Stoprocentní úspěch: Laserový systém ATHENA sundal všech pět dronů  
Test laserové protivzdušné obrany od Lockheed Martin dopadl na jedničku. Systém ATHENA se 30 kW laserem sestřelil všechny útočící drony jako mouchy.
Dron Outlaw zasažený laserem systému ATHENA. Kredit: Lockheed Martin.
Dron Outlaw zasažený laserem systému ATHENA. Kredit: Lockheed Martin.

Prototyp laserového zbraňového systému ATHENA vyvíjený společností Lockheed Martin se v oblasti americké vojenské střelnice White Sands Missile Range, Nové Mexiko, utkal s celkem pěti cvičnými drony Griffon Aerospace MQM-170 Outlaw. Výsledek jejich střetnutí je 5:0, což znamená stoprocentní úspěch pro laserovou protivzdušnou obranu.

 

Test, který se uskutečnil letos v srpnu, byl navržen tak, aby předvedl schopnosti systému ATHENA (Advanced Test High Energy Asset), vybaveného pokročilým systémem kontroly palby laserovým paprskem a technologií pevnovláknového laseru. Ukázalo se, že ATHENA v pohodě sestřelí útočící drony z oblohy.


Na luxusním videu společnosti Lockheed Martin je patrné ve všech pěti případech, jak pozemní transportovatelný systém ATHENA sestřeluje drony Outlaw s rozpětím křídel 3,3 metru. ATHENA zacílí na ocasní plochy dronu a pak je sežehne paprskem 30 kW laseru ALADIN (Accelerated Laser Demonstration Initiative). Tím pošle dron Outlaw k zemi.

 

Lockheed Martin.
Lockheed Martin.

ATHENA je prototyp, který je založený na starším laserovém systému společnosti Lockheed Martin jménem ADAM (Area Defense Anti-Munitions). Laser systémů ADAM a ATHENA se skládá z modulů s vláknovým laserem, které využívají optické vlákno dopované prvky vzácných zemin, jako je erbium, ytterbium nebo neodym. Optická vlákna jsou pěkně flexibilní, takže v laseru mohou být použita vlákna o délce tisícovek metrů, ale přitom zabírají překvapivě málo místa, protože mohou být sofistikovaně složená a zkroucená.

 

Tématické White Sands Missile Range Museum. Kredit: High Contrast / Wikimedia Commons.
Tématické White Sands Missile Range Museum. Kredit: High Contrast / Wikimedia Commons.

Keoki Jackson, technický ředitel Lockheed Martin, neskrývá nadšení. Testy ve White Sands Missile Range podle něj potvrzují smrtonosný účinek laserových systémů, a také stvrzují předchozí výsledky testů, během nichž lasery pálily na nepohyblivé cíle.

 

Cvičný dron Griffon Aerospace MQM-170 Outlaw. Kredit: Gary Tuttle / Wikimedia Commons.
Cvičný dron Griffon Aerospace MQM-170 Outlaw. Kredit: Gary Tuttle / Wikimedia Commons.

Jackson poukazuje na to, že technologie laserových zbraňových systémů dozrávají, stávají se více efektivními, a jsou stále blíže použitelné laserové zbrani. Na obzoru se už rýsují laserové obranné zbraňové systémy, které budou krýt americké jednotky proti různých formám vzdušných útoků.


V současnosti probíhá intenzivní vývoj a testování celé řady obranných i útočných laserových systémů. Pokud jde o laserový zbraňový systém ATHENA, společnost Lockheed Martin spolupracuje se specializovaným velitelstvím Armády Spojených Států US Army Space and Missile Defense Command na vyhodnocení dat ze zmíněných testů. S jejich pomocí budou vylepšovat systém ATHENA, a také budoucí laserové systémy, které se objeví v dohledné době.

Video:  ATHENA Laser Weapon System Defeats Unmanned Aerial Systems


Directed Energy: Speed of Light Defense


Literatura
Lockheed Martin 20. 9. 2017.

Datum: 23.09.2017
Tisk článku

Související články:

Drony dostaly Helios, první obranný antilaserový laser     Autor: Stanislav Mihulka (09.09.2016)
Bojové stroje U. S. Army dostanou rekordní laserovou zbraň     Autor: Stanislav Mihulka (20.03.2017)
Raytheon poprvé vypálil z útočného laseru na helikoptéře     Autor: Stanislav Mihulka (02.07.2017)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz