Fúzní megaprojekt nabral pětileté zpoždění  
Jak pevná je důvěra v mezinárodní projekt prvního pořádného tokamaku ITER?

 

ITER, před pár dny. Kredit: ITER
ITER, před pár dny. Kredit: ITER

Fúzní reaktor ITER zažehne první plazmu v prosinci roku 2025. Takto stroze řečeno by nedávné prohlášení vedení projektu ITER mohlo vyznít docela optimisticky, pomineme-li fakt, že je to za téměř desetiletí, během něhož se ve zjitřeném světě může stát naprosto cokoliv. Jenže ve skutečnosti jde o potvrzení dohadů o tom, že se tento ambiciózní projekt již po několikáté zpozdí. Tentokrát o pět let. A partneři projektu, kterými jsou Čína, Evropská unie, Indie, Japonsko, Rusko, Jižní Korea a Spojené státy, budou muset vysolit dalších 4,5 miliardy dolarů. Protentokrát.

 

 

Bernard Bigot. Kredit: EUROfusion.
Bernard Bigot. Kredit: EUROfusion.


Generální ředitel ITER Bernard Bigot šíří optimismus a tvrdí, že je to očekávaný vývoj, který posune celý projekt opět o kus dál. Bigot byl povolán v březnu 2015, aby ITER nezkolaboval. Dal dohromady nový časový plán, který pak vedení, tedy ITER Council, nechalo posoudit nezávislému panelu odborníků. Panel letos v dubnu prohlásil, že je technicky možné dosáhnout spuštění fúze v ITER v roce 2025, a že je nutné ořezat další potřebné náklady, do výše zmíněných 4,5 miliardy dolarů. Manažeři ITER to řešili tak, že posunuli dokončení některých zařízení, která nejsou nezbytná pro zažehnutí první plazmy. Jejich představa je, že ITER bude procházet fázemi upgradování, které postupně umožní další a další experimenty. Například, v ITERu budou pro zjednodušení nejprve pracovat s vodíkem a deuteriem, a až později s tritiem.

 

 

ITER, 29. 4. 2016. Kredit: Matthieu Colin / ITER.
ITER, 29. 4. 2016. Kredit: Matthieu Colin / ITER.


Bigot přiznává, že to může vést (a velmi pravděpodobně povede) k dalším zpožděním a k dalšímu zvyšování celkových nákladů. Rozhodující ale podle Bigota je, že to udrží roční náklady na projekt na úrovni, která je přijatelné pro všechny hlavní partnery projektu. Bigot má za to, že není kam spěchat, další schůzka vedení ITER bude letos v listopadu. Tam by mělo dojít k definitivnímu schválení tohoto scénáře. Je ale otázkou, jak se bude důvěra v tento projekt vyvíjet dál.

 


ITER neboli International Thermonuclear Experimental Reactor by měl být experimentální tokamak, který prověří technologie před stavbou první opravdové fúzní elektrárny. Od roku 2007 vyrůstá v jihofrancouzském městě Cadarache. I malé dítě si ale všimne, že se ITER topí v problémech. Přízeň amerických úřadů projektu, jehož financování a deadline se mění v noční můru, visí na vlásku. Americké ministerstvo energetiky (DOE) nedávno zhodnotilo situaci a doporučilo Kongresu, aby se USA podílely na financování ITER ještě alespoň do roku 2018. Argumentuje přitom hlavně tím, že Bigot zlepšil řízení projektu, jehož dokončení se teď zdá být reálnější než se jevilo před rokem. Pak by podle DOE měly USA znova přehodnotit svoje účinkování v projektu ITER.

 


Ani s doporučením DOE to ale nebude mít ITER v USA snadné. Doporučení DOE totiž zmiňuje i to, že by teď USA měly nasypat do projektu podstatně více peněz, než zatím plánovaly. A není jasné, co se stane, když americký Kongres tohle další zvýšení amerických výdajů pro ITER odmítne – což rozhodně nelze vyloučit. USA ostatně již zvažovaly, že projekt opustí a není to tak dávno.

 


Aby nedošlo k mýlce, autor komentáře miluje fúzi a nikterak ho netěší trable, s nimiž se potýká ITER. A podle všeho fúzi milují i lidé americké ministerstva energetiky, kteří stále pevně věří v úspěch ITER. Jejich doporučení vyzdvihuje ohromující vědecký potenciál, který v sobě ITER nepochybně má. Americký ministr energetiky Ernest Moniz stále považuje ITER za nejlepšího kandidáta na dlouhodobé udržení pekelně rozžhaveného plazmatu, což je nezbytným krokem k fúzní energetice. Na druhou stranu, ITER není jediným fúzním projektem a nakonec se může stát, že se prosadí jiné fúzní zařízení. Během nejbližších let bude ve fúzní energetice pořádné horko.


Video: Fusion Conversations: ITER DG Bernard Bigot


Video: The ITER site, from a drone's point of view


Video: The ITER project scribbled


Literatura
Science News 26. 5. 2016, Nature News 27. 5. 2016, Science News 16. 6. 2016, Wikipedia (ITER).

Datum: 20.06.2016
Tisk článku

Související články:

Čínský drak se dere na špici vývoje jaderné fúze     Autor: Stanislav Mihulka (26.07.2015)
Fúzní reaktory jsou podle expertů ekonomicky životaschopné     Autor: Stanislav Mihulka (03.10.2015)
Zachrání jadernou fúzi divoce tvarované stellarátory?     Autor: Stanislav Mihulka (25.10.2015)
Čína hlásí nový fúzní rekord: V tokamaku drželi plazma 102 sekund!     Autor: Stanislav Mihulka (09.02.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz