Vyřeší nejpalčivější problémy světa davová superinteligence?  
Zapomeňte na jednoduchou občanskou vědu a drobné výpočty. Ke slovu přicházejí sofistikované davové inteligence.

 

Přichází doba davových superintelitencí? Kredit: George Hodan / Public Domain.
Přichází doba davových superintelitencí? Kredit: George Hodan / Public Domain.

Lidská inteligence, jak jistě každý z nás dobře ví, má svoje limity. A umělá inteligence? Ta je přes veškeré snahy zatím spíš umělá, nežli inteligentní. Co to ale dát pořádně dohromady? Lidi, tedy celý dav lidí, propojit a koordinovat umělými inteligencemi? Přesně tohle navrhují Pietro Michelucci z Human Computation Institute ve Fairfaxu a Janis Dickinson z Cornellovy univerzity v Ithace – rozvoj davové superinteligence.

Pietro Michelucci. Kredit: P. Michelucci.
Pietro Michelucci. Kredit: P. Michelucci.


Michelucci s Dickinsonovou ve své článku z novoročního čísla časopisu Science představují novou vizi inteligence založené na lidmi obsluhovaných výpočtech, a celou vědu o davové superinteligenci. Davová superinteligence podle nich překračuje dosavadní hranice a má prý potenciál řešit i takové problémy, které doposud jsou mimo naše možnosti – jako je klima nebo geopolitika.

Ať si o lidech myslíme cokoliv, přece jenom stále v mnoha ohledech předčíme strojové inteligence, počínaje rozeznáváním jednoduchých vzorů, až po kreativní abstrakci. Když se sejde dohromady celý dav, tak ho lze s pomocí počítačů propojit do mnohorozměrných sítí s doposud nevídanými schopnostmi, které mohou řešit problémy dříve nezvládnutelné.

Jednoduché sítě distribuované spolupráce fungují už v dnešní době. Obvykle rozesílají drobné dílčí úkoly mnoha účastníkům sítě a pak sestavují a analyzují jejich výsledky. Desítky tisíc dobrovolníků sítě EyeWire formou hry analyzuje tisíce snímků a podílí se tak na tvorbě nejkompletnější trojrozměrné mapy lidských neuronů sítnice oka. Tenhle přístup ale podle Michelucciho a Dickinsonové na závažné problémy dneška tak úplně nestačí. K řešení trablů, které zahrnují spoustu interagujících a neustále se měnících systémů, a jejichž řešení mohou mít naprosto nečekané důsledky, je prý potřeba nový styl.

Postupně už začínají fungovat sofistikované sítě davových inteligencí, v nichž počítače zpracovávají vstupy jednotlivých účastníků, a pak je posílají někomu dalšímu, aby je zkontroloval, zlepšil anebo analyzoval jiným způsobem. V těchto sítích vzniká prostředí pro efektivní spolupráci jednotlivých účastníků a celý takový systém pak může lépe obstát vůči velkým výzvám. Jako davová inteligence funguje například Wikipedie, původně vysmívaná kvůli omylům a nepřesnostem, ze které se ale postupně stal klíčový zdroj základních informací, alespoň pokud jde o její anglickou verzi.

Yardmap.com. Kredit: Cornell Lab of Ornithology.
Yardmap.com. Kredit: Cornell Lab of Ornithology.


Tímto stylem také pracuje projekt Dickinsonové a jejích kolegů Yardmap.org Laboratoře ornitologie Cornellovy univerzity, spuštěný v roce 2012, který se zaměřuje na aktivní tvorbu životnímu prostředí v okolí. Zahrnuje i tvorbu map, jimiž lze sledovat změny, k nimž v prostředí dochází. Účastníci tohoto projektu sdílejí své zkušenosti v sociální síti a konfrontují své snažení s ochranou celé krajiny. Klíčový rozdíl oproti klasickým distribuovaným sítím, používaných v občanské vědě (citizen science), spočívá v tom, že Yardmap umožňuje jednotlivým účastníkům interagovat s ostatními a navazovat na práci někoho jiného.

WeCureAlz.com. Kredit: Human Computation Institute.
WeCureAlz.com. Kredit: Human Computation Institute.

 


Human Computation Institute teď zase podobný přístup využil k urychlení výzkumu Alzheimera na Cornellově univerzitě. Jejich projekt WeCureAlz.com kombinuje dva úspěšné projekty klasické občanské vědy – již zmíněný EyeWire, původně herním stylem sestavující mapu neuronů v sítnici, a stardust@home, který se zabýval hledáním kometárního prachu na jednom milionu snímků aerogelu ze sondy Stardust. Jejich spojením vznikl sofistikovaný systém davové inteligence pro tvorbu modelů proudění krve v myších mozcích. Šéf projektu Michelucci a jeho tým vytvořili jednoduchou online hru, jejichž účastníci z celého světa prý mají možnost podstatně zkrátit dobu do objevu účinné léčby Alzheimera. Podílet se na tom může kdokoliv, včetně pacientů v ranné fázi Alzheimera, kteří tak doslova budou mít osud ve vlastních rukou.

Video
Overview of Citizen Science Methodologies - Pietro Michelucci

 


Science Nation - Birds, Climate Change, and Citizen Sciencehttps://www.youtube.com/watch?v=feujo_w9lR4

 


Literatura
Human Computation Institute 1. 1. 2016, Science 351: 32-33.

Datum: 02.01.2016
Tisk článku

Související články:

Lov gravitačních vln s Einstein@home     Autor: Jan Bílek (05.10.2012)
O hledání pulsarů s Einstein@home a o fungování distribuovaných výpočtů obecně     Autor: Jan Bílek (14.03.2013)
Chcete se zapojit do výzkumu planktonu?     Autor: Stanislav Mihulka (30.09.2013)
První kosmický prach z mezihvězdného prostoru     Autor: Stanislav Mihulka (21.08.2014)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz