Klimatologům vadí, že polární mořský led odmítá roztát  
Na Ekolist.cz nedávno vyšel článek „Klimatologové založili platformu pro uvádění novinových omylů na pravou míru“. Klimatologové založili web Climate Feedback, aby protestovali proti snahám uklidnit paniku. Vědce totiž znepokojilo, co James Taylor z magazínu Forbes píše o tání polárního mořského ledu.

Podle Taylora je tento úbytek ve skutečnosti velmi malý. Od roku 1979 ubyly globálně jen asi dva miliony km2 mořského ledu. To je nepatrné, uvážíme-li, že celkový průměrný roční rozsah zalednění moří je cca 24 milionů km2. A uvážíme-li že přirozené sezónní výkyvy – na které jsou lední medvědi a tučňáci zvyklí – činí okolo 8 milionů km2 ledu.

 

Globální úbytek ledu je takto malý z toho důvodu, že tání v Arktidě je více méně vyváženo přírůstkem ledu na jižním pólu. Překvapující? Ne. Už po miliony let je běžné, že klima na obou pólech se vyvíjí leckdy opačným směrem. Nemá to nic společného s činností člověka. Jde o mechanismus známý  jako houpačka (Polar SeeSaw).

 

Klimatologové, kteří na protest proti Taylorovi založili web Climate Feedback, nic z těchto faktů nevyvrátili ani nepopřeli. Ačkoli vědci svou aktivitu vidí jako „uvádění novinářských omylů na nepravou míru“, zmohli se jen na přehlídku ad-hominem nadávek. Taylorův článek označují za: nepřesný, zmatený, manipulativní, zavádějící, zkreslující, cherrypicking, nesprávný, obsahující chyby, naivní, směšující hrušky a jablka atd.

Žádná citoslovce ale nezmění fakt, že globální mořský led – měřeno v procentech – ubyl od roku 1979 velmi málo. Asi 10 %, jak správně píše Taylor.

Dodávám, že oteplení musíme chápat v kontextu dějin. Vynořujeme se z tzv. malé doby ledové (15-19.století), což byla nechladnější éra od vyhynutí mamutů. Tato normalizace klimatu nám snad za pár kostek ledu stojí.

 


Úbytek mořského ledu na severním pólu (moře). Přírůstek mořského ledu na jižním pólu (červeně). Úbytek na jednom pólu je téměř vykompenzován přírůstkem na druhém pólu.

 

 


 

Globální rozsah mořského ledu. Tedy data z obou pólů dohromady. Od roku 1979 je vidět nepatrný dlouhodobý pokles asi o 1 - 2 miliony km2. To je ale nepatrné v porovnání se sezónními výkyvy (které činí asi 8 milionů km2). A zejména je to nepatrné s celkovým průměrným ročním rozsahem polárního ledu, který stále činí okolo 24 milionů km2, tak jako před 30 lety.

 

REFERENCE:

https://wattsupwiththat.com/reference-pages/sea-ice-page/

https://nsidc.org/data/seaice_index/

http://climatefeedback.org/evaluation/forbes-james-taylor-updated-nasa-data-polar-ice-not-receding-after-all/

http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimatologove-zalozili-platformu-pro-uvadeni-novinovych-omylu-na-pravou-miru-climate-feedback

http://www.forbes.com/sites/jamestaylor/2015/05/19/updated-nasa-data-polar-ice-not-receding-after-all/#212c025032da

Datum: 29.04.2016
Tisk článku

Související články:

Arktické bahno a historie změn klimatu     Autor: Stanislav Mihulka (26.01.2007)
Arktického ledu ubývá. Ale co je „normál“?     Autor: Dagmar Gregorová (06.08.2011)
Antarktické eocénní tropy     Autor: Josef Pazdera (02.08.2012)
Antarktida     Autor: Redakce (23.03.2013)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz