Umělá inteligence si tipne recept na jídlo jen podle fotky  
Nová inteligence z MIT uhodne správný recept jídla na fotografii v 65 procentech případů. Je to obdivuhodné, ale jak je vidět, i umělé inteligence se ještě mají co učit.
Jak by si asi umělá inteligence poradila s tímhle? Kredit: CC0 Public Domain.
Jak by si asi umělá inteligence poradila s tímhle? Kredit: CC0 Public Domain.

Žádná učená inteligence z nebe nespadla. Když ji ale pořádně vycvičíte, tak dovede neuvěřitelné věci. Představte si, že znáte skvělé, lahodné jídlo, a zatoužíte po něm. Jenomže nemáte recept. Nic není ztraceno, pokud máte fotku a jste zadobře s jednou novou umělou inteligencí. Vědcům se povedlo vycvičit algoritmus strojového učení, který si prohlédne fotku jídla a sestaví recept, kterým by bylo možné takové jídlo připravit. A často se trefí.

 

Nick Hynes a plyšový Mike Wazowski vlevo. Kredit: MIT.
Nick Hynes a plyšový Mike Wazowski vlevo. Kredit: MIT.

Inteligenci si vycvičil Nick Hynes z MIT se svými spolupracovníky. Vzali to pěkně od podlahy. Během výcviku použili zhruba 1 milion receptů s přiloženou fotografií výsledného pokrmu, které jsou k dispozici na webových stránkách o vaření. Když této umělé inteligenci předloží fotku jídla, tak vybere správný recept v 65 procentech případů.


Umělá inteligence z MIT dokáže i to, že z fotky jídla odvodí jeho složení. Když inteligenci předvedete misku sušenek, tak pozná, že jsou z mouky, vajíček a másla. Ještě se ale musí doučit postupy, jak byla která ingredience upravována. Na tom chce Hynes ještě v budoucnu zapracovat. Inteligence má také problémy s jídly jako jsou například rozmanité varianty suši. Sušenky a muffiny zvládá naopak velmi dobře, protože jsou v online světě dost populární. Hynes a spol. předvedou svou kuchařskou inteligenci na konferenci Computer Vision and Pattern Recognition, která právě začala v Honolulu na Havajských ostrovech.

 

Hamed Haddadi. Kredit: Personal Data & Trust Network.
Hamed Haddadi. Kredit: Personal Data & Trust Network.

Hamed Haddadi z Univerzity královny Marie v Londýně (QMUL) je novou inteligencí nadšený. Podle něj by s vylepšenou verzí algoritmu mohli například uživatelé hlídat svou stravu, ať už podle kalorií nebo obsahu významných látek. Prostě by si svá jídla fotili a inteligence jim to bude průběžně vyhodnocovat. Podobné aplikace už existují. Uživatel do nich ale musí manuálně zadávat potřebné údaje, což je podle Haddadiho únavné.

 

Christoph Trattner. Kredit: C. Trattner.
Christoph Trattner. Kredit: C. Trattner.

Nová umělá inteligence si také zatím příliš neporadí s variantami jídel. Uživatelé si ale svou inteligenci vycvičí na jídlech, kterým oni sami dávají přednost. Haddadi se netají tím, že stoprocentní recept podle fotky jídla je zatím jenom hudbou budoucnosti. Ale pracuje se na tom, a nejenom v MIT. Například Pinterest přidal letos do svého vyhledávání obrázků funkci rozeznávání jídel.


Odborníci ale varují, že v některých případech je rozeznávání nesmírně složité. Christoph Trattner z rakouské MODUL University Vienna se domnívá, že například rozlišení sklenice kokakoly a černé kávy je natolik těžké, že to možná umělá inteligence bez lidské nápovědy nerozliší nikdy. Na druhou stranu ale, jak se říká, o umělých inteligencích nikdy neříkej nikdy.

Literatura
New Scientist 20. 7. 2017.

Datum: 22.07.2017
Tisk článku

Související články:

Umělá evoluce vytvořila fungující elektroniku z nanočástic zlata     Autor: Stanislav Mihulka (22.09.2015)
Umělá inteligence bojuje proti patentovým trollům     Autor: Stanislav Mihulka (01.05.2016)
Letecká bojová umělá inteligence si natřela na chleba taktické experty     Autor: Stanislav Mihulka (29.06.2016)
Umělá inteligence Deep Mind odezírá ze rtů lépe než profesionálové     Autor: Stanislav Mihulka (29.11.2016)
Hravá umělá inteligence: Chinook, AlphaGo, Liberatus     Autor: Pavel Houser (30.01.2017)
Umělá inteligence DeepCoder sama programuje vykrádáním jiných programů     Autor: Stanislav Mihulka (26.02.2017)



Diskuze:

pche, že umelá inteligencia...

Martin Smatana,2017-07-24 16:33:28

Pomenovanie "umelá inteligencia" si zaslúži vtedy, keď pri umelom pohľade na moju fotku napíše alebo povie, na aké jedlo mám práve chuť.

Odpovědět


Re: pche, že umelá inteligencia...

Milan Krnic,2017-07-24 20:27:07

Umělá inteligence musí mít aspoň trojky ňadra a dokázat svést člověka za účelem zisku materiálních statků.

Odpovědět

Recepty z IT.

Vlastislav Výprachtický,2017-07-24 05:44:28

Popsané vyhodnocování fotografií jídel nelze označit za umělou inteligenci. Variantní řešení - rovněž je jen programová kombinace z několika receptur.

Odpovědět


Re: Recepty z IT.

Milan Krnic,2017-07-24 09:36:29

Jen dodám, že proto, že "umělá inteligence" je zatím pouze marketingové označení. Skutečná umělá inteligence je v rámci technologického vývoje lidstva neurčitě daleko.

Odpovědět


Re: Recepty z IT.

Josef Pazdera,2017-07-24 19:01:44

Je to opravdu taková chyba použít v tomto případě pojem umělá inteligence? Abych nastínil co mám na mysli, uvedu příklad. Máme autistu, který nevyjadřuje a nejspíš ani nemá emoce. Ostatně i kdyby měl, tak na těch inteligence nestaví. Nicméně náš autista svým rozumem a schopnostmi dokáže vybírat z možných variant tu nejlepší a poráží (řekněme třeba v pokeru nebo piškvorkách) všechny na Zemi. Potom u něj psychologové hovoří o inteligenci na prahu geniality. Z titulu definice pojmu inteligence tedy našeho autistu za inteligentního tvora budou považovat lékaři, psychologové i sociologové. A teď se pokusme odpovědět na otázku, zda stroj, který se umí učit a vybrat tu nejlepší variantu a našeho autistického inteligenta na prahu geniality v piškvorkách porazí. Co tedy jeho inteligenci porazilo? A nebo jiný příklad. Když velmistra v šachu porazila umělá inteligence, tak proti tomu neprotestuje ani laická veřejnost ani profesionálové. A teď to hlavní. Programovat hru v šachy má být méně složité, než zpracování obrazu, kterému je věnován tento článek. Ale kdo ví, třeba výzkumníci z Massachusetts Institute of Technology neví o čem mluví a jen přehánějí.

Odpovědět


Re: Re: Recepty z IT.

Milan Krnic,2017-07-24 20:16:08

Co vnímá konkrétní autista ví pouze ten konkrétní autista. U lidí "normálních" stejně (ti, kteří s námi budou chtít pravdivě komunikovat, nám to možná popíší, ovšem jak známo, každý popis s sebou nese zkreslení).
Na čem staví lidská inteligence nemáme ani potuchy zejména proto, že mozek je stále velkou záhadou. Tedy takové závěry bych nečinil. Termit inteligence je sám o sobě nepřesně definovaný.
Stoj počítá, jak to dělá, víme. Co a jak dělá "vědomý" mozek, nevíme.
Tedy toto racionálně srovnávat nelze.
Výzkumníci z Massachusetts Institute of Technology tak můžou být klidně v tomto iracionální, anebo to prostě používají jako ono marketingové označení, což mi přijde nejvíce pravděpodobné, a to je racionální.
Zatímco počítání je stále jen a pouze počítání :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Recepty z IT.

Roman Horváth,2017-07-28 09:51:13

Termín umelá inteligencia nie je len marketingový, ale aj technický. Odborníci v oblasti umelej inteligencie (čo ja nie som, preletel som okolo toho len z lietadla, ale bol som v šoku z toho, čo všetko sa dá dosiahnuť s použitím relatívne jednoduchých algoritmov) sami hovoria, že tento termín je verejnosťou často zle (v zmysle prehnane) chápaný a nadhodnocovaný, ale technický termín to je. V skratke označuje takú strojovú aktivitu, ktorá za normálnych okolností vyžaduje inteligenciu ľudskú. (Ľudská inteligencia to nie je a tak skoro ešte nebude, preto je tam to slovo „umelá“. Keď budú stroje na úrovni ľudí, pokojne stade to slovo „umelá“ môžeme vyhodiť.)

(K téme autizmu práve vyšlo veľmi pekné osvetu šíriace video, len neviem, či pôjde prehrať zvonka sociálnej siete a iný odkaz nemám: https://www.facebook.com/SPEDPH/videos/1670887129605859/)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Recepty z IT.

Milan Krnic,2017-07-28 22:46:11

Inteligence je delfíní, psí, papoušcí, opičí, lidská a tak dále, prostě inteligence, a její model nemáme. To, že jsme začali něčemu, co pouze "složitě počítá", zjednodušeně říkat také inteligence (inteligentní kalkulačka, hodinky, auto, domácnost, atp..) je věc jiná (zjednodušení, záměr, atp.).
Uznávám, že umělá inteligence je termín technický. Reálně jsme však od ní neznámo jak daleko, tedy je používaní tohoto terminu pro věci současné přinejlepším marketingové.
Proti vědeckému oboru nic nenamítám. Ostatně že by se umělá inteligence a ta naše někdy přiblížily/setřely je věc teoretická, možná budoucí.

Odpovědět


Re: Re: Recepty z IT.

Jaroslava Mičánková,2017-07-24 22:29:28

Koukám, že pan Milan by hrozně rád těm zakrnělým iracionálům z MIT ukázal, zač je toho loket. A vlastně všem, co mají na inteligenci jiný názor než on :)

Odpovědět


Re: Re: Recepty z IT.

Pája Vašků,2017-08-01 09:57:42

Já si také myslím, že nelze hovořit o inteligenci ve smyslu toho slova. Jde jen o technický termín, momentálně velmi populární a nadužívaný (buzzword). Měl by se používat v uvozovkách. Prakticky jde jen o relativně složitý mechanismus algoritmů sestavených k nalézání optimálního řešení z pokusy dříve načerpané databáze vzorků a vzorových situací (tzv. "učení") jednoúčelového softwarového stroje. Ten stroj samozřejmě nemá emoce, ale on ani neví s čím pracuje, on neví že pracuje, neví že je, neví nic, je to jen softwarový mechanismus. Že zvládne věci kterých člověk není schopen je jen díky tomu, že jej tak zkonstruoval programátor a je schopen projít a booleovsky vyhodnotit v krátkém čase rozsáhlé úlohy, nezná únavu, nemá problémy s pamětí jako lidé. Příklad... analogová telefonní ústředna s hromadami relátek... dokázala najít velmi rychle optimální cestu k uskutečnění telefonní spojení mezi dvěma různými účastníky v bleskovém čase a pro velké množství účastnických párů současně. To by telefonní operátorky, které tuto činnost vykonávaly do té doby ručně v takové rychlosti a množství nebyly schopny zvládnout ani ve velkém počtu. Stroj dokázal najít optimální "inteligentní" řešení, které předčí schopnosti inteligentního člověka, ale to neznamená, že stroj je inteligentní. Pokud se člověk učí šachy, stačí mu několik málo partií, aby se v problematice zorientoval a byl dál schopen samostatně vytvářet svá vlastní a nová řešení problémů. Stroj musí provést miliony cyklů učení (výhodou proti člověku je, že to dokáže v obrovsky rychlým tempem), aby si vše uložil do paměti. Je jedno, že jde o šachy, poker, Go nebo překlad z cizího jazyka (mimochodem, nasazená umělá inteligence Googlu pro překlad z angličtiny do češtiny je zoufale a k pláči nemožná). Autistu v příkladě by neporazila inteligence (možná ta programátora), ale softwarový automat, vybírající v rychlém čase optimální variantu řešení z databáze načerpaných vzorků.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz