Nízká dávka delta-9-tetrahydrokanabinolu obnovuje paměť a proces učení u starých myší  
Recentní studie zjistila, že přestože nízká dávka kanabinoidního delta-9-tetrahydrokanabinolu (THC) způsobila u mladých myší horší výsledky v učení a paměťových úlohách, obnovila na věku závislý pokles schopnosti učit se a paměti u starých myší.

Z právního hlediska kontroverzní rostlinka.
Z právního hlediska kontroverzní rostlinka.

Rovnováha mezi škodlivými, často nahodilými procesy působící proti homeostáze významně určují vývoj stárnutí. Existuje možnost, že endokanabinoidní systém umožňuje modulaci fyziologických procesů ovlivňující stárnutí. Aktivita endokanabinoidního systému během stárnutí klesá; exprese CB1 (kanabinodních) receptorů a vazby na G proteiny jsou v mozkové tkáni starších zvířat snížené, zároveň se pozorují snížené koncentrace hlavního endokanabinoidu, 2-arachidonoylglycerolu.

 

Prof. Dr. Andreas Zimmer (vlevo) a Severní Porýní-Vestfálsko ministr pro vědu Svenja Schulze (uprostřed) v laboratoři Ústavu molekulární psychiatrie na univerzitě v Bonnu. Kredit: Volker Lannert / Uni Bonn.
Prof. Dr. Andreas Zimmer (vlevo), ministryně pro vědu  (Severní Porýní-Vestfálsko) Svenja Schulze (uprostřed) v laboratoři Ústavu molekulární psychiatrie na univerzitě v Bonnu. Kredit: Volker Lannert / Uni Bonn.

Cannabinoidy jako delta-9-tetrahydrokanabinol (THC) a kanabidiol (CBD) jsou skupina více než 100 psychoaktivních sloučenin, které se nacházejí v konopí. Jejich specificitou je silný a komplexní farmakologický účinek, jelikož interagují s kanabinoidními receptory v mozku. Lidský organismus vyrábí své vlastní kanabinoidy, které jsou schopny měnit aktivitu kanabinoidních receptorů a pomáhají tak regulovat řadu funkcí, včetně vědomí času, koncentrace, chuti k jídlu, bolesti, paměti, myšlení, potěšení, pohybu a zpracování senzorických signálů, jako jsou dotyk, sluchu, zrak a chuť.

 

Studie, vedená výzkumníky z univerzity v Bonnu a Institutu LIMES v Německu ve spolupráci s kolegy z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, byla na počátku května 2017 publikována v časopise Nature Medicine. Ačkoli jsou kanabinoidy předmětem velmi vášnivých debat nejen mezi zdravotnickými odborníky, stále se zkoumají pro jejich léčivý potenciál. CBD se například zkoumá v možnostech léčby dětské epilepsie a jiných neurologických stavů. Některá léčiva založená na podobném účinku jako THC již byly scháleny americkým Úřadem pro potraviny a léky (FDA) k léčbě nevolností během chemoterapie a stimulace chuti k jídlu u pacientů s AIDS.


Tetrahydrokanabinol
Tetrahydrokanabinol

THC prospělo pouze starším myším

Vědci ve svém článku vysvětlují, že existují „podstatné důkazy“ naznačující, že kanabinoidní receptory v mozku ovlivňují systém „modulující fyziologické procesy související se stárnutím“, a které se postupem času zpomalují. Výzkumníci se rozhodli prozkoumat souvislosti mezi endokanabinoidním systémem a příznaky stárnutí u myšek.

Podávány byly nízké dávky THC mladým myším (2 měsíční), dospělým (12 měsíční) a starým jedincům (18 měsíční). Výsledky v úlohách učení a paměti ukázaly škodlivost u mladých myší, nicméně podávání THC u dospělých a starších myší bylo vyhodnoceno jako prospěšné. Vědecký tým zjistil, že zlepšení paměti a učení pozorované u starších myší, bylo spojeno se změnami v expresi genů regulující hippokampus, oblast mozku spojená s funkcí paměti.

Behaviorální účinek doprovázel zvýšenou expresi synaptických proteinových markerů a nárůst hustoty dendritů v hippokampu. Transkripční genové vzory THC premedikovaných starších zvířat se úzce podobaly vzorům THC-naivních mladých zvířat. Transkripční účinky THC byly závislé na CB1 receptorech a histonové acetylaci, protože jejich inhibice vede k blokování příznivých účinků látky. Obnovení CB1 signalizace u starších pacientů by proto mohlo být efektivní strategií k léčbě poruch kognitivních funkcí souvisejících s věkem.


Автор: неизвестен. Original uploader was A.Larionov at ru.wikipedia  :)
Автор: неизвестен. Original uploader was A.Larionov at ru.wikipedia :)

Nízká dávka THC může být potenciální léčbou u starších osob

V publikaci je dále popsáno, že další krok práce zahrne zkoumání doby, jak dlouho zmíněné změny trvají, a zároveň se snaží popsat zásadní mechanismus. Před učiněním jakýchkoliv závěrů o pravděpodobnosti výskytu podobného účinku u lidí je však potřeba otestovat další animální modely.

Autoři dále v diskuzi poznamenávají, že pokud jiné metody ke zvrácení genové exprese související s věkem (např. farmakologická blokáda histonových deacetyláz) budou nadále vykazovat škodlivé nežádoucí účinky, THC a další kanabinoidy by měly být brány v potaz. Nejen že vykazují exceletní výsledky v bezpečnosti, u starších pacientů nevyvolávají v nízkých dávkách nežádoucí vedlejší účinky. Vědci nicméně upozorňují, že je potřeba shromáždit více informací ke zjištění přesného vlivu THC na kognitivní procesy u starších lidí.

Práci uzavírají slovy: „Chronická léčba nízkými dávkami THC nebo extrakty z konopí by mohla představovat potenciální strategii ve zpomalení nebo dokonce zvrácení kognitivního poklesu u starších pacientů.“

 

Literatura

Nature Medicine (2017). nature.com/articles/doi:10.1038/nm.4311 

Autor: Marek Lapka
Datum: 10.05.2017
Tisk článku

Související články:

Marihuana a osteoporóza     Autor: Josef Pazdera (29.05.2005)
Kanabinoidy tlumí imunitní obranu     Autor: Jaroslav Petr (10.05.2006)
Marihuana nezpůsobuje rakovinu plic     Autor: Stanislav Mihulka (08.06.2006)
Konopné drogy pod lupou     Autor: Pavel Houser (05.09.2006)
Kanabinoidy proti neplodnosti kuřáků     Autor: Stanislav Mihulka (18.12.2006)
Endokanabinoidy proti Parkinsonově chorobě     Autor: Jaroslav Petr (12.02.2007)
Jak hulit marihuanu bez kouře?     Autor: Jaroslav Petr (14.05.2007)
Marihuana nie je neškodná     Autor: Matej Čiernik (07.05.2014)
V jednadvaceti americká mládež zavrhne marihuanu     Autor: Josef Pazdera (09.07.2015)
Alkohol a mrtvice?     Autor: Marek Lapka (01.12.2016)
K2, Spice, Modrý drak aneb syntetická marihuana     Autor: Josef Pazdera (11.02.2017)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz