Nemožně velká supermasivní černá díra  
Černá díra v jádru galaxie SAGE0536AGN váží jako 350 milionů Sluncí. Potíž je v tom, že je třicetkrát hmotnější, než může být podle astrofyzikálních modelů vzhledem k velikosti galaxie.

 

Aktivní galaktické jádro. Kredit: NASA / Dana Berry / SkyWorks Digital.
Aktivní galaktické jádro.
Kredit: NASA / Dana Berry / SkyWorks Digital.

Galaxii SAGE0536AGN objevil vesmírný infradalekohled NASA Spitzer. V jejím nitru bouří aktivní galaktické jádro, a tak je to zajímavý objekt na pozorování. Astrofyzik Jacco van Loon z britské Univerzity v Keele a jeho kolegyně použili pozorování teleskopu Southern African Large Telescope (SALT) v jihoafrickém Sutherlandu a potvrdili, že se uvnitř galaxie ukrývá supermasivní černá díra. Vlastně to předpokládáme u každé galaxie s aktivním galaktickým jádrem, ale jen málokdy máme k dispozici pěkně tvrdá data, která by to potvrzovala.

Jacco van Loon. Kredit: Keele University.
Jacco van Loon.
Kredit: Keele University.


Van Loon a spol. z vlastností emisní čáry vodíku ve spektru dotyčné galaxie odvodili rychlost plynu v akrečním disku, který obklopuje chřtán supermasivní černé díry. Ze stejných dat také spočítali, jakou má centrální černá díra galaxie SAGE0536AGN hmotnost. Nakonec jim vyšla váha 350 milionů Sluncí, což je docela pěkná číslo. Těžších černých děr zase tolik neznáme. Pro připomenutí, supermasivní černá díra v nitru Mléčné dráhy váží o něco málo víc než 4 miliony Sluncí, a jak jsme na ni pyšní.

Southern African Large Telescope. Kredit: SALT / Wikimedia Commons.
Southern African Large Telescope. Kredit: SALT / Wikimedia Commons.

Háček je v tom, že celkovou hmotu galaxie SAGE0536AGN badatelé odhadli na 25 miliard Sluncí. To je sice na první pohled hodně, fanoušci Mléčné dráhy ale jistě ihned zbystřili, protože aktuální odhady hmotnosti Mléčné dráhy se pohybují někde mezi 1 a 4,5 biliony Sluncí. Máte tu tedy do očí bijící nepoměr – galaxie SAGE0536AGN vzhledem ke své velikosti obsahuje velmi odvážně velikou supermasivní černou díru. Ve skutečnosti je to tak extrémní, že černá díra v aktivním jádru galaxie SAGE0536AGN je významně větší, než doposud vědci považovali za možné. Podle stávajících astrofyzikálních modelů by její hmotnost měla být asi třicetkrát nižší.

Galaxie SAGE0536AGN – oválný objekt uprostřed. Kredit: RAS, Vista Magellanic Clouds survey.
Galaxie SAGE0536AGN – oválný objekt uprostřed. Kredit: RAS, Vista Magellanic Clouds survey.


Van Loon nezastírá, že je galaxie SAGE0536AGN dostala. Jak to, že se může takhle vysmívat našim modelům? V běžných galaxiích přirůstají supermasivní černé díry stejně rychle jako celá galaxie. S galaxií SAGE0536AGN se ale něco stalo. Buď její supermasivní černá díra roste rychleji, než je zvykem, nebo naopak tahle galaxie naopak přirůstá pomaleji. Galaxie SAGE0536AGN je první svého druhu. Teď je otázkou, jestli jde o naprostou galaktickou úchylku anebo v budoucnu objevíme další takové. Časem uvidíme.



Video:   Southern Africa Large Telescope (SALT) opens in Sutherland in the Northern Cape in 2005


Literatura
Royal Astronomical Society 24. 9. 2015, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 453: 2341-2348.

Datum: 28.09.2015
Tisk článku

Související články:

Monstrózní kvasar z úsvitu vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (26.02.2015)
Nejmenší supermasivní černá díra ve známém vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (13.08.2015)
Nejbližší kvasar ukrývá párek supermasivních černých děr     Autor: Stanislav Mihulka (30.08.2015)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz