RAGtime s relativistickou fyzikou kompaktních objektů  
V Opavě se právě odehrál 17. mezinárodní workshop RAGtime, zaměřený na relativistickou fyziku kompaktních objektů, jako jsou černé díry a neutronové hvězdy.

 

17. workshop RAGtime
17. workshop RAGtime

Ústav fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě od roku 1999 pořádá mezinárodní workshop RAGtime s atraktivní tématikou relativistické astrofyziky. Setkávají se tu vědci i studenti, kteří zde prezentují a konfrontují své vědecké výsledky i názory v prostředí mezinárodní astrofyzikální komunity.

 

 

Marek Abramowicz. Kredit: Ústav fyziky FPF SLU.
Marek Abramowicz. Kredit: Ústav fyziky FPF SLU.

Příprava a organizace workshopů RAGtime je dílem především Relativistické astrofyzikální skupiny (Relativistic Astrophysics Group, tedy RAG) Ústavu fyziky FPF SLU v Opavě, která zahrnuje vědce i studenty relativistické fyziky a astrofyziky. Tým RAG se zabývá tématy jako jsou neobyčejné optické efekty v sousedství černých děr a neutronových hvězd, akreční procesy u černých děr a neutronových hvězd, struktura neutronových a kvarkových hvězd, působení kosmologické konstanty na astrofyzikální procesy, nebo například inflační kosmologie. Na akcích RAGtime se pravidelně podílí i pražská relativistická skupina z Astronomického ústavu ČAV, která s opavskými astrofyziky dlouhodobě spolupracuje.

 

 

Zdeněk Stuchlík. Kredit: Ústav fyziky FPF SLU.
Zdeněk Stuchlík. Kredit: Ústav fyziky FPF SLU.

Letošní 17. RAGtime se uskutečnil za organizace vedené Markem Abramowiczem a Pavlem Bakalou přímo na Ústavu fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity, tedy v Opavě. Hlavním tématem akce byla relativistická fyzika kompaktních objektů. Diskuze na workshopu se točily kolem celé řady aktuálních problémů v různých oblastech astrofyziky. Jedna z klíčových debat se dotýkala snah vylepšit naše chápání a interpretace rozmanitých charakteristik rentgenového záření akrečního disku.

 


Program workshopu zahrnoval dvě atraktivní přednášky pro veřejnost badatelů Slezské univerzity Marka Abramowicze o reálně existujících černých dírách a Zdeňka Stuchlíka o nahých singularitách, které se odehrály v rámci programu Slezské univerzity Opavě pro veřejnost „Einsteinův podzim“.

 

Pavel Bakala. Kredit: Ústav fyziky FPF SLU.
Pavel Bakala. Kredit: Ústav fyziky FPF SLU.


V nabitém programu workshopu vystoupili např. Bobomurat Ahmedov z Uzbekistánské akademie věd s přednáškou o optických vlastnostech osově symetrických černých děr, nebo Zdeněk Stuchlík s urychlováním nabitých částic v gravitačním a magnetickém poli černé díry. John Miller z Oxfordu pohovořil o procesech souvisejících se vznikem černých děr, Kateřina Goluchová ze Slezské univerzity zase o modelech kvaziperiodických oscilací neutronových hvězd.
Daniela Pérezová z argentinské Univerzity v La Platě mluvila o akreci v modifikované gravitaci, Marek Abramowicz o akrečních discích a Michal Bursa z Astronomického ústavu ČAV o spektrech akrečních disků. Elena Koptěva z ukrajinské Dněpropetrovské národní univerzity představila černé díry Schwarzschildovského typu a Pavla Jalůvková ze Slezské univerzity hovořila o výzkumu časoprostoru poblíž černých děr obklopených kosmologickým prachem.

 

 


Literatura
RAGtime 2015 website

Datum: 05.11.2015
Tisk článku


Diskuze:

černé díry

Pavel Ouběch,2015-11-10 20:47:58

Je zajímavé, kolik publikací, workshopů a přednášek se točí kolem tzv. černých děr.
Zajímavé je to proto, že se jedná o ryze hypotetické útvary, žádné pozorování jejich existenci zatím neprokázalo.
Například Einstein nevěřil, že by něco takového mohlo existovat.

Odpovědět


Re: černé díry

Milan Krnic,2015-11-11 10:30:46

To samé platí u temné hmoty, ale i třeba u interpretace statistických výsledků, a nejen ve fyzice, ale mnoha dalších oborech.
Těžko však soudit.

Odpovědět

Co by mě nejvíce zajímalo

Milan Krnic,2015-11-08 18:05:12

By byla matematická konfrontace aktuálních astrofyzikálních teorií. Jak to třeba činí mnou oblíbený prof. RNDr. Michal Křížek, DrSc.
Zde třeba OTR na příkladu posunutí perihelia Merkuru, a dalších věcech > https://www.youtube.com/watch?v=z5iXGZDyRfw
Existence Black-Box solver method's od biologie, po fyziku, jaksi příliš důvěry ve vědu nevzbuzuje.
Tipl bych, že za to primárně může ta *hodně ošklivé slovo* dotační politika.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz