První reaktor III+ generace běží na plný výkon  
Před koncem října se rozběhl na plný výkon blok Novovoroněž II-1. Jedná se o ruský reaktor typu VVER1200/V392-M (AES2006), který je prvním reaktorem III+ generace, který je v provozu. Blok se někdy označuje i jako Novovoroněž 6.

 

Velín bloku Novovoroněž II-1 v době, kdy se připojoval k síti (zdroj Rosatom).
Velín bloku Novovoroněž II-1 v době, kdy se připojoval k síti (zdroj Rosatom).

V Novovoroněžské jaderné elektrárně je ještě pět starších bloků. Dva nejstarší už dosloužily a jsou v likvidaci, tři jsou v provozu. Blok Novovoroněž II-1 se začal budovat v červnu 2008 a další blok Novovoroněž II-2 pak v červnu 2009. Dokončení a spuštění první řetězové reakce tak proběhlo u prvního z nich po osmi letech. Jak se psalo v podrobném článku o letošních milnících ruské jaderné energetiky, blok se mohl přifázovat k síti 5. srpna 2016. Postupně se zvyšoval výkon a nyní tedy běží na plný výkon. 
Blok splňuje všechny podmínky a doporučení Mezinárodní agentury pro atomovou energii vyplývající z událostí ve Fukušimě a všechny parametry reaktorů III+ generace. Kontejnment se dvěma stěnami, zařízení pro rekombinaci vodíku, lapač aktivní zóny a hlavně vysoce pasivní systém chlazení. Ten má zajistit, že zajistí v jakékoliv situaci nejméně 72 hodin spolehlivé funkce bez zásahu personálu.

Blok Novovoroněž II-1 (zdroj Rosenergoatom www.rosenergoatom.ru)
Blok Novovoroněž II-1 (zdroj Rosenergoatom www.rosenergoatom.ru)


Velmi hladký průběh zprovoznění bloku a dosažení jeho plného výkonu naznačuje, že by i technologické a ekonomické parametry mohly splnit nároky na reaktor III+ generace. Pro Rusko je tato událost velice důležitá. Nové reaktory III+ generace se stávají jeho velice důležitým vývozním artiklem. Nyní má běžící blok. Druhý by měl být zprovozněn příští rok. Pokud se ukáží jako spolehlivé s vysokým koeficientem využití, dá se předpokládat zvýšení atraktivity tohoto typu v zahraničí. První bloky stejného typu mimo Rusko by mohly být již brzy dokončeny v Bělorusku. Tam by to mělo být i v dřívějším termínu. 
Rosatom buduje již nyní v zahraničí zdaleka nejvíce bloků. Připomeňme, že koncem srpna byl k síti připojen reaktor Kudankulam 2 v Indii, připojil se tak k prvnímu bloku, který už je v komerčním provozu. Tyto bloky jsou sice ještě reaktory VVER1000 generace II, ale řadou parametrů se už blíží generaci III. Ve stejné lokalitě se připravuje staveniště pro bloky 3 a 4. Položení prvního betonu jejich základů by mělo proběhnout v březnu 2017. Dne 15. října pak proběhl podpis dohody o stavbě další dvojice reaktorů, tedy pátého a šestého. Kromě Indie se budují ruské bloky VVER v řadě dalších míst. Dá se předpokládat, že nyní se budou dominantně nabízet a zahajovat právě bloky III+ generace.

Datum: 28.10.2016
Tisk článku

Související články:

Jaderná energetika na prahu roku 2016     Autor: Vladimír Wagner (27.12.2015)
Čína hlásí nový fúzní rekord: V tokamaku drželi plazma 102 sekund!     Autor: Stanislav Mihulka (09.02.2016)
Pár úvah o elektroenergetice po pařížské klimatické konferenci     Autor: Vladimír Wagner (24.02.2016)
Letošní milníky ruské jaderné energetiky     Autor: Vladimír Wagner (03.08.2016)
Tokamak Alcator dosáhl světového rekordu ve fúzi poslední den provozu     Autor: Stanislav Mihulka (23.10.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz