K2, Spice, Modrý drak aneb syntetická marihuana  
V laboratoři připravené kanabinoidy se na trhu prodávají jako bezpečná a legální náhražka marjánky. Sympatické na ní je, že mnohým standardním testem na drogy ji detekovat nelze. Výzkumníci z University of Arkansas k přednostem nové mařeny dodávají ještě něco.
Ne všichni, co si objednávají K2, hodlají zavítat do pohoří Karákóram. (Kredit: svy123, CC BY 3.0 Wikipedia)
Ne všichni, co si objednávají K2,chtějí zájezd do pohoří Karákóram. (Kredit: svy123, CC BY 3.0 Wikipedia)

Látka, která v marihuaně stojí za psychoaktivními účinky, je  Δ9-THC. Aktivuje buňkám jejich antény, kterým se odborně říká receptory. Ty, kterými s námi marihuana cvičí, jsou dva. Receptor CB1 je široce rozšířen u nervových buněk centrálního nervového systému (v mozku). Ten druhý je receptor CB2. Ten je zase typický především pro buňky imunitního systému. Aby se výzkumníkům lépe zkoumalo, co který z nich má  za normální situace pod palcem, vytvořili si kanabinoidy umělé. Říkají jim SCB (synthetic cannabinoids). I když jsou chemicky jiné než ty z marihuany, mají na receptory CB1 a CB2 účinek velmi podobný. A právě tyto látky jsou dnes běžně na trhu k mání. Jen s tím rozdílem, že jim prodejci neříkají SCB, ale K2, Spice, Blue Dragon, Black Mamba a nebo jen prostě, „koření“. V hantýrce chemiků jde zase o látky  JWH-018, JWH-073, HU-210, JWH-200,...

 

Ani těm, co platí za „Cloud Nine“, vždy dojde jedenácté studiové album anglického hudebníka George Harrisona.   
Ani těm, co platí za „Cloud Nine“, ne vždy dojde jedenácté studiové album anglického hudebníka George Harrisona.

Není toho moc, v čem se nám podařilo Ameriku předehnat. Na evropském trhu se syntetické kanabinoidy objevily krátce po roce 2000. Amerika nás ale brzo dohnala a již okolo roku 2007 i za Velkou louží začali na pohotovostech vítat návštěvníky, kteří tvrdili, že si jen dali jointa marjánky. Jejich příznaky a špatný stav toho s těmi po marušce ale moc společného neměly.

I Pentagon přiznal, že syntetika příslušníkům ve zbrani není cizí. Proslýchá se, že by mělo jít zhruba o milion uživatelů. Doufejme, že jen na těch nižších postech.
I Pentagon přiznal, že nová "syntetika" příslušníkům ve zbrani není cizí. Proslýchá se, že by mělo jít zhruba o milion uživatelů. Doufejme, že jen na těch nižších postech.

 

V časopise Trends in Pharmacological Sciences vyšel před několika dny článek, který syntetickou novinku dává do souvislosti s nárůstem případů záchvatů, psychóz, těžkých závislostí i náhlých úmrtí. Částečně proto, že syntetické kanabinoidy se prodávají jako bezpečné a s dovětkem „stealth“. To aby kupující pochopil, že jde o chemickou strukturu odlišnou od THC a před očima úřadu jaksi neviditelnou. Řada mládeže a řidičů tomu věří, a jak se ukázalo, ani mariňáci v tom nezůstali moc pozadu.

 

Paul L. Prather, molekulární farmakolog:  „Veřejnost vnímá označení marihuana jako něco potenciálně bezpečného, ale u syntetické marihuany nikdy nevíte na čem jste. V porovnání  s „klasikou“, je riziko neporovnatelné.“   (Kredit: University of Arkansas)
Paul L. Prather, molekulární farmakolog: „Veřejnost vnímá označení marihuana jako něco potenciálně bezpečného, ale u syntetické marihuany nikdy nevíte na čem jste. V porovnání s „klasikou“, je riziko neporovnatelné!“ (Kredit: University of Arkansas)

Náhražky většinou nebývají tak dobré, jako to, co nahrazují. Tentokrát tomu je ale jinak. Obyčejná tráva se svým delta-9-THC je proti syntetice čajíčkem. I to je důvod, proč huliči klasiky přecházejí na novinku. Ostatně, kdo by byl tak hloupý, aby odmítal za méně peněz více muziky. Požitek ale v tomto případě není tak levný, jak si mnozí myslí. Mezi požitkáři jdoucími s dobou je mnohem více těch, u nichž svalové křeče silné tak, že se nemohou ani hnout,  jsou tím nejmenším zlem, které je mohlo potkat. Takřka na denním pořádku jsou stavy psychóz, těžkých depresí a neméně těžkých závislostí s narůstajícím počtem podlomeného zdraví z natrvalo poškozených a nefunkčních ledvin, i případů kardiotoxicity s následky, kterým závisláci láskyplně přezdívají „konečná“.

 

Test na K2 v moči přijde zhruba na 68 dolarů. (Kredit: Medimpex)
Test na K2 v moči přijde zhruba na 68 dolarů. (Kredit: Medimpex)

Nabídka syntetické marihuany je široká a v internetových zasilatelstvích snadno dostupná. Výzkumníci, kteří se tím zabývali zjistili, že prodejci rádi látku míchají s jinými jedy a že složení toho, co přijde, se i od stejného dodavatele liší jak málo co. Často  jde o směs tří až pěti syntetických kanabinoidů, což pochopitelně strážcům pořádku ztěžuje detekci, ale pro uživatele to nese riziko zcela neočekávaných zážitků. Slovní spojení „syntetická marihuana“, ponoukající, že jde záležitost mírnou a bezpečnou, netřeba podle autorů studie brát doslovně.

 


Závěr

S každou novou zásilkou se podělte s kamarádem. Nejlíp tak zjistíte, zda budete v rauši, na JIPce, nebo ještě o jedny dveře dál. 
Tou dobrou zprávou je, že ani po syntetické marihuaně nebyly pozorovány případy, jaké museli strážci pořádku řešit u syntetiky zvané „Cloud Nine“.  Ta je prý i u vegetariánů schopna navodit chuť na maso tak silnou, že v Miami museli jednoho z poživatelů Cloudu Nine zastřelit. Nehodlal se vzdát požitku kanibalského okusování obličeje bezdomovce. Jak dokládá připojené video, podobných případů u vyznavačů Devátého Mráčku přibývá:




Literatura

Ford, et al.: "Synthetic Pot: Not Your Grandfather's Marijuana",  Trends in Pharmacological Sciences. DOI: 10.1016/j.tips.2016.12.003

Datum: 11.02.2017
Tisk článku

Související články:

Jak hulit marihuanu bez kouře?     Autor: Jaroslav Petr (14.05.2007)
Kuřákům marihuany hrozí rakovina varlat až dvakrát častěji     Autor: Jaroslav Petr (27.02.2009)
Alkohol je hoší než heroin, crack i pervitin     Autor: Josef Pazdera (02.11.2010)
V jednadvaceti americká mládež zavrhne marihuanu     Autor: Josef Pazdera (09.07.2015)
Léčba závislostí „rájem“     Autor: Martina Štěpánová (16.10.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz