Estonský pozemní bojový dron THeMIS ADDER má za sebou ostré střelby  
Dálkové řízený a časem i autonomní bojový dron míří na světová bojiště. Podle prvních zpráv se mu zatím daří skvěle.
THeMIS ADDER na ostrých střelbách. Kredit: Milrem.
THeMIS ADDER na ostrých střelbách. Kredit: Milrem.

Estonská firma Milrem, ve spolupráci se singapurskými ST Kinetics, letos v únoru během přehlídky Singapore Airshow představila pozemní bojový dron (Unmanned Ground Vehicle, čili UGV, v české vojenské hantýrce poněkud obrozenecky bezosádkové pozemní vozidlo), který nese jméno THeMIS ADDER. A teď má za sebou první testy s ostrou střelbou v terénu. Tenhle pozoruhodný robot vybavený těžkým kulometem prý v testech zazářil, takže ho čeká skvělá budoucnost. THeMIS ADDER by měl zastat palebnou podporu pěchoty na bojišti anebo pěšáky dokonce nahradit.

 

Kuldar Väärsi. Kredit: Milrem.
Kuldar Väärsi. Kredit: Milrem.

Pozemní dron THeMIS ADDER je modulární a skládá se ze dvou hlavních komponent. Tracked Hybrid Modular Infantry System, čili THeMIS, je vlastně pásová platforma s hybridním dieselelektrickým pohonem, která se může pohybovat až 10 hodin bez doplnění paliva/energie. THeMIS má dálkové ovládání a časem bude operovat i autonomně. Podle vybavení může plnit rozmanité úkoly, jako například průzkum, pyrotechnické mise, zásobování bojových jednotek nebo třeba zdravotnické mise.

 

Milrem.
Milrem.

Ve své bojové verzi je THeMIS vybavený dálkově ovládanou bojovou věží ADDER od ST Kinetics s těžkým kulometem CIS 50MG. Výsledný THeMIS ADDER je plodem dlouhodobé spolupráce firem, které se zabývají vývojem vojenských pozemních bojových dronů pro Estonské obranné síly.
První testy s ostrou střelbou, kterých se zúčastnily drony THeMIS ADDER, proběhly minulý měsíc. Podle šéfa Milremu, kterým je Kuldar Väärsi, bylo cílem těchto testů prověření stability pásové platformy THeMIS. Jak je i vidět na novém videu Milremu, které stojí za zhlédnutí, platformy THeMIS i THeMIS ADDER fungují perfektně. Lidé ze společnosti Milrem i Estonské obranné síly rozhodně mají důvod ke spokojenosti. V horkém Pobaltí, po kterém pokukuje nenasytné Rusko, přijdou takoví roboti velice vhod.

 

THeMIS ADDER s lidským kolegou v akci. Kredit: Milrem.
THeMIS ADDER s lidským kolegou v akci. Kredit: Milrem.
Na bojiště míří bojové pozemní drony. Kredit: Milrem.
Na bojiště míří bojové pozemní drony. Kredit: Milrem.

Pásová platforma THeMIS ADDER může vézt 750 až 1 000 kg a dosahovat rychlostí 25 až 35 km/h. Věž ADDER s těžkým kulometem se otočí kolem dokola za pár sekund a zvolený cíl může drtivě zasáhnout až do vzdálenosti 1,8 kilometru. Je to rozhodně smrtící stroj. Můžeme se vsadit, že podobných dronů, vozidel, letadel, lodí i ponorek bude na světových bojištích jen a jen přibývat.

Video: The THeMIS ADDER in combat


Video:  Milrem UGV in mud


Video:  Milrem UGV 2016


Literatura
New Atlas 2. 12. 2016.

Datum: 07.12.2016
Tisk článku

Související články:

Jak se vyrovnáme s autonomními smrtícími roboty?     Autor: Stanislav Mihulka (07.06.2015)
DARPA vyvíjí gremliny pro budoucí letecké operace     Autor: Stanislav Mihulka (06.09.2015)
Co si šéf Pentagonu objednal na příštích deset let?     Autor: Stanislav Mihulka (15.02.2016)
Letecká bojová umělá inteligence si natřela na chleba taktické experty     Autor: Stanislav Mihulka (29.06.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz