Čtení knih o Harry Potterovi snižuje mínění Američanů o Trumpovi  
Podle výzkumu Diany Mutzové se hodnocení Trumpa zhoršuje dokonce s každou přečtenou knihou o brýlatém čaroději.

 

Harry Potter to nakonec zvládl. Kredit: Warner Bross Pictures.
Harry Potter to nakonec zvládl. Kredit: Warner Bross Pictures.

Je to jako zlý americký sen. Všichni jenom mluví o tom, jaký je Trump ignorant, jak je nebezpečný pro americké republikány, životní prostřední, mezilidské vztahy, mír v této Galaxii, Spojené státy i jejich spojence. A výsledkem mediální hysterie je, že bezcharakterní komediant, který by rád udělal Ameriku větší, než je jeho nevkusná paruka, okupuje média nejen v USA, ale i po celém světě. V současné době vážně hrozí, že někdo takový bude zvolen prezidentem Spojených států, což povede k celoplanetárním otřesům, proti kterým bude brexit venkovskou zabijačkou. Přitom by stačilo jen málo – kdyby Američané více četli Harryho Pottera.

Diana C. Mutz. Kredit: Annenberg School for Communication.
Diana C. Mutz. Kredit: Annenberg School for Communication.


V zajímavé studii s příhodným názvem „Harry Potter and the Deathly Donald?“ to tvrdí Diana Mutzová, profesorka politologie a komunikace z Annenberg School for Communication Pensylvánské univerzity. Její výzkum otiskli ve speciálním čísle časopisu PS: Political Science and Politics, věnovaném letošním volbám ve Spojených státech. Mutzová zjistila, že čtení světoznámých knih Joanne Rowlingové o Harry Potterovi snižuje mínění, které mají Američané o Trumpovi. Dokonce je to tak, že čím více knih o brýlatém kouzelníkovi Američan přečte, tím víc mu Trump leží v žaludku. Mutzová pochopitelně není žádná nezkušená studentka, která by jásala nad syrovými daty. I když vzala v úvahu politickou příslušnost, pohlaví, dosažené vzdělání, věk, náboženství a sociální status – knihy o Potterovi stále chrání své čtenáře proti Trumpově černé magii jako mocné ochranné kouzlo.

Joanne Rowlingová (2010). Kredit: 	Daniel Ogren / Wikimedia Commons.
Joanne Rowlingová (2010). Kredit: Daniel Ogren / Wikimedia Commons.


Podobné studie je vždy nutné brát poněkud s nadhledem, je to ale zajímavá sonda do dnešní společnosti. O čem to vlastně svědčí? Vyprázdněnost, nedostatek vzorů, které by bylo možné následovat? Odborníci se domnívají, že devatenáctém století posunula četba Chaloupky strýčka Toma od H.B. Stoweové veřejné mínění USA i Velké Británie proti otroctví. Od té doby se ale jen zřídka objevily doklady, že by četba nějakých knih, i třeba populárních, mohla ovlivnit politické názory. Obvykle šlo o nepříliš věrohodné experimenty, jejichž účastníky donutili přečíst pár knih, a pak zjišťovali případné změny jejich názorů.

Harry Potter je ale jiná liga. Jde o celosvětový fenomén, neuvěřitelně mocnou módní vlnu. Knih o Potterovi se prodalo na 450 milionů. Proto je možné studovat vliv potterovské ságy na celou veřejnost. Mutzová analyzovala tři významné koncepty, které charakterizují sdělení knih o Potterovi vůči čtenáři – 1. hodnotu tolerance a rozumný respekt vůči odlišnostem, 2. odpor vůči násilí a agresivitě, 3. odpor vůči autoritářství a zvůli. Ve všech těchto případech se výroky a postoje Trumpa výrazně protiví jednání Harry Pottera a jeho přátel, a naopak se velmi blíží jednání Voldemorta a jeho nohsledů. Voldemort šíří atmosféru lží, mediální manipulace, strachu, násilí, selekce pro likvidaci, mučení a zabíjení, nejen čarodějů, ale i mudlů okolního světa. Harry Potter navíc není žádný ufňukaný sluníčkář, který by se s Voldemortem chtěl usmířit, ale hrdina zmítaný osudem, který nakonec Voldemorta vymaže ze světa, jako když rozšlápne pukavce.

Annenberg School for Communication.
Annenberg School for Communication

Mutzová do své studie zahrnula reprezentativní vzorek 1.142 Američanů, kterých se v roce 2014 a pak opět v roce 2016 ptala na jejich četbu knih o Harry Potterovi, postoj k horkým tématům, jako je waterboarding, trest smrti nebo přístup k muslimům či gayům, a v roce 2016 také na jejich vztah k Trumpovi – na bodové škále 0-100. Zajímavé bylo, že politická příslušnost vůbec neovlivňuje to, jestli Američané čtou Pottera. Demokraté, republikáni i nezávislí to dělají zhruba ve stejné míře.

Mutzová zjistila, že každá přečtená kniha snižuje hodnocení Trumpa dotyčným čtenářem v průměru o 2 až 3 body ze 100. Jestli by se to někomu zdálo málo, tak by si měl uvědomit, že jde o průměrné hodnoty, a že Rowlingová napsala potterovských knih celkem 7. Každé přečtení knihy o Potterovi rovněž zvyšují mínění čtenáře o Muslimech a homosexuálech, přestože přímo je Rowlingová nijak zvlášť neřeší. Jde o toleranci vůči odlišnostem. Bez ohledu na konkrétní témata se ale také nedá přehlédnout, že se Trump prostě Voldemortovi v mnoha ohledech podobá, včetně sexappealu jeho účesu.

Pozoruhodné je, že sledování filmů o Harry Potterovi takhle nefunguje. Jedním z důvodů určitě bude, že republikáni obecně sledují filmy méně než demokraté. Čtení knih rovněž od čtenáře vyžaduje o poznání větší pozornost a dovoluje autorce více prokreslit jednotlivé postavy, z nichž mnoho není černobílých. Jak už to tak bývá, i potterovské filmy sázejí spíše na akci než na vnitřní dilemata hrdinů. 

Asi nepřekvapí, že se Rowlingová jako Britka veřejně a důrazně postavila proti brexitu, stejně jako se netají svými protitrumpovskými postoji. Autorka sice psala Harry Pottera ve šťastnějších časech, ale jak se ukazuje, příběh čarodějného teenagera je najednou navýsost aktuální. Pokud se Mutzová se svým výzkumem neplete, tak knihy potterovské ságy fungují téměř jako magický štít v době, kdy se objevují agresivní zájemci o politiku, co brnkají na ty nejhorší lidské vlastnosti – nejen v USA, ale i v Evropě, Turecku a leckde jinde.


Video: Diana C. Mutz: How Much Is One American Worth?


Literatura
University of Pennsylvania Annenberg School for Communication 20. 7. 2016.

Datum: 24.07.2016
Tisk článku

Související články:

Těžký život politiků s dětskou tváří     Autor: Stanislav Mihulka (11.07.2005)
Politika a DNA     Autor: Jaroslav Petr (29.01.2007)
Politická orientace je zadrátovaná v mozku     Autor: Stanislav Mihulka (13.09.2007)
Politickou orientaci prozradí reakce na nechutný obrázek     Autor: Stanislav Mihulka (31.10.2014)
Dělají z nás liberály a konzervativce geny?     Autor: Josef Pazdera (07.08.2015)
Co stojí za úspěchem extrémistických politiků?     Autor: Stanislav Mihulka (08.03.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz