Jak změnit konzervativce v liberála? Psychologové to dokázali v experimentu  
Politici a specialisté na politický marketing by měli zbystřit. Pokud už o tom dávno nevědí a nevyužívají to ve svůj prospěch.
Supermani půjdou na dračku. Kredit: CC0 Creative Commons.
Supermani půjdou na dračku. Kredit: CC0 Creative Commons.

Volby jsou za námi. Můžeme si teď škodolibě vychutnávat jemné nuance povolebního vyjednávání a vyplavovat si nahromaděný stres. Nejspíš se ještě dlouho bude debatovat o tom, proč volby dopadly, jak dopadly. Jak se mohlo stát, že voliči nereagovali na ty či ony zaručené recepty a podle čeho si nakonec vybrali, komu dají svůj hlas. Z debat na sociálních médiích se rýsuje, že lidé začínají chápat, že ve volbách z valné části nerozhodují racionální argumenty, morální hlediska nebo snad dokonce programy stran.

John Bargh. Kredit: Social psychology network.
John Bargh. Kredit: Social psychology network.

U většiny voličů jsou zásadní pocity, emoce. Máme sice relativně největší mozek na planetě, ale jeho původním účelem, k němuž vznikl, řečeno pohádkovým slangem, není provozovat rozum, nýbrž zajistit štěstí, nejlépe prostřednictvím sociálních vztahů. Proto je velmi obtížné, takřka nemožné přimět někoho, aby ve vyhraněných politických tématech přijal argumenty opačné strany. Američtí psychologové to ale dokázali, poměrně jednoduchým experimentem. Změnili konzervativce na liberály, jako mávnutím kouzelného proutku. Bylo to sice jen dočasně, ale v Česku by nás mohlo zajímat, jak to dokázali. Je to poučné pro současnou situaci a ještě více pro budoucnost.

Pokud jde o změnu liberálů v konzervativce, tedy v americkém smyslu slova, který se poněkud liší od našeho chápání těchto termínů, tak to není žádná věda. Psychologické studie už nějakou dobu opakovaně potvrzují, že liberály lze proměnit na konzervativce až překvapivě jednoduše. Zcela postačí liberály vystrašit. Ne každý tomu podlehne. Ale většina nejspíš ano.

Emoce jsou nesmírně důležité. Kredit: Disney Wiki.
Emoce jsou nesmírně důležité. Kredit: Disney Wiki.

Psychologové například přinutili dobrovolníky v experimentu, aby před vyplněním testů politických názorů intenzivně mysleli na vlastní smrt. A fungovalo to. Dobrovolníci po takovém zacházení posunuli své politické přesvědčení v otázkách, jako je trest smrti, potrat nebo práva gayů, směrem ke konzervativním postojům. U kontrolní skupiny, která měla za úkol myslet na televizi, k takovému posunu nedošlo. Podobně jako strašení prý fungují i zmatky, opilost, nedostatek času a čistota.


Psychologové jsou přesvědčeni, že konzervativní postoj je vlastně obecná psychologická odpověď na pocit zranitelnosti. Tato zranitelnost navíc nemusí být spojena s bezprostředním nebezpečím, tj. může jít o přibarvená či zcela smyšlená rizika. To je nám v Česku povědomé. 

Jak ale udělat proměnu opačným směrem a udělat z konzervativce liberála? Psycholog John Bargh z New York University a jeho tým na to objevili jednoduchý recept. Stačí, když si člověk představí, že je Superman. Bargh a jeho kolegové řekli účastníkům experimentu, ať jsou jako nepřemožitelní superhrdinové. Od takových se odráží kulky, oheň jim neublíží, a po skoku z vysoké skály se jim nic nestane. Když pak dobrovolníci vyplnili příslušné testy, tak se ukázalo, že jsou posunuti k liberálnímu konci spektra politických postojů. Efekt byl sice jenom dočasný, i tak je to ale pozoruhodné.


Jde o první známý případ, kdy se psychologům povedlo experimentálně doložit, že zajištění pocitu bezpečí vede k více liberálnímu uvažování a postojům. Očividně je strašně důležité, jaká panuje ve společnosti nálada, jaké pocity šíří média a politici, a v jakém jsou lidé rozpoložení. Všechno nasvědčuje tomu, že superhrdinové teď půjdou na dračku.

Video:  NYU study reveals how conservatives can turn into liberals


John Bargh on Unconscious Emotion


Literatura
Business Insider 21. 10. 2017, IFL Science 23. 10. 2017.

Datum: 25.10.2017
Tisk článku

Související články:

Nebojte se experimentování Facebooku s emocemi!     Autor: Stanislav Mihulka (01.07.2014)
Pomohou proti prolhaným zprávám mediální psychologické vakcíny?     Autor: Stanislav Mihulka (24.01.2017)
Proč se prolhané zprávy šíří jako plíseň: Neurologické vysvětlení     Autor: Stanislav Mihulka (24.03.2017)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz