Očkování proti spalničkám zachránilo 20 milionů životů od roku 2000  
Podle nového výzkumu americké vládní agentury CDC jsou lékaři s očkováním lepší než superhrdinové v pestrobarevných trikotech. Zachraňují každým rokem miliony lidí.
Očkování. Kredit: CC0 Creative Commons.
Očkování. Kredit: CC0 Creative Commons.

Lidský imunitní systém není v zásadě špatný. Leccos zvládne, občas svého majitele zabije, obvykle jakžtakž funguje. Ale rozhodně není dokonalý. Proto není špatné se o imunitní systém starat, posilovat ho a cvičit ho na možné hrozby. Právě tak funguje očkování. Je to biologický nácvik na určitou chorobu, který poskytne člověku aktivní získanou imunitu. Vakcína obvykle obsahuje oslabený patogen, jeho části anebo třeba toxin, který po očkování naučí imunitní systém s dotyčným patogenem zatočit.

 

CDC.
CDC.

Účinnost očkování je mnohokrát prověřená, ve výzkumu i v každodenním životě. Stoprocentně bezpečné věci existují jenom v pohádkách, ale vakcíny jsou obecně bezpečné velmi slušně. Závažné vedlejší účinky sice u některých vakcín existují, ale objevují se nesmírně vzácně. Vzhledem k tomu, jak důležité a prospěšné očkování je, jsou jeho nepatrná rizika přijatelná, ve skutečnosti mnohem přijatelnější, nežli například rizika jízdy automobilem, která zjevně občas zabíjí.


Když lidé v hrozném stavu a znetvoření umírali na neštovice, tak byli za očkování vděční. V dnešní době podle Světové zdravotnické organizace WHO existují licencované vakcíny proti 25 různým infekcím, kterým lze tím pádem předcházet očkováním nebo alespoň podstatně zvýšit ochranu člověka před takovou infekcí. Lidé jsou v bezpečí před řadou závažných nebo dokonce smrtících chorob. Takže jsou v pohodě. Často mají dokonce pocit, že je to normální, že očkování vlastně není úplně nutné, že je to jenom taková buzerace úřadů, která ohrožuje zdraví jejich dětí. To je ale brutální omyl.

Životy zachráněné očkováním proti spalničkám. Kredit: CDC
Životy zachráněné očkováním proti spalničkám. Kredit: CDC

 

Občas je dobré si připomenout, co nám očkování přinášejí, a jak by to ve světě vypadalo bez nich. Přesně to nedávno udělala proslulá americká vládní agentura CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Podle jejich nové studie zachránilo jenom očkování proti spalničkám, jen za dobu, co uplynula od roku 2000, celkem 20,4 milionů lidských životů.

 

V roce 2000, který si ještě mnozí docela živě pamatujeme, zabily spalničky, tedy choroba snadno řešitelná očkováním, celkem více než 500 tisíc lidí. V roce 2016 tohle ostudné číslo pokleslo na 90 tisíc mrtvých. To je sice stále šokující počet, nicméně jde o masivní zlepšení situace. Tento pokles je výsledkem globálního programu WHO, který je založený na očkování proti spalničkám.

 

Příprava vakcíny proti spalničkám v Albánii. Kredit: WHO / D. Henrioud.
Příprava vakcíny proti spalničkám v Albánii. Kredit: WHO / D. Henrioud.

Odborníci CDC si modelovali svět, v němž by tento program WHO nefungoval. V roce 2000 by v takovém případě spalničky zahubily 1,3 milionu lidí. A v roce 2016 by to bylo dokonce 1,5 milionu mrtvých kvůli spalničkám. V takovém světě ale naštěstí nežijeme. V našem světě jsou všechny nemoci, proti kterým máme očkování, v defenzívě. Spalničky nevyjímaje. A některé z těchto infekcí jsou na pokraji vymření. Například loni WHO ohlásila, že na amerických kontinentech loni oficiálně vymřely spalničky, již pátá z chorob, proti nimž existuje účinné očkování. Jako se ale letos ukázalo, nebylo to ještě definitivní.


Odborníci odhadují, že každým rokem je díky očkování zachráněno celkem 2 až 3 miliony životů. A že od roku 1990 vakcíny zachránily 122 milionů dětí. Za to už stojí bojovat. Ne všechno se ale daří. Na některých místech světa spalničky ještě přežívají, kvůli bídné infrastruktuře, nefungující spolupráci nebo nedostatku potřebných zdrojů.


Problém je i v tom, že se skrz sociální i tradiční média protékají bláboly o tom, jak jsou vakcíny nebezpečné nebo jak vyvolávají autismus či co všechno ještě. Lidé ztrácejí důvěru v lékaře, což přispívá k tomu, že ještě v roce 2016 nedostalo každé desáté dítě na světě žádné očkování. Letos květnu se kvůli odmítání očkování vrátily spalničky do USA – epidemií, která se objevila v Minnesotě. Jak vyzývá Robin Andrews z IFL Science!, nepodporujte šíření nesmyslů o očkování. A pokud vám bude někdo vykládat, jak je očkování strašně nebezpečné, zkuste mu to vymluvit. Možná z vás bude hrdina, protože zachráníte život nějakého dítěte. 

Literatura
IFL Science 3. 11. 2017.

Datum: 05.11.2017
Tisk článku

Související články:

Wakefieldova studie byla podvod kvůli akademické marnivosti     Autor: Josef Pazdera (07.01.2011)
Nejdrsnější bakterie světa pomocníkem při vývoji vakcín     Autor: Stanislav Mihulka (18.09.2012)
Vědci syntetizovali virus blízký neštovicím. Žádný konec světa nebude     Autor: Stanislav Mihulka (16.07.2017)
Zika a Ebola - očkovanie už čoskoro     Autor: Matej Čiernik (24.10.2017)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz