Lysohlávky jsou doopravdy magické – proti depresím  
Nejnovější studie britských neuropsychofarmakologů dokazuje, že psilocybin z lysohlávek lze s úspěchem využít k léčbě vražedných depresí.

 

Prosadí se psilocybin v léčbě depresí? Kredit: Scienceman71 / Wikimedia Commons.
Prosadí se psilocybin v léčbě depresí? Kredit: Scienceman71 / Wikimedia Commons.

Válka proti drogám pomalu mizí v propadlišti dějin a doufejme, že z něho dlouho nevyleze. Očividně nezvítězil nikdo a kromě ostudy je jejím výsledkem, že badatelé, co odhalují zákoutí lidské mysli, teď konečně mohou dělat to, co stejně leckdy dělali i předtím, jen beze strachu z průšvihu – totiž zkoumat pozitivní účinky psychedelik na lidský mozek a mysl. A nestačí se divit, v tom nejlepším smyslu slova. Není to úplně tak, že by psychedelika byla zázračným všelékem na všechny duševní strasti lidstva. Ukazuje se ale, že nám mohou ohromně pomoct v léčbě celé řady konkrétních a mnohdy závažných stavů.

Robin Carhart-Harris. Kredit: R. Carhart-Harris
Robin Carhart-Harris. Kredit: R. Carhart-Harris


Dokládá to i nejnovější studie týmu britského neuropsychofarmakologa Robina Carhart-Harrise z Královské univerzity v Londýně, kterou v těchto dnech uveřejnil časopis Lancet Psychiatry. Carhart-Harris a spol. experimentálně potvrdili, že psilocybin, proslulá aktivní látka z lysohlávek, může být s úspěchem využita k léčbě depresí. Sehnali si na to 12 dobrovolníků, kteří velmi dlouho trpěli závažnou depresí. Opravdu velmi dlouho, v průměru téměř 18 let. Žádný z těchto pacientů také nereagoval na běžné způsoby léčby deprese, jako je užívání selektivních inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu (SSRI) nebo elektrokonvulzivní terapie, čili elektrošoky.

Léčba elektrošoky, osmdesátá léta. Kredit: Bjoertvedt / Wikimedia Commons.
Léčba elektrošoky, osmdesátá léta. Kredit: Bjoertvedt / Wikimedia Commons.


Dobrovolníci dostali psilocybin a stal se zázrak, odborně řečeno. Týden po aplikaci látky z lysohlávek se u všech neléčitelných pacientů dostavilo pronikavé zlepšení jejich duševního stavu. A za tři měsíce bylo 5 ze 12 účastníků experimentů zcela bez příznaků deprese. Více než 40 procent. Podle Carhart-Harrise je to vážně zázrak. Pro srovnání, při užívání SSRI přípravků se zlepšení projeví v průměru u 20 procent pacientů.

Autoři studie netvrdí, že bychom teď měli zahodit všechny přístroje na elektrošoky s antidepresivy a začít pěstovat lysohlávky, jako léčbu poslední volby pro nenapravitelně depresivní pacienty. Carhart-Harris a jeho kolegové jsou ve svých závěrech střízlivější. Jejich studie ostatně není nijak zvlášť rozsáhlá. Prostě prý dokázali, že to jde. Je možné léčit pacienty s depresí psilocybinem, pacienti to ustojí, a je to pro ně bezpečné. A zpráva pro neuropsychofarmakology zní, že výzkum psilocybinu jako antidepresiva rozhodně má smysl.

Zvoní antidepresivům hrana? Kredit: Maksim / Wikimedia Commons.
Zvoní antidepresivům hrana? Kredit: Maksim / Wikimedia Commons.


Až sem to zní jako pohádka. Ve skutečnosti to ale bylo spíš jako horor. Protidrogové zákony mají svou setrvačnost. Lysohlávky jsou ve Velké Británii řazené mezi ilegální narkotika „Class A“, tedy ty nejnebezpečnější. Do stejné skupiny Britové řadí heroin a kokain. Je to sice naprostý nesmysl, ale zákon je zákon, a britští badatelé s tím museli počítat. Šéf výzkumného týmu, kterým není nikdo jiný, než legendární David Nutt, taktéž z Královské univerzity v Londýně, podotýká, že etická komise měla extrémní obavy z psychóz u účastníků experimentu. Báli se toho tak, že vědcům nařídili dobrovolníky po experimentu sledovat další tři měsíce, což je podle Nutta naprosto neslýchané. Než se Nutt, Carhart-Harris a jejich kolegové dostali od udělení grantu k podání první dávky psilocybinu dobrovolníkovi, tak to zabralo neuvěřitelných 32 měsíců.

Podle Nutta to byly téměř tři roky úředního pekla. Každá interakce s úřady – žádost o licence, čekání na vyřízení licence, získání licence, žádost o kontrakt na výrobu psilocybinu – vždycky znamenala zdržení několika týdnů. Pro Nutta to bylo totálně frustrující. Na jejich studii prý není nejcennější samotný výzkum, ale právě to, že vůbec přežili a zvládli naprosto neuvěřitelnou a podle všeho z velké části zbytečnou úřední šikanu. A tohle všechno podstoupili proto, aby pomohli lidem s extrémními depresemi. Za autora komentáře – respekt.

Podle Světové zdravotnické organizace WHO jsou deprese významnou a velmi rozšířenou hrozbou lidskému zdraví dnešní doby. S léčbou depresí je to ale velmi těžké a komplikované. Vědci hledají nové nápady a právě psychedelika náležejí mezi nadějné kandidáty. Kromě psilocybinu se v nedávných klinických experimentech ukázal jako velmi slibný syntetický halucinogen ketamin, a také přírodní psychedelická směs, známá jako ayahuasca.

Podle Glyna Lewise, odborníka na psychiatrické poruchy z University College London, stojí za pozornost, že jsme od sedmdesátých let nenašli žádný nový typ zásadního léku proti depresím. Teď se ale nejspíš blýská na lepší časy. Psilocybin podle všeho funguje proti depresi už po první dávce, což se o běžných antidepresivech říct rozhodně nedá.


Video: Psychedelics: Lifting the veil. Robin Carhart-Harris / TEDxWarwick

 

 

 

Video: Dr. Robin Carhart-Harris - Psilocybin and the Psychedelic State

 

Video:  The science of psilocybin and its use to relieve suffering


Literatura
Nature News 17. 5. 2016, Lancet Psychiatry online 17. 5. 2016.

Datum: 17.05.2016
Tisk článku

Související články:

Magické houbičky boří hranice mezi vědou a spiritualismem     Autor: Stanislav Mihulka (19.07.2006)
Lysohlávky rozpouštějí úzkost v pokročilé fázi rakoviny     Autor: Stanislav Mihulka (12.09.2010)
Rain Manovi by předepsali extázi. MDMA se stává nadějí pro těžké autisty     Autor: Stanislav Mihulka (30.05.2015)
Skeny mozku prozradily, jak vlastně LSD ovlivňuje vědomí     Autor: Stanislav Mihulka (19.04.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz