Nanoboti v mozku budou pro každého  
Technologický rozvoj na počátku 21. století považujeme za důsledek zmenšování a zlevňování elektronických obvodů. Změní se to někdy?

 

Dočkáme se grafenu v mozku? Kredit: Graphene Flagship.
Dočkáme se grafenu v mozku? Kredit: Graphene Flagship.

Svět se propojil do digitální sítě, počítače se zmenšily do mobilního telefonu, kapacita mikročipů roste exponenciálně podle Moorova zákona. V současnosti se pracuje na kvantových počítačích, vědci používají doslova základní částice hmoty ke konstrukci výpočetních obvodů. Objevují se dokonce zprávy o náhradě elektroniky spinotronikou, kde jednotku informace ponese spin elektronu. Jenže hmota nejde přece dělit do nekonečna. Zastaví se teď exponenciála technologického pokroku, když už nebude fyzikálně možné dál miniaturizovat?

Jiří Kůs. Kredit: J. Kůs.
Jiří Kůs. Kredit: J. Kůs.


Umělá inteligence na cloudu
Ale kdeže. Opak je pravdou. Vedle internetu a výkonné výpočetní techniky se také vynořil fenomén velkých dat neboli Big Data, ve spojení s umělou inteligencí, která s velkými daty dokáže pracovat. Velká data, to jsou obrovské soubory informací všeho druhu. Tvoří je lidé u počítače, ale také stále rostoucí počet rozmanitých senzorů, které jsou nějakým způsobem připojené na internet. V roce 2010 se během dvou dnů na téhle planetě vygenerovalo víc dat, než od úsvitu civilizace do roku 2003. Někdy kolem roku 2020 to bude otázkou hodin. Význam i tak neuvěřitelně vysokého výkonu našich počítačů, telefonů a tabletů tím pádem už vlastně slábne. Technologický růst se přesouvá na sofistikované algoritmy a programy, které opouštějí koncové uživatele a migrují na cloudy, tedy na obrovská a sdílená digitální úložiště. Rovněž se přiblížil okamžik, kdy umělá inteligence rozpozná emoce člověka a dokáže je sama vyjádřit. Exponenciální rozvoj technologií pokračuje a je vidět, že odhodil okovy hmoty.

Ray Kurzweil. Kredit: Kurzweil Technologies, Inc.
Ray Kurzweil. Kredit: Kurzweil Technologies, Inc.


Nanoboti v mozku pro každého
Futurolog, vynálezce a technolog Googlu Ray Kurzweil předpovídá, že tohle všechno, tady umělá inteligence na cloudu, senzory v síti a velká data, představuje teprve začátek. Už je blízko doba, kdy nás s globálním internetem propojí nanoboti o velikosti buněk, vložení přímo do mozku. Vznikne prý cosi jako hybridní mysl. Zdá se vám to přehnané? Asi není. Například, koncem ledna letošního roku vědci otestovali bezpečné grafenové rozhraní (interface) s neurony. Propojení grafenové elektroniky a biologické nervové sítě. Ocitli jsme se na prahu věku kyborgů? Propojí se mozky lidí s umělou inteligencí?

Propojíme se s umělou inteligencí? Kredit: IBM.
Propojíme se s umělou inteligencí? Kredit: IBM.

Kurzweil se domnívá, že po připojení našich mozků přes důmyslné rozhraní do globální sítě si budeme také myšlenkami stahovat znalosti a dovednosti. A nebude to jen pro bohaté. Tak jako v současnosti mobilní telefony, bude i tahle technologie dostupná prakticky pro každého. Když to domyslíme do všech důsledků, vytvoří náš mozek intimním propojením s internetem zcela nové tělesné počitky. Tak jako dnes třeba vnímáme hudbu nebo prožíváme chuť dobrého jídla, tak budeme  doslova cítit život na síti. Děsí vás, že se stanete obětí mozkových hackerů? Kurzweil je v klidu, šifrování dat prý bude vždycky o krok napřed před dešifrováním.

Některé klíčové technologie ještě nebyly vynalezeny
V roce 1949 prestižní časopis Popular Mechanics odvážně předpověděl, že počítače v budoucnu možná budou vážit méně než 1,5 tuny. Trochu se spletli a nám to dnes připadá jako dobrý vtip. Tehdy ale ještě neznali technologie, které o dvacet let později odstartovaly exponenciálu miniaturizace elektroniky Gordona Moora. Stejně tak i dneska ještě vůbec neznáme některé klíčové technologie, které nepochybně změní život lidí v příštích dvaceti letech. V laboratořích nanotechnologů se už teď objevují takové věci, jejichž důsledky jsou téměř nepředstavitelné. Například zjištění, že univerzální energetická molekula ATP, co zásobuje energií buňky v těle, by mohla napájet i příští generaci biomimetických superpočítačů. Objeví se za čas živé biologické superpočítače bez potřeby zásuvky nebo baterie? Nebo třeba technologie, která přečte DNA, a bude na to stačit jen mobil a chytré udělátko s čipem. Nepřipadáte si jak ve Startreku?
Jsme na prahu úplně jiného světa, na který se nemůžeme předem připravit. Ze zkušenosti víme, že výhodu v něm budou mít kreativní lidé otevřené mysli. Nejspíš dojde k zásadní změně způsobu vnímání reality a možná i identity a samotné existence. Ray Kurzweil se v předvídání budoucnosti zatím nikdy moc nemýlil.

Video: Ray Kurzweil: Get ready for hybrid thinking  (MOŽNO ZAPNOUT ČESKÉ TITULKY)

Publikováno se svolením autora

Autor: Jiří Kůs
Datum: 14.03.2016
Tisk článku

Související články:

Jsou české nanotechnologie bezpečné?     Autor: Jiří Kůs (21.04.2015)
Lidská práce možná nebude důležitá     Autor: Jiří Kůs (23.09.2015)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz