání s GMO je zcela nesmyslné. To byste se musel zeptat, kdo ji provedl a za jakým účelem.

Odpovědět


Re: Matení pojmů

Mojmir Vacek,2015-09-23 16:11:01

Pane od Jičína, pokud se shodneme na tom, že evoluce pracuje s náhodou. A náhoda, jak známo, je blbec. Jsou podle Vás to, čemu říkáte selektivní mutace (kterou vědci dělají za nějakým bohulibým účelem s již docela slušnými vědomostmi o daném genu), horší, než ty, které prováděla, provádí a provádět bude příroda spontánně? Moc děkuji za sebe i ostatní čtenáře.

Odpovědět


Re: Re: Matení pojmů

Petr Jíčínský,2015-09-24 16:03:37

Problém je právě ta selektivita, a to selektivita nikoli evoluční, tedy ta, která je pro daný druh v ekosystému výhodnější, ale ta, která je výhodnější pro inženýry, danou umělou lokalitu s danými chemikáliemi. Toto samozřejmě není evoluce, protože GMO nemají zapadat do ekosystému. Jestli chcete ručit za GMO životem svým a především životem vašich blízkých, pak je to vaše volba. Já patřím mezi ty, kteří budou mluvit do DNA pouze za branami nemocnice, a to v případech, kde není zbytí.

Odpovědět

GMO

Mima Malcicka,2015-09-21 15:29:37

Velmi zaujimavy clanok a nakolko sama studujem parasitoidy a nie parazity,ako je v clanku napisane (hoc niektori vedci pouzivaju tento vyraz,ale su tam znacne rozdiely) tak sa mi to velmi paci. K teme GMO by ma zaujimalo, preco ludia chcu porovnavat miliony rokov evolucie a naslednej selekcie s umelym inkorporovanim genov a cakanim (za par rokov) co to prinesie?

Odpovědět

čistota německé krve

Vít Ožana,2015-09-21 08:40:59

Takže bojovníci proti GMO jsou vlastně prosazovatelé Noremberských rasových zákonů

Odpovědět


Re: čistota německé krve

Martina Ondráková,2015-09-21 12:24:49

Zajímavé přirovnání, vtipné protože v podstatě máte pravdu. Ano!

Odpovědět

Tak, tak k tomu se vám nevyjádří

Filip Valenta,2015-09-21 08:30:15

Bohužel, Lobby a spojenectví zelených, Dětí země, organicky hospodařících farmářů, a rádoby ekologů musí mít nějakého strašáka, bez toho náboženství nefunguje. Neočekávejte, že se vám tu Vojtěch Kotecký,Toodumb Toread, Mojmir Koščo a další anti GM aktivisté vyjádří. Co teď mají říci na to, třeba, že chtějí GM potraviny značit a prodražit je tak nám všem .... ?
Vžijte se do jejich kůže, udělali jste z nich hlupáky.

Odpovědět

:)

Ala Toufarová,2015-09-21 07:58:13

Tak to vás zase spousta lidiček nebude mít rádo.... :)
Díky oslíku
Alena T.

Odpovědět

To je jak s náboženstvím

Petr Travnicek,2015-09-21 07:51:37

Pokud zelené mozky vtloukli lidem do hlavy, jak jsou GMO nebezpečné, tak opakovaná lež - znáte to. Teď už s tím nic nenaděláme, politici to využívají, zelení to mají v programu a lidi jsou jako ovce. Stalo se z toho nové náboženství.
Kampak nám tady Ti věrní "anti GMO" diskutující zalezli :) ?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz