Těhulky by neměly léčit lásku lékořicí, mohly by pak mít hloupější děti  
Z finské studie, která je společným dílem výzkumníků z University of Helsinki, Národního ústavu zdraví a sociální péče a nemocnic vyplývá, že děti maminek, které chtěly po porodu zůstat štíhlounké a místo poctivého cukru vsadily na tradiční přírodní sladidlo s glycyrhizinem, udělaly svým nejdražším medvědí službu. V průměru jsou na tom jejich ratolesti teď v kognitivních testech hůř, než jejich vrstevníci a vrstevnice. Rozdíl činí přibližně sedm bodů IQ.
Lékořice lysá  (Glycyrrhiza glabra). Patří do čeledi bobovité.   (Kredit: Franz Eugen Köhler, volné dílo)
Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra). Patří do čeledi bobovité. (Kredit: Franz Eugen Köhler, volné dílo)

Nařčení lékořice z nekalostí je pro seveřany dost těžkou ránou. Sladkosti založené na substanci ze sladkého dřeva jsou u nich v mnohem větší oblibě, než tomu je u nás. Nejspíš proto se také u nich průšvih s lékořicí provalil. Průzkum, prováděný od začátku ve spolupráci s rodiči dětí, neavizuje jen zmíněný pokles IQ, kterým jsme začali. Ze zprávy také vyplývá, že ratolesti, jimž jejich maminky oslazovaly život drogou v době jejich pobytu v děloze, mají nyní kromě nižšího IQ také častěji sníženou kapacitu paměti. A jako bonus si mlsající maminy ke své štíhlé linii přivodily více než trojnásobně vyšší pravděpodobnost, že se teď starají o tvorečka s ADHD. To je zkratka pro syndrom znamenající vývojovou poruchu mozku doprovázenou hyperaktivitou. Průvodními znaky jsou vnitřní neklid, impulzivita, snížená schopnost se soustředit. „Lékořicovým dívkám“ se k nepozornosti ještě přidává časnější nástup puberty. Bohužel tomu, čemu se dříve říkalo telecí léta má v jejich případě i delší trvání.

 

Lékořice

Něco přes metr vysoká vytrvalá rostlina původem ze Středomoří, s rovným silným stonkem a dlouhými kořeny.  Sbírají se kořeny, ale nejdříve až z tříletých rostlin. Ty se suší a získaná droga obsahuje flavonoidy a glycyrhizin, saponinový glykosid poskytující hydrolýzou necukernou složku glycyrhetin, látku steroidní povahy. Cukerná složka je tvořena dvěma molekulami kyseliny glukuronové.

Rozemleté kořeny horší kvality se vaří tak dlouho, až z nich je černá hmota. Ta se pak na poutích prodává pod jménem pendrek. Obavy z „předávkování“ drogou z něj mít nemusíme.
Rozemleté kořeny horší kvality se vaří tak dlouho, až z nich je černá hmota. Ta se pak na poutích prodává pod jménem pendrek. Obavy z „předávkování“ drogou z něj mít nemusíme.

Glycyrhizin je padesátkrát až stokrát sladší než sacharóza. Jeho amonná sůl se používá v cukrářství. V lidovém léčitelství se kořeny a tinktury používají na podporu tvorby žaludečních šťáv. Paradoxně i k prevenci žaludečních a dvanáctníkových vředů. Bere se na kašel a  léčí astma a chronické bronchitidy. Zvládá ale i problémy opačného konce těla – urologické záležitosti, močové kameny i zácpu. Zajímavé je, že jedni drogu doporučují k uvolnění svalového napětí, jiní tvrdí že svalové napětí podporuje a prodávají ji jako afrodisiakum. Mladým má pomáhat od zánětu, starým od revmatismu. Pokud si dáte více práce, než autor článku, tento strohý výčet doplníte o všechny zbývající nemoci a neduhy, rakovinu nevyjímaje.

 

Látkou, okolo které se nynější „kauza lékořice“ točí, je glycyrhizin, v anglické literatuře psán se dvěma „r“. V Evropské unii je zakázáno přidávat ho do potravin, takže bychom mohli nabýt dojmu, že se nás záležitost země mokřadů a komárů netýká. Napovědět, že tomu tak být nemusí, by nám měly dvě věci. Že Finsko je také členskou zemí EU a povědomost o tom, co ten evropský zákaz znamená. Legislativní kroucenina se vztahuje jen na přídavek čisté substance do potravin. Pokud výrobce svůj produkt uzná za „obsahující lékořici“, pak se na něj vztahuje jen povinnost to při větší množství této látky deklarovat. Je ale otázkou co to je „větší množství“.  A i potom by spotřebitel ještě musel vědět, co u potraviny, nápoje, pochutiny, lékárenského výrobku,… znamená poznámka "Obsahuje E958". 

I v Česku si získává stále více příznivců skandinávská tradice spojená s léčivou sílou - bonbony značky Haupt Lakrits. Chuťová kombinacei extrakvalitní lékořice z Kalábrie s vynikající čokoládou. Svůj názor mění i zarytí odpůrci „pendreku“... (Kredit: Haupt Lakrits ) http://trendy-age.cz/belgicka-cokolada-s-lekorici/
I v Česku si získává stále více příznivců skandinávská tradice spojená s léčivou sílou - bonbony značky Haupt Lakrits. Chuťová kombinace i extrakvalitní lékořice z Kalábrie s vynikající čokoládou. Svůj názor mění i zarytí odpůrci „pendreku“... (Kredit: Haupt Lakrits )

Jak moc je to vážné?

Těžko říci. Studie vychází z pozorování jen necelých čtyř set případů. Jde v ní o statistiku mladistvých ve věku okolo 13 let, u nichž se podařilo zjistit, kolik jejich matky během těhotenství konzumovaly lékořice a zda se jí vyhýbaly zcela, nebo jí užívaly mírně, případně jí do sebe ládovaly hodně. Pod pojmem „hodně“ se zde rozumí 500 mg a „málo“ znamená méně než 249 mg účinné látky glycyrhizinu týdně. Pro představu 500 mg glycyrhizinu je zhruba v 250 gramech lékořice.  
Výsledky, které nyní vyšly tiskem v časopisu  American Journal of Epidemiology a dají se nazvat varováním před lékořicí, dělají vrásky na čele nejen Finům, ale i Švédům, Norům a Irům. To proto, že zatímco pro mnohé z nás má sladké dřevo nepříjemnou pachuť, seveřanům to tak nepřipadá. Je nasnadě, že tamní chuti vychází zištně a ochotně vstříc výrobci laskominek, zmrzlin, džusů, limonád, čajů,…. S lékořicí se tam setkáte dokonce i v belgické čokoládě

 

PhytoChi®, čínské byliny s glycyrrhizinem jsou pro všechny, kteří se zajímají o své zdraví a nechtějí být nemocní. Přípravek je vhodný pro všechny věkové kategorie. Doporučují ho lékaři především těm, kteří nechtějí být nemocní. Je vhodný i pro nemocné!. Která nastávající maminka by chtěla šetřit na něčem, co doporučují lékaři v Česku i na Slovensku a co posiluje imunitu, detoxikaci, vitalitu a harmonizuje homeostázu…  (Kredit: „energie z bylin“) http://www.phyto.cz/.
PhytoChi®, čínské byliny s glycyrrhizinem jsou pro všechny, kteří se zajímají o své zdraví a nechtějí být nemocní. Přípravek je vhodný pro všechny věkové kategorie. Doporučují ho lékaři především těm, kteří nechtějí být nemocní. Je vhodný i pro nemocné!.
No řekněte, která nastávající maminka by chtěla šetřit na něčem, co doporučují lékaři v Česku i na Slovensku a co posiluje imunitu, detoxikaci, vitalitu a harmonizuje homeostázu…
(Kredit: „energie z bylin“) http://www.phyto.cz/.

Popravdě řečeno se ale velké fyziologické překvapení nekoná. Tomu, co tým z Helsingin yliopisto (Helsinská universita) zjistil, předcházely pokusy na zvířatech. Od těch už nějakou dobu víme, že glycyrhizin, respektive lékořice, zesiluje účinek stresového hormonu kortizolu.  Finové při plánování svého pokusu šli tak trochu na jisto i z jiného důvodu. O účincích glycyrhizinu na tělo lidské již toho bylo také dost napsáno. Například, že způsobuje vyšší krevní tlak a zkracuje dobu těhotenství. Pravdou ale je, že o účincích na plod se dosud nevědělo nic.


Kortizol

Hormon kortizol se nám tvoří v nadledvinkách a jeho uvolňování má pod palcem mozek, konkrétně hypofýza. Jsou dohromady užitečným udělátkem, které se osvědčilo a v minulosti nám pomáhalo přežít v situacích, kdy se nás něco pokoušelo sežrat a bylo potřeba vzít nohy na ramena. Umí nás nastartovat rychle, ale je to za cenu neekonomického využití drahocenné energie s přemírou zatížení a poškození tkání. V pozdějších dobách se kortizol stal neocenitelným pomocníkem těch, co nosili v tornách své maršálské hole. Nyní se o kortizolu také hodně mluví. Nejčastěji v souvislosti s vyhlašováním změn v umístění na bedně u sportovců silových sportů. Abychom ale jen nekřivdili, kortizolu je potřeba přičíst k dobru zásluhy při zvládání všech zátěží, a tedy že mu vděčíme za zvládání infekcí.

Je dobré u něj mít vždy na paměti, že ani ve fyziologii nic není zadarmo. A že kortizol ve svých mobilizačních snahách, pod heslem „ber kde ber“, navozuje také rozpad proteinů a odsouvá jejich syntézu. Ti, co si ho z nějakých důvodů dopřávají větší měrou, si po čase v kůži na břichu najdou strie, začnou mít hebkou a tenkou kůži a lomivé kosti. Špatně se jim začnou hojit rány a jejich obličej začne připomínat rozesmátý měsíček. Záněty nemají ne proto, že by lépe zvládali infekce, právě naopak. Záněty u nich nepropukají proto, že kortizol snižuje v tkáni podíl lymfocytární frakce. Není divu, že na maximum burcovaný organismus, včetně jeho části, které se říká CNS a která sídlí v hlavě, se často projeví emoční labilitou. To vše jsme uvedli jen kvůli připomenutí, že jakmile přestane být kortizol zapotřebí,  je dobré ho co nejdříve odbourat. Byť by to bylo jen proto, aby jak laici nevědecky říkají, z člověka nebyl „rapl“.

Katri Räikkönen, první autorka výzkumné zprávy je profesorkou na University of Helsinky je přesvědčena, že soubor čítající necelé čtyři sta sledovaných je dostatečně vypovídající aby ospravedlnil varovný závěr, který její tým učinil. (Kredit: HY)
Katri Räikkönen, první autorka výzkumné zprávy je profesorkou na University of Helsinky je přesvědčena, že soubor čítající necelé čtyři sta sledovaných je dostatečně vypovídající aby ospravedlnil varovný závěr, který její tým učinil. (Kredit: HY)


Glycyrhizin

Lékořice nám nyní vyjevila i svou druhou stránku své sladké tváře. Je pěnivá a úsměv poněkud křiví, a sice svým nepříjemným montováním se do sféry vlivu kortizolu. Dělá to rafinovaně. Nepůsobí na hormon přímo, ale glycyrhizinem snižuje výkonnost enzymu, který má v popisu práce kortizol odbourávat. Nejhorší na tom je, že se to týká zvláště toho v placentě. Tedy něčeho, co příroda tak moudře zařídila, aby se potomek zbytečně „nerozčiloval“ kortizolem od matky. Laicky řečeno, dítko je jak v bavlnce, i když je matka „na mrtvici“. Poznámka pro fajnšmekry: Řeč je o inhibitoru 11beta-hydroxysteroid dehydrogenázy typu 2.

 

Stránek, jakými jsou například i „Bylinky pro všechny“, které provozují lékaři a nebo nad nimi mají patronát, a na nichž se dočteme, že lékořicového odvaru se pijí 2-4 šálky denně. Že pomáhá  při látkové výměně, podporuje tvorbu některých hormonů, že léčí ženské potíže, endometriózu, pomáhá při alergiích, snižuje hladinu cholesterolu,…je hodně. Protože lékařům maminky hodně věří, mělo by se v textu objevit také varování pro těhotné a to co nejdříve.
Stránek, jakými jsou například i „Bylinky pro všechny“, které provozují lékaři a nebo nad nimi mají patronát, a na nichž se dočteme, že lékořicového odvaru se pijí 2-4 šálky denně. Že to pomáhá  při látkové výměně, podporuje tvorbu některých hormonů, že léčí ženské potíže, endometriózu, pomáhá při alergiích, snižuje hladinu cholesterolu,…je hodně.
Protože lékařům maminky hodně věří, mělo by se v textu objevit také varování pro těhotné a to co nejdříve.

Finské úřady zareagovaly na nový poznatek nezvykle rychle. Nečekaly ani na to až závěry studie projdou oponentním řízením a vyjdou tiskem. Tak se stalo, že dříve, než se o riziku pro plod plynoucího od lékořice dověděli specialisté čtoucí American Journal Epidemiology,  finský Národní institut zdraví vydal „nedoporučující doporučení“. Nastávající rodičky tak dostaly možnost snížit riziko plynoucí z neznalosti už v loňském roce.

 

Závěr

Asi se nedá vymyslet nic moc lepšího, než to, co udělali Finové - informovat maminky o účincích glycyrhizinu. A nečekat, než to přežvýká a dá ve známost úřední šiml. I ty naše by mohly podlehnout svodům, jako se to stalo v zemi, kde vánoční dárky dětem nosí Joulupukki a kde na Den otců (druhou neděli v listopadu) musejí mít obchody zavřeno.

Neautorizovaný překlad varování z Helsinek:  „Pro ženy je kumulace sladkých kořenů v ústech příslibem nezvladatelného spratka na krku.“ (Z finštiny do lidštiny přeložil osel).
Neautorizovaný překlad varování z Helsinek:
„Pro ženy je kumulace sladkých kořenů v ústech příslibem nezvladatelného spratka na krku.“
(Z finštiny do lidštiny přeložil osel).

Podle slov výzkumníků za nový poznatek prý vděčíme finským dcerkám, které neměly dost silné vůle, aby se vzepřely své sladké dírce a které ve snaze nebýt baculkami, šidily svůj mlsný jazyk glycyrhizinem. Nepěknou roli v kumulaci drogy u nich sehrála i víra v tradiční přírodní medicínu. Tolik slibovaná prevence, chránící je ode všeho zlého, jim dokonce uškodila i ve snaze zůstat jako lusk. Droga totiž působí kontraproduktivně - jako stimulátor chuti k jídlu. Mnohým děvám se tak dobře myšlená snaha omezit kalorie a zlepšit imunitu podepsala na roztěkanosti potomka, jeho horších kognitivních schopnostech a vyšším BMI indexem.

Psáno pro ALFA MEDICAL a osel.cz
Psáno pro ALFA MEDICAL a osel.cz

 

Maminky a starci

Jak už to tak v životě bývá, ne všechno, všem a vždy, jen škodí. Týká se to i lékořice. Jiný severský tým u kořene stejné rostliny zjistil pravý opak toho, o čem se nás snaží přesvědčit parta z Helsingin yliopisto (Helsinské university). Tým Jonathana Seckla z Univerzity v Edinburgu totiž doložil, že lékořicový extrakt paměť zlepšuje. Při bližším ohledání obou studií ale vyjde najevo, že  jak se říká, jeden o voze a druhý o koze. Tak například, že za tím blahodárným účinkem, pozorovaným ve Skotsku, není glycyrhizin, ale látka carbenoxolon. Že ve skutečnosti nejde o zlepšování paměti, ale jen bránění jejímu rychlému zhoršování. A že se poznatek netýká plodů a novorozenců, ale starců a stařen. To jen abyste hned nešli vyhodit i „Maminčin vánoční čaj“, lékořicové pastilky a všechno co má na obalu E958. Ono se to časem může hodit.
Modleme se, aby až k nám finské poznatky, patřičně legislativně transformované orgánem EU dorazí, v nich byl respektován i ten poznatek ze země, kde sukně není jen výsadou žen. Aby se  nám nepřihodilo, že už ani ten „svařák“ nebude smět být, co býval.


Než to smáznou jako nabádání k trestnému činu poškozování zdraví:

 

Literatura

Katri Räikkönen et al.: „Maternal Licorice Consumption During Pregnancy and Pubertal, Cognitive, and Psychiatric Outcomes in Children“, Am J Epidemiol (2017) 1-12. DOI: https://doi.org/10.1093/aje/kww172

Datum: 09.02.2017
Tisk článku

Související články:

Stres matek se vymstí na synech     Autor: Josef Pazdera (07.02.2006)
Prožité hrůzy matky předávají svým potomkům     Autor: Josef Pazdera (22.02.2006)
Oskulace     Autor: Josef Pazdera (14.02.2008)



Diskuze:

Nelíbí se mi

Alena Poukarová,2017-02-09 19:05:36

Jak se tady zase navážíte do alternativní medicíny a do tisíciletou praxí ověřených léčebných postupů.

Odpovědět


Re: Nelíbí se mi

Marcel Brokát,2017-02-09 21:10:59

Ano, jsem chlap a komunikační schopnosti mé jsou údajně nižší než ty samé schopnosti žen. Ovšem ať dělám co dělám nenacházím nikde tady něco tak jednoduchého jako je navážení se do alternativní medicíny (podle mne je sice medicína pouze jedna - tedy ta, která ulevuje a pomáhá uzdravovat - ale to je jedno) a do tisíciletí ověřených postupů...
Fakt ne, nenacházím ...

Odpovědět


Re: Nelíbí se mi

Pavel Hudecek,2017-02-10 10:54:30

Dovedete si představit, kolik by teď bylo na světe lidí, kdyby ty tisíciletí používané léky opravdu léčily?

Celé ty tisíce let lidé nevěděli o fungování svých těl prakticky nic, nevěděli, že existují a nemoci obvykle způsobují mikroorganizmy. Tisíce let hledali nesmysly typu jak chemicky vyrobit zlato, ... až do Mendělejeva lidé netušili ani nejjednodušší obecné základy chemie. Měli jen kusé informace objevené metodou pokus-omyl.

Proto taky běžně umírali na smrtelné nemoci, které dnes snadno léčíme a navíc je ani nedostaneme, protože většina z nás je proti nim očkovaná.

Jak to bylo dřív? Ještě v 18. století byla kojenecká úmrtnost 25-50 %, za války klidně 50 % do prvního měsíce (to nebylo ani teď v Aleppu). Významné zlepšení nastalo až se zavedením používání dezinfekce, přiblížení k současnému stavu, kdy úmrtí kojence je výjimečné, se došlo až s vynálezem antibiotik.

Většina těžkých zranění byla až do počátků chirurgie spolehlivě smrtící, ale ani potom žádná sláva, před vynálezem transfuze. A když přežili zranění i ošetření, čekal je častý konec smrtí na infekce. Až do antibiotik.

Ještě celé 20. století ale bylo považováno za jisté, že po zranění míchy bude člověk téměř určitě do smrti na vozíčku, to se začíná zlepšovat teprve v posledních letech.

Je otázkou max. desítek let, kdy se splní tisícileté přání alchymistů, jen jejich představa elixíru věčného života bude nejspíš nahrazena kombinací nanorobotů v krvi, občasnou výměnou velkých částí těla za uměle vypěstované podle pacientovy (poopravené) DNA, nebo to bude fungovat zcela jinak. Až Vašim dětem bude 1000, budou se smát při vzpomínkách na to, jak jim maminka začátkem minulého tisíciletí říkala cosi o tisíciletí prověřených léčebných postupech z dob, kdy lidé normálně umírali:-)

Odpovědět


Re: Nelíbí se mi

Jirka Niklík,2017-02-10 16:49:55

Navážení se do tisíciletou praxí ověřených postupů není nikdy dost, bohužel v článku ani diskusi žádné nezaznělo, takže je načase to napravit.
Třeba upalování čarodějnic má taky tisíciletou tradici, která díky současné skeptické lobby trestuhodně upadá.

Odpovědět


Re: Nelíbí se mi pravda?

Oldřich Horák,2017-02-19 15:45:59

No možná jen máte vidění světa které odmítá že by se to vaše vidění mohlo mýlit a že i na starých metodách dal najít povlak jedovaté plísně.
Není lepší zveřejnit pravdu než hyperaktivitu dětí stále házet tu na přemíru cukru tu na barviva a jiná pekelná Éčka?

Odpovědět


Re: Re: Nelíbí se mi pravda?

Pavel Hudecek,2017-02-22 00:04:18

Zrovna škodlivost cukru nejsou žádné tisícileté báchorky. To je naopak skutečný, přesněji řečeno kolosální problém. Korunu tomu nasadil nápad, že by se proti obezitě mělo bojovat nahrazením tuku sacharidama. Ti, co to prosadili, se můžou co do počtu mrtvol zařadit do klubu mezi Hitlera, Stalina, Mao, ... Viz např:
http://vesmir.cz/2014/12/23/sacharidy-cukrovka-choroby-mozku/

Odpovědět

Milan Krnic,2017-02-09 17:31:34

Přemíra cukrů, případně jejich náhražek není zcela jistě dobrá (jak to ostatně chodí se vším). Poslední dobou je populární třeba Stévie sladká, a já se můžu jen smát těm, kdo jí nahrazují cukry v domnění, jak je to zdravé, nebo zdravější. (Ostatně z kauzálního pohledu mi nic jiného "nezbývá").
Děkuji, pane Pazdero, za krásný článek!
Beztak, až budu stařec, mi bude jedno, co toho zhuntovaného těla nacpu, stejně si to asi nebudu pamatovat :)

Odpovědět


Re: 糖

Josef Pazdera,2017-02-09 19:00:08

Omyl! Poděkování patří Vám a také Standovi Floriánovi a Jirkovi Niklíkovi,...to Vy z polotovaru bez čárek, z tvrdých "Y" tam kde nemají být, a naopak,... děláte Osla že se pak dá číst. Slibuji, že tentokrát předám poděkování tam kam patří - na Helsingin yliopisto paní Raikkonen, kterou jsem žádal o další informace,které nebyly v článku...
Pokud by někdo chtěl osobně zde je mail katri.raikkonen(zavin)helsinki.fi

Odpovědět


Re: Re: 糖

Pavel Riedl,2017-02-10 07:57:13

Jen pro pořádek, zavináč je finsky 'mňouku mňauku', bo vypadá jak kočka.

Odpovědět


Re: Re: Re: 糖

Jituna Pelner,2017-02-10 14:22:23

Mňouku mňauku mi říká ten můj, když večer něco chce. Připadalo mi to jako něco něžnýho... a on zatím...

Odpovědět

Bio směs

Alena Vejmělková,2017-02-09 15:17:46

BIO směs koření na svařené víno:
skořice, nové koření, lékořice, bobkový list, hřebíček, zázvor, pomerančová kůra, badyán, pepř :)
https://www.fairtrademarket.cz/p/bio-smes-koreni-na-svarene-vino-50g

Odpovědět

Poznámka

Lukas Florner,2017-02-09 15:02:47

Článek dobrý, ale maličko zmateně se v něm míchá lékořice se skořicí a to nejen ve svařáku (svařák s lékořicí?)...

Odpovědět


Re: Poznámka

Libor Zaloudek,2017-02-09 15:09:24

U nás taky dáváme kousek lékořice do svařáku, to aby byl sladší. místo cukru abychom po něm tolik netloustli. Ale po přečtení článku asi přestaneme...

Odpovědět


Re: Re: Poznámka

Milan Krnic,2017-02-09 17:37:08

Tak schválně. Pak sem prosím "asi" napište, zda jste přestali, resp. čím jí nahradili, a jaké to je :)
Děkuji.

Odpovědět

ono je otázka

Jarda Votruba,2017-02-09 14:31:23

nakolik za to může lékořice a kolik toho má na svědomí skandinávské volná výchova, kde se uječení smradi nesmí ani plácnout na prdel. Nižší IQ může zase způsobovat školní výchova, respektive nižší nároky na žáky. On netrénovaný mozek toho moc nevyplodí.

S dcerou hrajeme několik let piškvorky a dneska (po 6 letech) ji porazím tak v polovině případů. Když je hraje s nějakým vrstevníkem, nebo i starším, tak to přirovnává k topení štěnátek :-)
Prostě ti soupeři nedokáží kombinovat, myslet dopředu. Šachy jí radši nebudu učit. To bych furt prohrával.

Odpovědět


Re: ono je otázka

Milan Krnic,2017-02-09 17:52:18

Výzkum byl prováděn na určitém vzorku populace, kdy samozřejmě vyvstává mnoho různých otázek. Ovšem ta vámi položená stanovuje předpoklad, že ty matky, které glycyrhizin nekonzumovaly, své děti bily a doma doučovaly. A to asi pravděpodobné nebude.
K té dceři ... Každý umí něco. beztak je ale nejlepší prožít šťastný život, piškvorky nepiškvorky. Hlavně, že jí to baví.

Odpovědět


Re: ono je otázka

Johana Arazimová,2017-02-17 13:30:24

S piškvorkami je to legrační. Kdysi jsem někde četla, že když ten, kdo partii začíná, neudělá chybu, tak i vyhraje :-)
Šachy ji klidně naučte. Jsou mnohem komplexnější a bude jí to bavit.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz