Na Islandu vrtají nejžhavější díru na světě  
Vrt s příznačným jménem Thor geotermálního výzkumného projektu Iceland Deep Drilling Project by měl před koncem letošního roku dosáhnout hloubky 5 kilometrů a teploty 1000 stupňů Celsia.
Drsné vrtání v drsné krajině Islandu. Kredit: IDDP.
Drsné vrtání v drsné krajině Islandu. Kredit: IDDP.

Když někdo vrtá hodně hluboko v zemi, tak tam prý může probudit balroga nebo podobné démony. Trpaslíci v Morii by mohli vyprávět. Islanďané jsou ale drsní lidé a nějakých balrogů se zjevně nebojí. Vrtají tam do hloubky 5 kilometrů a nehodlají narazit na naštvaného balroga, ale ohromný zdroj geotermální energie.

 

Iceland Deep Drilling Project. Kredit: NEA.
Iceland Deep Drilling Project. Kredit: NEA.

Island je už dneska jednou ze zemí, které vypouštějí nejméně oxidu uhličitého na světě. 70 procent spotřeby elektřiny pokryjí z vodních elektráren a geotermální energie se postará o ten zbytek. Islanďané si dokonce pohrávají s představou, že budou posílat svou obnovitelnou elektřinu podmořským kabelem do Velké Británie. Projekty dalších vodních elektráren, které by zatopily další kusy snové krajiny Islandu, se ale setkaly s urputným odporem místních obyvatel. Proto se teď islandští energetici soustředili na využití geotermální energie.

 

Je to rozhodně dobrý nápad, celý Island sedí na pěkně vulkanicky horkém místě. V roce 2000 na Islandu zahájili pozoruhodný geotermální projekt Iceland Deep Drilling Project (IDDP). Za projektem stojí konsorcium známé jaké Deep Vision, které tvoří islandští energetici National Energy Authority of Iceland (Orkustofnun)(OS), čtyři přední islandské energetické společnosti: Hitaveita Sudurnesja, Landsvirkjun, Orkuveita Reykjavíkur a Mannvit Engineering, a také norská těžební společnost Statoil. Cílem projektu je vylepšit technologii produkce geotermální energie a také přispět k výzkumu zemských hlubin. Na projektu se také podílejí badatelé Kalifornské univerzity v Davisu a v Riverside, Stanfordu a Oregonské univerzity, stejně jako finance americké vědecké agentury National Science Foundation (NSF).

 

National Energy Authority of Iceland (Orkustofnun).
National Energy Authority of Iceland (Orkustofnun).

Během projektu Iceland Deep Drilling Project už vzniklo několik geotermálních vrtů, do nichž pak vědci záměrně zaváděli chladnou vodu. V jednom z vrtů se jim podařilo dosáhnout výkonu, který by umožňoval produkci 36 megawattů elektrické energie, pokud by takové zařízení bylo připojeno k elektrické síti. Což nebylo. Projekt IDDP vrtá na poloostrově Reykjanes, který představuje jihozápadní výběžek Islandu. Tento poloostrov je místem, kde nad hladinu moře zasahuje Středoatlantický hřbet, tedy rozhraní tektonických desek v Atlantickém oceánu.

 

Reykjanes, magická krajina geotermální energie. Kredit: Jóhann Heiðar Árnason / Wikipedia.
Reykjanes, magická krajina geotermální energie. Kredit: Jóhann Heiðar Árnason / Wikipedia.

Letos v srpnu v projektu Iceland Deep Drilling Project opět zahájili vrtání do vrstev staré lávy a horkého podzemí poloostrova Reykjanes. 7. září tímto vrtem dosáhli hloubky 3 kilometrů a pokračují dál. Před koncem letošního roku hodlají dosáhnout hloubky 5 kilometrů, kde očekávají rekordní teplotu kolem 1 000 stupňů Celsia. Tam pak chtějí pomocí této pekelné teploty a tlaku 200 atmosfér vytvořit superkritickou vodu, tj. takovou, jejíž teplota a tlak přesahují kritické body (374 °C a 22,05 Mpa). U supekritické vody se významně mění celá řada fyzikálních a chemických vlastností. Jednou ze zajímavých změn je i to, že superkritická voda obsahuje mnohem více energie, nežli obyčejná vodní pára. I poté, co urazí vzdálenost 5 kilometrů k zemskému povrchu, bude taková voda mít teplotu 400 až 600 stupňů Celsia.

 

Běžné geotermální stanice produkují asi tak 5 megawattů elektřiny na jeden vrt. Tenhle vrt projektu Iceland Deep Drilling Project, který by měl dosáhnout do vrstev se žhavým magmatem, by měl zvládnout 50 megawattů. Dostal jméno Thor, čemuž se nelze moc divit. Vrt Thor sice nepřekoná světový rekord v dosažené hloubce, ale vzhledem k tomu, že vrtá v magmatu, který dělá s vrtným zařízením strašlivé věci, tak mu to jistě můžeme odpustit. I tak je obdivuhodný. Pokud Thor uspěje, tak lidé projektu IDDP chtějí vrtat a hledat geotermální energii i v jiných částech světa, a nejspíš hlouběji, než kam dosáhne Thor.

Video:  Statoil and Icelandic partners drill the world’s hottest geothermal well

Video:  Magma well at Krafla: Temperature World Record


Literatura
IFL Science 25. 10. 2016, Wikipedia (Iceland Deep Drilling Project)

Datum: 03.11.2016
Tisk článku

Související články:

Island chce prodávat elektřinu gigantickým podmořským kabelem     Autor: Stanislav Mihulka (11.03.2011)
HyperSciences se chystá geotermální energie dobrat střílejícím beranidlem     Autor: Josef Pazdera (25.07.2015)
Geotermální elektrárna pumpuje CO2 pod zem a nechá ho zkamenět     Autor: Stanislav Mihulka (12.06.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz