Drony dostaly Helios, první obranný antilaserový laser  
Co udělá dron, když na něj vypálí útočný laser? Spustí systém Helios a s jeho pomocí laserový útok odvrátí. Lasery vstupují do závodů ve zbrojení!

 

Ubrání se drony antilaserovým laserem? Kredit: General Atomics
Ubrání se drony antilaserovým laserem? Kredit: General Atomics

Závody ve zbrojení probíhají od nepaměti. Vzhledem k šimpanzím válkám jsou vlastně nepochybně starší nežli náš druh. A teď se do této věčné hry zapojily lasery. Můžeme si být sice jistí, že nemáme k dispozici kompletní informace, vypadá to ale, že v dnešní době už více zemí vsadilo na vojenské vysokoenergetické lasery. Pokud se taková zbraň může objevit na bojišti, tak je dobré myslet na to, jak se proti nim bránit. Právě proto americká armáda zavádí obranný systém Helios. Jde o antilaserový laser, který bude chránit drony a další vojenské stroje proti laserovým útokům.

Brian Goldberg. Kredit: B. Goldberg.
Brian Goldberg. Kredit: B. Goldberg.


Laserové zbraně nejsou úplně nové. Armádní vývojáři na nich pracují už celá desetiletí. Teď se ale doopravdy začínají používat ve velkém měřítku. Americká armáda má například k dispozici spoustu ručních laserů a laserů montovaných na vozidla, kterými mohou oslnit protivníka. Americké vojenské plavidlo USS Ponce už dokonce testuje lasery, které dovedou z oblohy sestřelit drony. A Američané zjevně nejsou jediní, kdo disponuje lasery. Ukrajinští pohraničníci před pár týdny ve třech případech utrpěli zranění sítnice oka, když monitorovali pozice ruských hybridních jednotek na okupovaném území Donbasu. O něco dříve byl ukrajinský průzkumný letoun zasažen ručním laserem ruského vojáka z obsazeného Krymu.

Laser na palubě USS Ponce. Kredit: U.S. Navy / John F. Williams.
Laser na palubě USS Ponce. Kredit: U.S. Navy / John F. Williams.


Vzhledem k množícím se případům použití laserů různé kvality i výkonu ve vojenských konfliktech vyvinula společnost Adsys Controls z Irvinu v Kalifornii obranný laserový systém Helios. Antilaserovým laserem Helios přitom mohou být vybaveny drony i další typy strojů. Aby mohl soudobý útočný laser způsobit nějaké škody, tak musí zůstat zaměřen přesně na cíl po dobu několika sekund. K tomu laserové zbraně využívají systémy kontrolující zaměření paprsky, které ale zároveň představují jejich Achillovu patu. Právě na tyto systémy cílí antilaser Helios a snaží se je vyřadit z činnosti. Podle šéfa Adsysu Briana Goldberga je ovládání paprsku pro vysokoenergetické lasery zcela zásadní.

Drony potřebují obranu! Kredit: UAS Vision.
Drony potřebují obranu! Kredit: UAS Vision.

 


Helios umí detekovat přicházející laserový paprsek a přečte jeho klíčové charakteristiky, jako je jeho výkon, vlnovou délku, frekvenci jeho pulzů, a také odhalí jeho zdroj. Helios pak nějakým blíže neupřesněným způsobem zasáhne systém ovládání paprsku útočného laseru. Podle NewScientistu to Helios zřejmě dělá tak, že na útočnou laserovou zbraň vypálí svůj vlastní, nízkoenergetický laserový paprsek, a znemožní tím této zbrani zaměřovat účinným způsobem cíl. Možná způsobí, že útočný laser pak míří vedle. Podle Goldberga nejde jenom o získání času. Systém Helios prý poskytne permanentní ochranu proti laserům.

Podle Rolanda Smithe z Královské univerzity v Londýn je ale háček v tom, že Helios je vlastně zranitelný úplně stejným trikem. Pokud antilaserový laser pálí na cíl, tak si toho dostatečně sofistikovaný cíl může všimnout a oplatí Heliosu stejnou mincí. Útočný laser prostě zaútočí přímo na systém Helios. Jak je vidět, s laserovými zbraněmi si ještě užijeme spoustu zábavy.

Video:   U.S. Navy Zaps Drone With Laser


Video: Watch U.S. Navy test drone killing laser


Literatura
NewScientist 9. 9. 2016.

Datum: 09.09.2016
Tisk článku

Související články:

Američtí mariňáci chtějí laserové zbraně proti zvědavým dronům     Autor: Stanislav Mihulka (05.04.2013)
Izraelská dopravní letedla se budou bránit laserovými věžemi     Autor: Stanislav Mihulka (20.03.2014)
Laserový systém amerického námořnictva nasazen v Perském zálivu     Autor: Stanislav Mihulka (11.12.2014)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz