Mohou Anonymous porazit Daeš v online válce?  
V zásadě asi ano, ale samotní Anonymous jsou poněkud problematičtí.

 

Vykulená maska Guye Fawkese. Kredit: Pierre Rennes / Flickr.
Vykulená maska Guye Fawkese. Kredit: Pierre Rennes / Flickr.

Západ s oblibou prohlašuje, že jednou z klíčových zbraní apokalyptických teroristů Daeš je jejich intenzivní online propaganda. Internetem se valí miliony příspěvků, které oslavují ukrutnosti vůči zajatcům i civilistům a šíří nakažlivou zvěst o radikalizaci. Západní představitelé nad tím kroutí hlavou, prohlašují, jak je to hrozné a jedním dechem dodávají, že se s tím nedá nic dělat, protože těch příspěvků je moc.

Vlajka Anonymous
Vlajka Anonymous


Neschopnost úřadů a tajných služeb zareagovat na online hrozbu je všem na očích a vlastně i to hraje ve prospěch Daeš. Ani nemusejí říkat, jací jsou to pašáci, že proti nim na internetu nikdo nic nezmůže. V online světě vzniklo znepokojující vakuum, do něhož se rozhodli vstoupit Anonymous, přízračná a obtížně uchopitelná síť haktivistů. Anonymous se v minulých letech bavili útoky proti úřadům, korporacím nebo třeba scientologům, po lednových a teď i po listopadových teroristických útocích v Paříži vystoupili proti Daeš.

V lednu letošního roku Anonymous spustili operaci @OpCharlieHebdo, během níž sestřelili více než 200 džihádistických účtů na Twitteru, publikovali seznam 25 tisíc twitterových účtů sympatizantů Daeš a také návod, jak hledat online materiál Daeš. Po nedávných útocích v Paříži zase Anonymous odstartovali operace #OpIsis a #OpParis, při nichž publikovali tisíce twitterových účtů Daeš a prý zajistili, že jich bylo 5 500 smazáno.

Čtyřikrát Guy Fawkes během operace proti scientologům v Los Angeles. Kredit: Vincent Diamante / Wikimedia Commons.
Čtyřikrát Guy Fawkes během operace proti scientologům v Los Angeles. Kredit: Vincent Diamante / Wikimedia Commons.


Anonymous a Daeš jsou vlastně ideologické protiklady, fungováním v online světě jsou si ale docela podobní. Jde o distribuované sítě mnoha příznivců rozmanitého původu bez hierarchické struktury, které spojuje silná jednotící myšlenka – na jedné straně bezbřehá online svoboda, na straně druhé bezbřehá oddanost radikální víře v očekávání apokalypsy. Je ale příznačné, že v obou případech není jednoduché říct, co vlastně chtějí. Jsou také velice odolní vůči online útokům. Ani Anonymous ani Daeš nemají žádné centrum, které by bylo možné vyřadit z provozu. Jak už vědí úřady i tajné služby, Anonymous ani Daeš nelze jednoduše vypnout, ani kdybyste se na hlavu postavili.

Operace ISIS.
Operace ISIS.


Anonymous jsou podle všeho více či méně zakřiknutí ajťáci, často vysmívaní jako naivní techno utopisté. Po útocích v Paříži prohlásili, že hodlají spojit lidstvo bez ohledu na národnosti, náboženství a etnickou příslušnost a vymezili se tím proti Daeš. Ukazuje se, že v některých ohledech jsou Anonymous pro Daeš skutečnou zhoubou. Pracují efektivně, baví je to, a nemusejí brát příliš velké ohledy na zákony. Po pařížských útocích zveřejnili adresy náborářů Daeš, i když je to pro mnohé poněkud kontroverzní počin. Je otázkou, nakolik je fajn bránit hodnoty Západu porušováním jeho zákonů. Samotní Anonymous vražedné Daeš nezničí, operace na internetu na to nebudou stačit. Jejich úspěch ale ukazuje, že online propagandě lze čelit crowdsourcingem, ať už jde o islámskou apokalypsu nebo třeba ruské imperiální choutky. Propagandistických webů je možná hodně, ale lidí, které to štve, je jistě víc. Stačí jenom nebýt líný.

Průvod „váženého revolucionáře“ Guye Fawkese z roku 1864. Kredit: Robert Chambers / Wikimedia Commons.
Průvod „váženého revolucionáře“ Guye Fawkese z roku 1864. Kredit: Robert Chambers / Wikimedia Commons.

Vztah Západu k Anonymous je ale každopádně komplikovaný. Jak se zdá, základní hodnoty a humanismus jsou v tomto případě společné. Oficiální představitelé ale zřejmě považují Anonymous spíše za své oponenty. To, že jsme teď na jedné straně je sice dobře, tenhle stav ale nevydrží věčně. Státníci západu budou ve své ochotě spolupracovat s Anonymous přinejmenším obezřetní a naopak to platí jistě taky. Pro hierarchické struktury západních států je pochopitelně problematické s Anonymous vůbec nějak komunikovat. Komu z takové sítě by měli poslat mail nebo zavolat, když nemají žádného oficiálního šéfa nebo mluvčího? Mnoho lidí zneklidňuje i to, že Anonymous, jaksi ze své podstaty, nemají žádnou zodpovědnost.

Anonymous je vlastně každý, kdo se za ně prohlásí. Co když ale budou mít jednotlivé skupiny Anonymous různé zájmy? A co když si vedení Daeš nebo třeba Putin se svými soudruhy nasadí ty strašidelně vykulené masky Guye Fawkese a v online přenosu prohlásí, že Anonymous v sobě nalezli Alláha, a že teď budou útočit na USA? Tohle je slabé místo sítě, která si zakládá na tom, že nemá žádné řídící centrum.

U Anonymous to vlastně symbolizuje právě nehezká maska, která relativizuje jejich snažení. Guy Fawkes je teď sice vnímán jako romantický rebel bojující proti establishmentu, to je ale názor komiksu V jako Vendeta. Mluvit o počátku 17. století dnešním jazykem sice není úplně snadné, ale Guy Fawkes byl ve skutečnosti katolický terorista, který bojoval v řadách okupační španělské armády proti nizozemské protestantské revoluci. Pak se pokusil zavraždit protestantského krále Jakuba I. se členy obou komor anglického parlamentu, aby se do vzbouřenecké Anglie opět vrátil katolicismus. Fawkes se projevil jako příkladný „kontrarevolucionář“, přinejmenším pro Angličany, a jeho masku nosili v Anglii při bujarých ohňostrojích Noci Guye Fawkese, aby oslavili nikoliv rebelii, ale smrt toho ničemy.


Video:  V for Vendetta Trailer


Literatura
The Conversation 18. 11. 2015 a 24. 11. 2015, Wikipedia (Anonymous / group)

Datum: 06.12.2015
Tisk článku

Související články:

Jak se pátrá po kořenech terorismu     Autor: Stanislav Mihulka (28.01.2015)
Zachráníme historii lidstva před radikálními zmetky?     Autor: Stanislav Mihulka (13.03.2015)
Dělá náboženství z dětí sobce?     Autor: Josef Pazdera (06.11.2015)
Hrozby chemickým terorem zní děsivě, jsou ale pochybné     Autor: Stanislav Mihulka (22.11.2015)



Diskuze:

Kdo dá ruku do ohně,

Rdi Dlo,2015-12-07 13:34:33

že sami Anonymous nejsou konstruktem tajných služeb? Cokoliv po Velké francouzské revoluci ve společenském vývoji bylo již od Vídeňského kongresu 1815 velmi ostražitě monitorováno a v mnoha případech i vyvoláváno.

Odpovědět


Re: Kdo dá ruku do ohně,

Oskar Zemcik,2015-12-07 13:46:56

Těžko říct, nicméně je skutečně podivné, že se někdo, kdo se tváří jako bojovník proti šmírování sám potlačuje něčí svobodu projevu a to často jakoby na "společenskou objednávku" ...
Proti nepravdě prostě nelze bojovat cenzurou či lží.
Klidně to může být některou mocností dotovaný/řízený projekt.

Odpovědět


Re: Kdo dá ruku do ohně,

Vojtěch Kocián,2015-12-07 14:01:02

Všechno monitorovat nejde, ale v případě hnutí existujícího již několik let je málo pravděpodobné, že by Anonymous uvnitř neměly žádného špeha nebo že některé jejich akce nejsou řízené odjinud. Pan Mihulka to v předposledním odstavci i zmiňuje. Distancovali se vůbec někdy od něčeho, co bylo provedeno jejich jménem?

Odpovědět


Re: Re: Kdo dá ruku do ohně,

Petr Hájek,2015-12-07 15:28:41

To ani nemohli. Vlastně ani nemohou vydávat prohlášení, když se to vezme do důsledku.

Anonymous není organizace jako taková. Anonymous je každý, kdo se chce přidat... Řekněme, že je jakési velmi nespecifické "obecné prohlášení" a kdokoliv jedná anonymně v jeho duchu, ať sám nebo ve skupině, je anonymous. Může konat na vlastní pěst nebo se k někomu přidat.
Vlasně to samotné "anonymous" není ani jméno nebo přezdívka... Původ je v automaticky generovaném označení nepřihlášeného přispěvatele na diskusním fóru 4chan.org

Odpovědět


Re: Re: Re: Kdo dá ruku do ohně,

Vojtěch Kocián,2015-12-07 20:45:54

Když řeknou, že bojují proti Daeš, tak to prohlášení prostě je. Jinak je mi to jasné, ale nevím, proč by někdo nemohl vydat prohlášení nebo vykonat akci pod hlavičkou Anonymous, které by nebylo podle těchto "obecných prohlášení" nebo bylo na hraně a pak se ozval někdo jiný: "Tohle přece my Anonymous neprovádíme."

Navíc opravdu nemůžeme vědět, jestli za některými akcemi Anonymous nestojí některá z tajných služeb. Klidně jich může být i víc a mohou spolu i soupeřit. Dá se pod to schovat prakticky cokoliv.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Kdo dá ruku do ohně,

Milan Krnic,2015-12-07 21:01:21

Možné je vše. Otázkou je, co by z toho kdo mél.
To si můžete představit i z druhé strany ... např. jaký by mĕlo význam konat dobro a prohlašovat se za Daeš? Loupit banky a říkat si bojovník proti korporacím?
Myslím, že žádný. Jde o činy, ne o to, za co se kdo prohlašuje.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Kdo dá ruku do ohně,

Karel Salavec,2015-12-08 00:10:20

Mate na mysli, co by mely tajne sluzby z toho, ze by provedly operaci skyte jako Anonymous?
Pokud ano, pak si predstavte sebe, ze mate seznam nekolika tisic uctu podporovatelu a verbiru ISIS a mel byste s tim neco delat. Pokud pujdete "oficialni" cestou, pak nez nasbirate dukazy, ktere by obstaly pred policii ci soudem, uplyne rada mesicu. O tom, ze se da pripojovat treba pres TOR ani nemluve, ze? Takze s pozehnanim ci tichou toleranci sveho nadrizeneho provedete ne zcela zakonnou akci na eliminaci techto uctu a do sveta to vytroubite jako akci Anonymous, cimz zabijete hned nekolik much jednou ranou.

Pro jistoru: V zadne tajne sluzbe nejsem a, da-li priroda, ani nebudu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kdo dá ruku do ohně,

Milan Krnic,2015-12-08 10:08:26

Váš příklad spadá do skupiny z našeho pohledu prospěšných činů, tedy ti, kdo jej anonymně provedou, jsou Anonymous. Jestli jsou k tomu něco dalšího, třeba zaměstnanci tajných služeb, to nehraje roli.

Odpovědět

........

Jozef Vyskočil,2015-12-07 07:09:34

Ja im držím palce. Podzemné hnutie, ktoré má pozitívne ciele je svetový unikát. Asi jediní majú reálnu šancu zotrieť zločincov z internetu a sťažiť im vzájomnú komunikáciu pri príprave zločinov.

Odpovědět

Nechopnosť tajných?

Anton Matejov,2015-12-07 05:53:57

Neschopnost úřadů a tajných služeb zareagovat na online hrozbu je všem na očích a vlastně i to hraje ve prospěch Daeš...
Tajní asi nemajú hlavnú prioritu rozložiť Daeš. Stále sa im hodí do ich geostrategií.
Túto tému dosť vysvetľuje USA geostratég G Friedman na linku Místem války Europa?
https://www.youtube.com/watch?v=LLtm-3jTJWE&feature=youtu.be

Vo veľkohrách tajných sa ľudia ťažko vyznajú.Tony Bleir sa už ospravedlnil za neschopnosti nedávno.
http://www.topky.sk/cl/11/1506063/Historicky-moment--Tony-Blair-konecne-priznal--ze-moze-za-vojnu-v-Iraku-a-rozmach-Islamskeho-statu
...25.10.2015 16:04
LONDÝN - Trvalo mu to dvanásť rokov, no bývalý britský premiér Tony Blair sa nakoniec predsa len ospravedlnil za vojnu v Iraku a za to, že čiastočne môže za vzostup Islamského štátu. Uviedol to v rozhovore pre televíziu CNN.

Mimoriadne vyznanie učinil Blair po tom, ako sa dlhé roky odmietal ospravedlniť za konflikt, pod ktorý sa podpísal krvavým písmom. Jeho "mea culpa" zaznelo v interview, v ktorom porozprával o pekle spôsobené jeho a Bushovým rozhodnutím poraziť Saddáma Husajna.

Niekdajší britský predseda vlády opakovane oľutoval svoje správanie a priznal, že invázia do Iraku boja "vojnovým zločinom". Na otázku moderátora Fareeda Zakariho, či bola vojna v Iraku chybou, odpovedal: "Ospravedlňujem sa za to, že som nemal správne informácie od spravodajskej služby. Taktiež sa ospravedňujem za niektoré chyby v plánovaní a určite sa ospravedlňujem za to, že sme vtedy nechápali, čo sa stane po odstránení vtedajšieho irackého režimu." Po tom, ako novinár skonštatoval, že vojna v Iraku bola hlavnou príčinou vzostupu Islamského štátu, Blair odvetil: "Je na tom niečo pravdy. Samozrejme, nemožno povedať, že tí z nás, ktorí odstránili Saddáma v roku 2003, nenesú žiadnu zodpovednosť za situáciu v roku 2015." ...
Druhá invázia do Iraku sa uskutočnila na tutové správy CIA o chemických zbraniach Sadáma.

Mnohí asi pamätajú, že sa mali Asadovci tiež bombardovať kvôli chemickým zbraniam.
Na jednom linku sa uvádzalo, že dovoz chemických zbraní údajne logistickí podporovali Tureckí tajní.
Akí rezačov hláv tam chceli demokratickí dosadiť nevedno a nie je to jasne ani dnes.

Pri čítaní správ na linku amnesty:
http://www.amnesty.sk/masove-sledovanie-v-style-velkeho-brata/?utm_source=AI+SK+newsletter&utm_campaign=b8216511a7-Newsletter_AI_FEBRU_R_subscribers3_5_2015&utm_medium=email&utm_term=0_00494f9d32-b8216511a7-108084797
sa uvádzajú iné schopnosti tajných...
V júni 2013 zverejnil whistle-blower (informátor) Edward Snowden informáciu o tom, že americká Národná bezpečnostná agentúra mala oprávnenie monitorovať používanie internetu a telefónov v 193 krajinách na celom svete. Agentúra napríklad denne zozbierala 5 miliárd údajov o polohe mobilných telefónov. Mesačne zozbierala 42 miliárd údajov o aktivitách na internete – vrátane emailovej histórie a histórie z prehliadačov.

Aj Číne prepuklo, že iba na špehovaní Internetu sa tam podieľa cez 2 milióny pracovníkov.
Ako krásne by sa takto vyriešila v naších štátov zamestnanosť a vyspelé technológie?

Je až neuveriteľne že pri takých rozsiahlých celosvetových špehovaniach našimi veľmocami
nevedeli, že ISIL zautočí na Irak.
Vševediaca CIA nám ani neoznámila že cez Turecko sa pašuje ropa. Nakoniec to alergickí oznámili Putin a spol. Samozrejme bývalého dôstojníka tajných služieb najviac dráždi ropná hra. USA sa spikli so Saudmi na nízke svetové ceny ropy. Ceny ropy neuveriteľne klesli zo 120$ na asi 50$ za barel To devastuje Ruský rozpočet, menu, ambiciózne plány na prezbrojenie. Dokonca povstalci, ako aj Asadovci doslova musia pašovať ropu na svoj chod.
A tak sa nečudujme že Rusko bolo vynútene doslova intervenovať v Sýrii aspoň leteckí.
Nejde len o spojenca a Rusku námornú základňu v Sýrii.

A teroristické útoky? Aj keď sa nejaké podaria posilnia iba právomoci tajným, techniku a financie do nebezpečných rozmerov.

Anonymus len zaplnil nejaký priestor v dnešných informačných vojnách.

Mňa naposledy zaujalo, že akosi ubúdlo v poslednom čase špehovacích afér spojencov. Rozne hekovacie a vírusové aféry väčších rozmerov na Západe. Za niektorými asi ťažko stáli mafie, hekceri. Na také rozsahy asi ťažko mali technickí, alebo vôbec motív.
Sauronové oká sa asi niekde premiestňujú.
Tipoval by asi Nikaraguu v ktorej stava Čína s Rusko prieplav. Má byť väčší ako Panamský prieplav. Veští to stratu hegemónie USA na Americkom kontinente a v oceánoch.
Akosi veľmi ticho o tejto strategickej stavbe na weboch ako Západných tak aj zo strany BRICS. Nemôžem sa dostať k informáciam na Internete o pokrokoch na tejto strategickej stavbe.
USA kvôli tomu ukončili strategickí embarga na komunistickú Kubu.

O Nikaraguu sa hralo v minulosti. Je na tú tému aj aféra Irangate. CIA dodávala do embargovaného Iránu zbrane a zo ziskov financovali Contras v Nikaragui. Contras im zakázal podporovať pre krutosti kongres. Z vyšetrovania vyplynulo dokonca, že Contras dovážal do USA tonu kokainu s tichým súhlasom CIA.

Odpovědět

Guy Fawkes

,2015-12-06 18:39:51

Ve světle aktuálních politických definic není možné označovat opozici za teroristy.

Odpovědět

Ano, jedině OWS porazí Daeš

Josef Hrncirik,2015-12-06 18:24:24

Odpovědět


Re: Ano, jedině OWS porazí Daeš

Milan Krnic,2015-12-06 18:49:59

Třeba se někdy dočkáme hnutí OOF (Occupy Oil Fields), nebo iniciativy OOaWTR (Occupy Oil and Weapons Transit Roads). Pokud to tedy nebude vůči pravidlům (EU) zásnub.

Odpovědět


Re: Re: Ano, jedině OWS porazí Daeš

Xavier Vomáčka,2015-12-07 15:50:06

No kdyby se tam sešlo třeba jen 100.000 lidí, tam má celý Daeš smůlu :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Ano, jedině OWS porazí Daeš

Milan Krnic,2015-12-07 20:47:15

Ono by stačilo tu ropu od nich nekupovat, a nedodávat jim zbranĕ. Jenže holt kšeft je kšeft, přes to ani Merkava nejede ...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz