Jetpack pro golfisty  
Vyznavači zeleného sportu letos dostali svou kratochvíli až na olympijské hry. Letní olympiáda v brazilském Rio de Janeiru tak bude mít golf jako disciplínu. Na přelomu tohoto roku dostanou sportovci ještě od novozélandské společnosti novou hračku – osobní létající přemísťovadlo.

 

Jakub II. král Skotska v letech 1437 až 1460 (Kredit: Wikipedia, volné dílo)
Jakub II. král Skotska v letech 1437 až 1460 (Kredit: Wikipedia, volné dílo)

Jedni říkají, že golf vznikl z římské hry Paganica, jiní zase že Číňané ho hráli už v osmém století jako čchuej-wan ("Chui" = překvapující, "wan" = kuličky).  V Evropě máme zajímavou zmínku o golfu z roku z roku 1457, kdy  ho Jakub II. Skotský král zakázal. Jako důvod tehdy uvedl nevítané rozptylování od učení lukostřelbě.  Zatímco golfové míčky rád neměl, odpalování jiných se mu stalo vášní, zvláště těch dělostřeleckých. Jak už se to tak některým vládcům stává, i on proslul udělováním milostí zločincům za úplatek. Kupodivu tehdy fungoval parlament, takže když to udělal moc okatě, tuto pravomoc mu omezil.

 

 

Jakub, řečený druhý, při jedné z tehdy běžných kratochvílí - dobývání Roxburského hradu, se jedním z děl kochal tak blízko, že když se roztrhlo, zabilo ho. Lid o tom soudil, že ho škoda nebyla a stejného mínění byl nejspíš i další z Jakubů na skotském trůnu (v pořadí IV.). Ten na rozdíl od svého vzdáleného příbuzného byl  vášnivým hráčem golfu a tak  předchozí zákaz hraní zrušil. Od těch dob Skotové  mají Old Course v St. Andrews. Nejspíš nejstarší golfové hřiště na světě.

 

Novozélandská firma Martin Aircraft nyní všem, co tomuto sportu propadli, nabízí produkt, který jim má ušetřit čas a zároveň  poskytnout další nevšední zážitky.  "Vznášedlo" disponuje motorem o výkonu 200 koňských sil. Let umožňují dvě vrtulová dmychadla a stroj se řídí pomocí joysticků. Pro strýčka příhodu má ve vybavení i vystřelovací padák, což je vhodné, protože kochat se pohledem na to, jak si ve hře stojí soupeři, se s tímto vybavením dá z výšky až jednoho a půl kilometru.

 

Pilot Mike Read na připojeném videu golfistům dokazuje, jak je létání s jetpackem snadné. Kdo chce být při golfu „in“, měl by začít šetřit. Soukromé „létající koberce“ budou na trhu už koncem letošního roku a cena se má pohybovat  okolo 200 000 dolarů.

 

Jakub IV. Skotský už tak moc dělestřelectvo rád neměl a zálibu si našel v golfu a stavbě lodí. Postavil tehdy v Evropě největší o hmotnosti  1000 tun a  240 stop dlouhou. Plynule prý zvládal  hovořit skotsky, anglicky, skotskou gaelštinou, latinsky,francouzsky, německy, italsky, vlámsky, španělsky a dánsky. (Kredit: National Galleries, volné dílo)
Jakub IV. Jakub IV. Skotský už tak moc dělostřelectvo rád neměl a zálibu si našel v golfu a stavbě lodí. Postavil tehdy v Evropě největší o hmotnosti  1000 tun a  240 stop dlouhou. Plynule prý zvládal  hovořit skotsky, anglicky, skotskou gaelštinou, latinsky,francouzsky, německy, italsky, vlámsky, španělsky a dánsky. (Kredit: National Galleries, volné dílo)

 

První psaná pravidla golfu jsou z roku 1744 „Company of Gentlemen Golfers“. Už z názvu je patrné, že se jedná o záležitost smetánky. Moc se na nich od té doby nezměnilo a tak jetpacky ani jiné paka, pravidla z hry nevylučují (vyjma turnajů). Proto se mnozí domnívají, že novinka, přinášející do starého sportu trošku víc adrenalinu, by mohla uspět. Podobně, jako si v něm našly své místo jiné vymoženosti moderní doby.

 

Old Course v St. Andrews ve Skotsku. Od poloviny osmnáctého století je  standardní 18-ti jamkové. (Kredit: Golf Advisor)
Old Course v St. Andrews ve Skotsku. Od poloviny osmnáctého století je standardní 18-ti jamkové. (Kredit: Golf Advisor)

Aby se dnešním gentlemanům sportovalo co nejlépe, o hřiště se jim stará armáda pomocníků majících v povinnostech například stříkání pesticidů. Zejména herbicidů, to aby na zeleném pažitu nerostly nežádoucí druhy. Někde koketují i s geneticky modifikovanými travinami, ale moc se to mediálně nerozmazává. Aby hostům sportovní výkon nekazil obtížný hmyz, nešetří se ani na insekticidech. Na nevítané hraboše, hryzce, krtky,... se osvědčily rodenticidy. Proti zahnívání trávy, zvláště tam, kde je vlhčeji, zase fungicidy.

 

Je až s podivem, kolik za takový pobyt ve zdravém prostředí a na zdravém vzduchu, jsou sportovci ochotni dát. Pravdou ale je, že v ceně už mají  i sekání greenů. Tráva by stále měla mít požadované 3 mm. To ale s racionálním využitím energetických zdrojů, toho moc společného nemá. V poslední době rostou i náklady na zavlažování. Zvláště poté, co se ukázalo, že je potřeba zalévat tak často a mocně, že  chlorovaná voda, kterou pijeme, je pro to nevhodná. Ani s tím heslem „pohybem ku zdraví“ to už není, co bývalo. Sportovní areály se v lákání klientů předhánějí a hráčům na jejich železa najímají nosiče a na zadky elektrokolky. 

 

Pokud přijdou gentlemani na chuť i golf-Jetpackům, budou se moci od jamky k jamce přesouvat až stokilometrovou rychlostí. S plnou nádrží mohou  soupeře ofukovat až půl hodiny.  Jako bonus všichni dostanou šanci přijít i o sluch. Bez ohledu na to, jak to nakonec s prestižní novinkou dopadne, už teď by mnoha hráčům na kšiltovkách místo loga sponzora, více slušelo: „Jsem snob s výraznou uhlíkovou stopou“.

Datum: 23.07.2016
Tisk článku

Související články:

Světovým atletům se s bederním jetpackem prý vyrovná téměř každý     Autor: Josef Pazdera (15.09.2014)
Létající prkno     Autor: Redakce (19.04.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz