Elektronický boj: Vojáci zastavili tank elektronickým úderem  
Kulky a granáty už nestačí. Moderní armáda potřebuje elektronické zbraně, s nimiž je možné dělat pozoruhodné kousky.
Mariňák s elektronickou zbraní proti IED. Kredit: US Army.
Mariňák s elektronickou zbraní proti IED. Kredit: US Army.

Už nějakou dobu slýcháme o elektronickém boji. Technologie jsou ve vývoji, generálové s nimi počítají, budoucí války se bez něj neobejdou. Elektronické zbraně ovšem zatím nejsou příliš hmatatelné a reálně jsme toho moc neviděli. Podle všeho se to ale brzy změní. Američtí specialisté pro elektronický boj ohlásili významný úspěch, jehož nedávno dosáhli během výcviku. S prototypem elektronické zbraně úspěšně zasáhli a vyřadili tank během simulovaného útoku při cvičení pod vedením Army National Training Center v kalifornském Fort Irwin. Šlo o teprve druhé použití taktické elektronické zbraně v terénu.

 

Dragouni 2. jezdeckého pluku trénují s elektronickými zbraněmi. Kredit: US Army.
Dragouni 2. jezdeckého pluku trénují s elektronickými zbraněmi. Kredit: US Army.

Použitá zařízení vyvinuli odborníci Army Rapid Capabilities Office (RCO). Podle dostupných zpráv jde o kombinaci bezdrátové komunikace a rušení s hackerskými nástroji. Tímto vybavením lze zasáhnout ovládání tanku, který je pak možné zastavit a omezit jeho pohyblivost. Vojáci dostali pokročilé elektronické vybavení teprve nedávno. RCO letos v březnu vybavil podobnými zbraněmi asi dvě desítky dragounů, vojáků 2. jezdeckého pluku americké armády (2nd Cavalry Regiment), kteří jsou umístěni na základně americké armády v německém Vilsecku. A spolu s nimi pár vojáků dalších jednotek.

 

Přenosné zařízení pro elektronický boj má velikost středního batohu s anténou. Má k dispozici dvě klíčové funkce: VROD (Versatile Radio Observation & Direction), se kterou je možné detekovat a analyzovat nepřátelské elektromagnetické signály, a pak VMAX, což je zaměření cíle a elektronický úder. Z dostupných informací vyplývá, že elektronický útok této zbraně je účinnější, než u existujících elektronických zbraní, které mají k dispozici letadla proti nepřátelským raketám.

Příprava na elektronický boj, Kredit: US Army.
Příprava na elektronický boj, Kredit: US Army.

 

Zastavení tanku elektronickou ranou a první taktické elektronické zbraně jsou signálem, že se v americké armádě blýská na lepší elektronické časy. V roce 2014 se nechal šéf výzkumu a vývoje V Pentagonu Alan Shaffer slyšet, že se Spojené státy ztratily v elektromagnetickém spektru. Dneska už to není tak tristní.

 

Když není po ruce elektronická zbraň, musí se na tanky klasicky. Kredit: US Army.
Když není po ruce elektronická zbraň, musí se na tanky klasicky. Kredit: US Army.

Už dlouho je jasné, že po vítězství ve Studené válce americká armáda strašlivě zanedbala vývoj technologií a zbraní pro elektronický boj. V posledních letech je na prvním místě ochrana kritické infrastruktury a počítačových sítí před nepřátelskými hackery. V oblasti taktických elektronických zbraní Američané dohánějí, co se dá.


Armáda by měla dostat výkonné bojové rušičky k elektronickým úderům až někdy kolem roku 2023. V Pentagonu ale chtějí taktické elektronické zbraně pro vojáky co nejdříve. RCO proto v roce 2015 získalo rozpočet 100 milionů dolarů na to, aby co nejdříve vyvinuli a otestovali rozmanité prototypy elektronických zbraní. A od roku 2016 v americké armádě vyvíjejí jednotky pro elektronický boj, které by mohli nasadit do akce.


Nejnovější verze taktických elektronických zbraní budou k vidění letos v létě na mnohonárodním cvičení Saber Guardian 2017, jehož se v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku zúčastní armády dvaceti zemí. Na konci roky by nové elektronické zbraně měli dostat američtí vojáci vybraných jednotek.

 

Literatura
Task & Purpose 8. 6. 2017.

Datum: 21.06.2017
Tisk článku

Související články:

Vojáci požadují elektronické pušky k ovládnutí nepřátelských počítačů     Autor: Stanislav Mihulka (30.01.2013)
Dronové války: Spojené státy s izraelskou technologií proti dronům IS     Autor: Stanislav Mihulka (03.03.2017)
Vesmírní agresoři trénují US jednotky na mimozemské konflikty     Autor: Stanislav Mihulka (26.05.2017)
Proč se lidé zabíjejí: Války a vraždy pod lupou     Autor: Pavel Houser (21.06.2017)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz