Čína hlásí nový fúzní rekord: V tokamaku drželi plazma 102 sekund!  
Čínský experimentální tokamak EAST hájí čest tokamaků a kontruje německému stellarátoru Wendelstein 7-X úchvatným rekordem v délce fúzní reakce. Jestli se to všechno potvrdí, tak jsme na 102 sekundách.

 

Vnitřnosti tokamaku EAST. Kredit: Hefei Institute of Physical Science, Chinese Academy of Sciences.
Vnitřnosti tokamaku EAST. Kredit: Hefei Institute of Physical Science, Chinese Academy of Sciences.

Ještě ani nevytřeli šampaňské po oslavách velkolepého zážehu vodíkového plazmatu ve stellarátoru Wendelstein 7-X a už tady máme další důvod k bujarým oslavám. Tentokrát se radují v Číně a jejich nový rekord potěšil fanoušky tokamaků, které poslední dobou bledly v porovnání s mediálně hodně viditelnými stellarátory. Zatím všechno nasvědčuje tomu, že se únor 2016 nesmazatelně zapíše do historie jaderné fúze.

Struktura tokamaku EAST. Kredit: IgniX / Wikimedia Commons.
Struktura tokamaku EAST. Kredit: IgniX / Wikimedia Commons.


Čínský tým z Che-fejského institutu fyzikálních věd, který je součástí Čínské akademie věd ohlásil, že se jim povedlo vyrobit vodíkové plazma o teplotě 50 milionů stupňů Celsia, a že jej udrželi po úžasných 102 sekund. Pokud bude jejich výkon potvrzen, tak se stanou držiteli prestižního rekordu s nejdéle trvající fúzní reakci v historii. Čínští fúzní inženýři pracovali v experimentálním tokamaku EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak).

Plazma v tokamaku EAST, Kredit: Hefei Institute of Physical Science, Chinese Academy of Sciences.
Plazma v tokamaku EAST, Kredit: Hefei Institute of Physical Science, Chinese Academy of Sciences.

EAST stojí ve městě Che-fej, správním středisku provincie An-chuej ve východní Číně. Tokamak tu vyrábí plazma od roku 2006, tohle je podle všeho jejich nejvýraznější úspěch. Čína je součástí konsorcia ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) a EAST slouží jako laboratoř pro testování různých technologií pro ITER. Pozoruhodné je, že podle oficiálních údajů má EAST rozpočet 37 milionů dolarů, což je pouhý zlomek v porovnání s náklady na stavbu srovnatelných tokamaků v jiných zemích.

Konsorcium ITER.
Konsorcium ITER.


Tokamak EAST byl navržen tak, aby v něm bylo možné testovat, co se stane v reaktoru, když fúze vodíku poběží dlouhou dobu. Dosavadní rekord tokamaku EAST činil 30 sekund, jejich vytouženým cílem je udržení plazmatu po celých 1000 sekund, čili 17 minut. Jak jsme nedávno na OSLU psali, během první fúzní reakce s vodíkem na stellarátoru Wendelstein 7-X dosáhli teploty cca 80 milionů stupňů Celsia a fúzi tam udrželi přibližně 0,25 sekundy. Německý tým stellarátoru doufá, že časem zvládnou nepřetržitou fúzi po dobu 30 minut.

Čínský tým zatím své nové výsledky nepublikoval, takže se musíme počkat na potvrzení jejich úspěchu a také na informace, jak se jim to vlastně povedlo. Jestli se ale vše potvrdí, tak se najednou octneme v dechberoucím závodě budoucnosti. Čínský tokamak EAST a německý stellarátor Wendelstein 7-X budou soupeřit o fúzní rekordy, o zájem přelétavých médií, srdce veřejnosti a v neposlední řadě o peníze. Fúzní energetika je nesmírně lákavá, a teď se konečně začalo něco dít, alespoň z pohledu nadšeného laika. Jaký ale bude osud nešťastného projektu ITER, který se zalyká problémy, to je bohužel ve hvězdách. 


Video:  China's "artificial sun" nuclear fusion experiment


Literatura
IFL Science 9. 2. 2016, Wikipedia (EAST).

Datum: 09.02.2016
Tisk článku

Související články:

Čínský drak se dere na špici vývoje jaderné fúze     Autor: Stanislav Mihulka (26.07.2015)
Zachrání jadernou fúzi divoce tvarované stellarátory?     Autor: Stanislav Mihulka (25.10.2015)
Největší stellarátor Wendelstein 7-X vyrobil první vodíkové plazma     Autor: Stanislav Mihulka (04.02.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz