Americká psycholožka zjišťuje frustraci podle postavení ocasu  
Mikel Delgado je adeptka na dráhu vědkyně na University of California. U veverek objevila, že ocasem dávají najevo své rozpoložení. Při zklamání mrskají svojí huňatou pýchou jinak než obvykle.

 

Veverka liščí (Sciurus niger). Kredit: University of California – Berkeley
Veverka liščí (Sciurus niger). Kredit: University of California – Berkeley

Mladá perspektivní výzkumnice z Berkeley získává jeden grant za druhým a tak hodně publikuje. Například o příznivém vlivu potravy. Ten zjistila u koček. Přišla na to, že u nich žraní vyvolává příznivé pocity a navozuje životní spokojenost.

 

U holubů se nejspíš inspirovala jiným klasikem, který se krokům také kdysi věnoval. Potvrdila, že holubi také kývají hlavami. Opeřenci jimi ale nekývají nahoru a dolů na znamení souhlasu, nýbrž při kroku vpřed eliminují pohyb těla, takže pak vidí věci o něco déle ostřeji. Nemusí proto po kroku vpřed dělat dva kroky vzad, jako my, co se nám pohled poněkud rozmazal.

 

 

ikel Maria Delgado, certifikovaná konzultantka na chování koček a výzkumná pracovnice na oddělení psychologie University of California, Berkeley. (Kredit: M. D., University of California)
ikel Maria Delgado, certifikovaná konzultantka na chování koček a výzkumná pracovnice na oddělení psychologie University of California, Berkeley. (Kredit: M. D., University of California)

 

Více než chůze ale nyní Mikel Delgado začaly  fascinovat načervenalé ocasy veverek a veverčáků. Začala zvířátka kvůli tomu i cvičit. Do truhličky jim podstrojovala pochoutky a jakmile se jim ze zvyku stala železná košile, k čemuž stačilo zhruba devět úspěšných krmných pokusů, víko škatulky jim zaaretovala, aby nešlo otevřít. Z reakcí podvedených zvířátek vědkyně usoudila, že to má na veverčí organismus vliv krajně nepříznivý a že z toho mají stres. Při nedobytnosti pochutiny je jejich rozmrzelost ještě větší, než když místo oblíbeného oříšku, najdou uvnitř jen zrnko kukuřice.

Dokladem míry stresu, když se jim nedaří dostat se do krabice, má být i to, že do ní občas i kousnou. Rozmrzelost s mrskáním ocásku zaznamenala na video:

 


Závěr

Delgado se již připravuje svou výzkumnou metodu podstatně zpřesnit. Hodlá upravit truhlici, aby mohla různé veverky  cvičit na odlišné způsoby dobývání se k pokladu. Nejspíš tak časem veřejnost bude moci zpravit o dalších převratných novinkách ze života veverek. Jen aby se neukázalo, že mrskání ocasem a kousance amerických drevokocúrů jsou jen obdobou toho, co našinec v amoku řeší kopancem, když mu automat odmítne vydat zaplacenou kávičku.

 

Literatura

Food puzzles for cats: Feeding for physical and emotional wellbeing. Journal of Feline Medicine and Surgery, accepted for publication. Delgado, M., & Jacobs, L. (2016). Fox squirrels' 'tell-tail' signs of frustration Delgado, M., et al.: 16. May, 2016, University of California – Berkeleywww.felineminds.com/biosPopisky

Veverka liščí (Sciurus niger). Kredit: University of California – Berkeley
Mikel Maria Delgado, certifikovaná konzultantka na chování koček a výzkumná pracovnice na oddělení psychologie University of California, Berkeley. (Kredit: M. D., University of California)

Datum: 17.05.2016
Tisk článku

Související články:

Holubi jsou "pravičáci"     Autor: Josef Pazdera (20.11.2015)
Už zase nevíme proč mají zebry pruhy     Autor: Josef Pazdera (27.01.2016)
Nemocní samečci jsou atraktivnější     Autor: Josef Pazdera (12.03.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz