Mobil s reflexním spektrometrem  
Tím, že máte v mobilu fotoaparát, kameru a třeba i mikroskop, už nikoho neoslníte. Číňané přichází na trh s telefonem Changhong H2.

 

Changhong H1 má v pravém horním rohu z boku malý otvor pro vkládání proužku s kapkou krve.  (GizmoChina)
Changhong H1 má v pravém horním rohu z boku malý otvor pro vkládání proužku s kapkou krve. (GizmoChina)

Našinec výrobce Changhong (Sichuan Changhong Electric Co.) zná spíše jako dodavatele chladniček, mrazáků a klimatizací. Před dvěma lety způsobil rozruch i na poli mobilmanie. Dal na trh telefon, který vzhledově jakoby z oka vypadl  iPhonu 6. Na rozdíl od něj ale má ještě integrované senzory (elektrochemický čip) který získal licenci jako zdravotnické zařízení. Do boční štěrbiny v telefonu stačí vložit úzkým proužkem kapku krve a telefon vybavený patřičným software obratem na displeji ukáže obsah glukózy, cholesterolu a lipidů, což je pro cukrovkáře jistě přínosem. A protože je to chytrý telefon, zašle příslušná data také ošetřujícímu lékaři. Cloudové úložiště dat umožňuje dlouhodobé shromažďování údajů a v případě potřeby jsou tyto datové řady k dispozici nejen obvodnímu lékaři ale i specialistům jiných zařízení. Telefon pod označením „H1“ je osazen čtyřjádrovým procesorem MediaTek MT6732 pracujícím na 1,5 GHz.  Sekundovaly mu 2 GB operační paměti s interním 16GB úložištěm. K dispozici má fotoaparát s rozlišením 8 Mpx a 2Mpx přední kameru. Vše diriguje ne zrovna nejnovější, operační systém Android 4.4 KitKat.

 

Chytrý telefon Changhong H2 nás může varovat před marketingovými kamuflážemi. Kredit: Changhong Electric Co.
Chytrý telefon Changhong H2 nás může varovat před marketingovými kamuflážemi. Kredit: Changhong Electric Co.

Čínská „H jednička“ od Changhong(u) letos dostala bratříčka. Ten nese označení H2 a ve výbavě nechybí  spektrometr. I když výrobcem telefonu je společnost Sichuan Changhong Electric, vlastní spektrometr je od Analog Devices Inc. (Norwood, Mass.). Ti ho ale jen vyrobili. Ve skutečnosti jde o  vymyšlenost izraelskou s rodným listem v Consumer Physics Inc. (Tel-Aviv). 

K čemu je spektrometr v mobilu dobrý?

Třeba k tomu, až nás hospodyňky pověří nákupem, že ze správně nasvíceného regálu, kde všechno  vypadá dobře, nepřineseme něco za co sklidíme komentář, že jsme za nehoráznou cenu přinesli něco, co sklidili předčasně a místo z jižních krajin je z nějakého skleníku kdesi na severu a tím pádem patřičně kyselé, bez cukru a chutě a zápachu. S  chytrým telefonem nám stačí si na ovoce „posvítit“ a hned nám displej ukáže, zda je to patřičně zralé, nebo se z toho v kuchyni nic pořádného vykouzlit nedá.

Bohužel žijeme v době podvodů, kterých nejsou ušetřeny ani lékárny. O těch, co využívají nákup léků přes internet, ani nemluvě. I tady nám má být telefon ku pomoci. Je totiž schopen ověřit pravost produktu. Když se mu něco nezdá, dá to najevo hláškou: „Produkt nebyl rozpoznán“. Stranou komerčního vychvalování telefonu nezůstala ani sportovně založená klientela. Těm se prý může hodit biometrická analýza bicepsů. Přijít vhod má telefon jak těm co hodlají hubnout, tak i nám, co pro potěchu duše chodíme do hospody. Je pro něj hračkou v nápoji určit obsahu cukru i alkoholu.    

Fyzikální princip

Spektrometrie v blízké infračervené oblasti, někdy označované jako NIR (near-infrared spectrometry“). NIR využívá spektrální oblast blízkou infračervenému záření, konkrétně vlnové délky 800 – 2500 nanometrů.  Je metodou molekulové spektroskopie. To znamená, že při analýze vzorků využívá vibrací molekul. Každá totiž kmitá svým vlastním a jedinečným způsobem a tím, jak jejich kmity interagují se světlem, vytváří unikátní optický podpis. Techniky NIR často měří zeslabení zářivého toku po průchodu záření vzorkem (transmisní měření), ale v tomto případě se měří reflexní technikou – optický senzor měří odražené záření. 
Mnohem náročnější než samotné měření odraženého spektra, je zpracování a vyhodnocení naměřených dat. Tady se spojení s chytrým telefonem jeví jako dobrý nápad. Spolupracuje totiž s  cloudovou pamětí, kde lze ukládat algoritmy a mnoho dat s kterými lze konkrétní měření porovnat. Spektrum využití telefonů se spektromertry a dalšími udělátky se nejspíš brzo rozšíří o další oblasti, které zatím ani tvůrce přístrojů  nenapadly.

 

Video

 

Literatura

www.phone.consumerphysics.com/
GizmoCina

Datum: 10.01.2017
Tisk článku

Související články:

Chytré mobily se mění v překladatele v reálném čase     Autor: Josef Pazdera (14.01.2015)
Čínský dron pro přepravu osob     Autor: Josef Pazdera (07.01.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz