Jak polonium zabilo Alexandra Valteroviče Litviněnka?  
Bývalý vysoce postavený agent ruské FSB Litviněnko v roce 2006 podlehl drastické otravě poloniem-210. Jak takové polonium zabíjí?

Alexandr Litviněnko. Kredit: El Mundo / Wikimedia Commons.
Alexandr Litviněnko. Kredit: El Mundo / Wikimedia Commons.

Proč Litviněnko zemřel?
Alexandr Litviněnko byl nadějným agentem sovětské KGB a pak ruské FSB. Po úspěších v boji s organizovaným zločinem byl v roce 1997 převelen do vysoké funkce na tajné správě FSB pro rozpracovávání zločineckých organizací. Během práce v FSB zjistil, že špičky ruských silových složek jsou velmi úzce propojeny se skupinami ruské mafie. S jeho nadřízenými to moc nepohnulo. Mluvil i s Putinem, na kterého to prý neudělalo dojem. V roce 1998 vystoupil na tiskové konferenci s tím, že dostával rozkazy, které byly v zásadním rozporu se zákony, jako například rozkaz zavraždit Borise Berezovského. A pak už to jelo. Nesmyslná obvinění, zatčení, osvobození, další obvinění hned v budově soudu, a nakonec útěk z Ruska. V roce 2001 Litviněnko získal politický azyl ve Velké Británii.

Tenký film polonia na disku z nerezové oceli. Kredit: Ralph E. Lapp / Wikimedia Commons.
Tenký film polonia na disku z nerezové oceli. Kredit: Ralph E. Lapp / Wikimedia Commons.


Litviněnko v azylu nemlčel a uveřejnil celou řadu celou řadu vážných obvinění Putinova režimu z domácích i mezinárodních zločinů. V knize s příznačným názvem FSB vyhazuje Rusko do povětří, kterou sepsal s Jurijem Felštinským, tvrdí, že exploze v obytných domech v Moskvě a Volgodoňsku s více než 300 mrtvými, k nimž došlo v roce 1999, mají na svědomí agenti FSB, kteří tak vyrobili záminku pro obnovení čečenské války a znovudobytí Čečenska Ruskem.

Podle Litviněnka ruští agenti zorganizovali střelbu v Arménském parlamentu z roku 1999, při které zahynul ministerský předseda a sedm členů parlamentu a která měla poškodit mírový proces v konfliktu o Náhorní Karabach. Rovněž útok v moskevském divadle na Dubrovce měla do značné míry vyprovokovat FSB, pro kterou pracovali dva z útočících čečenských teroristů. FSB sehrála podle informací Litviněnka roli i v beslanském školním masakru, který umožnil Putinovi zvýšit dohled na médii. V knize Gang z Ljublanky Litviněnko popisuje, jak se Putin osobně podílel na krytí pašování drog z Afghánistánu, které organizoval Abdul Rašíd Dostum. Zmiňuje se i o tom, že Putin měl osobní kontakty s vedením ruského podsvětí. I poměrně překvapivé protesty proti dánským karikaturám Mohameda prý zorganizovala ruská FSB jako odvetu, když Dánsko odmítlo vydat Rusku čečenské separatisty.

Krystal bismutu. Kredit: Alchemist-hp / Wikimedia Commons.
Krystal bismutu. Kredit: Alchemist-hp / Wikimedia Commons.

Je to ho ještě mnohem víc, v podobném duchu. Podle Litviněnka není centrum světového terorismu v Iráku, Iránu, Afghánistánu, ani v Čečně. Ve skutečnosti je ho prý nutné hledat v Ljublance, tedy  ústředí FSB, a v Kremlu. Prakticky všichni světově významní teroristé, kteří mají na svých rukou nejvíc krve, prý vycvičila, vybavila, nebo alespoň podporovala KGB a pak FSB. Litviněnko pocházel z velících struktur FSB a mohl se k podobným informacím dostat. Neměl v ruce v žádné důkazy, tak ho mnozí lidé označili za fantastu. Jenže pak, na sklonku roku 2006, byl Litviněnko záhadně otráven a po třech týdnech zemřel. Přinejmenším některé jeho fantazie zřejmě ťaly do živého.


Jak Litviněnko zemřel?
Brzy vyšlo najevo, že Litviněnko zemřel na otravu poloniem-210. Polonium (Po) je velice radioaktivní a také velice vzácné, protože žádný z jeho 33 známých izotopů není stabilní. Marie a Pierre Curie objevili v roce 1898 při studiu jáchymovského smolince polonium právě v podobě polonia-210, které má poločas rozpadu 138 dní a pár hodin, a je předposledním členem uran-radiové rozpadové řady. Ta začíná uranem-238 a končí, když se polonium-210 přemění na stabilní olovo-206.

Litviněnko krátce před smrtí. Kredit: El Mundo / Wikimedia Commons.
Litviněnko krátce před smrtí. Kredit: El Mundo / Wikimedia Commons.

V dnešní době lze polonium-210 vyrobit uměle v jaderném reaktoru, v němž jsou atomy bismutu-209 bombardovány záplavou neutronů. Podle expertů mají výrobní linku na polonium jenom na jediném místě světa – v klíčovém výzkumném jaderném zařízení, které leží uvnitř stále tajného a pro cizince nepřístupného ruského města Sarov, jihovýchodně od Moskvy. Polonium-210 použité při vraždě Litviněnka prý vysoce pravděpodobně pocházelo právě odtamtud. Na celém světě se ročně vyrobí jenom kolem 100 gramů polonia, naprostá většina v Rusku.

Polonium je jedním z nejtoxičtějších jedů vůbec. Podle některých zdrojů je i o několik řádů jedovatější než kyanovodík, což je vcelku výmluvné. Polonium-210 je velice zákeřné tím, že je to silný alfa-zářič. Alfa záření, tedy vlastně jádra helia-4, nepronikne kůží a jeho vnější zdroje proto nejsou zase tak nebezpečné. Když se ale alfa-zářič ocitne v těle, může to být naprosto devastující. Poškozuje DNA a likviduje buňky. Zároveň, paradoxně kvůli své slabosti – alfa záření neprojde ani listem papíru – lze alfa zářiče, jako je polonium-210, snadno pašovat. Detektory záření jsou na ně krátké, stačí je jenom pořádně zabalit. Tohle všechno dělá z polonia-210 ideální vražednou zbraň. Zároveň je ale obtížné se k němu dostat.

Když je někdo otráven nebezpečnou dávkou polonia, a hned se o tom dozví, tak má jistou šanci přežít. Musí si rychle vypumpovat žaludek anebo použít chelatační činidlo pro léčení otrav těžkými kovy. Jestliže to ale postižený nestihne a polonium se mu dostane do krve, tak je to prakticky zaručená smrt. Polonium vyvolá akutní radiační syndrom, čili otravu z ozáření, a následuje fatální selhání orgánů. Stejně dopadl i Litviněnko, který se tak stal první potvrzenou obětí akutního radiačního syndromu z polonia. Další známou obětí polonia je dcera Marie Curieové, tedy Irène Joliot-Curie, kterou ale zabila leukémie, zřejmě vyvolaná kontaktem s poloniem. Otrava poloniem byla v podezření jako příčina smrti palestinského politika Jásira Arafata. Vyšetřování, na němž se významně podíleli ruští specialisté, ale takovou otravu nepotvrdilo. 

Už ve dvacátých letech vyšlo najevo, že se polonium v organismu dovede vyměnit za síru v aminokyselinách obsahujících síru a v podobných molekulách. Alfa částice ze zářiče v těle bombardují buňky, rozlamují DNA a vytvářejí spoustu volný radikálů, které dále poškozují tkáně. Otrávenému klesne počet bílých krvinek, což naruší fungování imunity. Polonium-210 masivně poškozuje játra, ledviny, slezinu a kostní dřeň. Během otravy rychle postupuje poškození trávicí soustavy, následované nevolností a zvracením. Po několika dnech dojde k selhání kostní dřeně, a také ke ztrátě vlasů a ochlupení. 

Po smrti Litviněnka se okamžitě vyrojila spousta konspiračních teorií ve stylu, který je nám dnes velice povědomý. Britské úřady se ale nenechaly zastrašit hromadou mediálního hnoje. V lednu 2015 začalo veřejné soudní vyšetřování Litviněnkovy smrti a britskými médii prolétlo, že zpravodajci zachytili komunikaci mezi ruskými zpravodajskými službami v Moskvě a agenty, kteří vykonali státem nařízenou popravu v Londýně. Tyto informace potvrzují, že Litviněnkovu vraždu nařídilo ruské vedení, kvůli odhalením Putinova spojení s kriminálním podsvětím. V lednu 2016 britský soudce Robert Owen dospěl k závěru, že šlo o operaci FSB , kterou zřejmě nařídil její tehdejší šéf Nikolaj Patrušev a nejspíš ji odsouhlasil Putin. Hlavními podezřelými jsou bývalý agent, dnes poslanec, nedávno Putinem vyznamenaný Andrej Lugovoj a jeho přítel, rovněž bývalý agent Dmitrij Kovtun, Na oba dva již oficiálně vydal zatykač Interpol.


Video
Litvinenko: President Putin 'probably' approved murder - BBC News

 


Alexander Litvinenko's murder: The inside story - News


Literatura
Conversation 21. 1. 2016, Wikipedia (Alexander Litvinenko, Polonium).

Datum: 24.01.2016
Tisk článku

Související články:

Kalich hořkosti     Autor: Miloslav Pouzar (27.02.2012)
Tycho Brahe rtutí otráven nebyl     Autor: Vladimír Wagner (17.11.2012)
Ricinové dopisy jsou spíše strašákem než reálnou hrozbou     Autor: Stanislav Mihulka (21.04.2013)
Cholera či otrava arsenikem - nač zemřel Petr Iljič Čajkovský?     Autor: Miloslav Pouzar (15.09.2015)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz