Dnešní kryptoměny v čele s bitcoinem ohrožují kvantové počítače  
Bitcoin roste jako splašený. Ale blízká budoucnost pro kryptoměny nevěstí mnoho dobrého. Budou se muset vyrovnat s brutální výpočetní silou kvantových počítačů.

 

Bitcoin. Aktuální hodnota kolem 7 500 dolarů. Kredit: Macquarie University.
Bitcoin. Aktuální hodnota kolem 7 500 dolarů. Kredit: Macquarie University.

Jestli je někdo v dnešní době na skutečně na koni, tak je to bitcoin. Během letošní roku roste hodnota bitcoinu naprosto neuvěřitelně. Hned jak prorazí jeden psychologický strop, okamžitě stoupá k dalšímu. Jen za dnešní den bitcoin nabíral na hodnotě desítky dolarů a dosáhl mimochodem svého dalšího absolutního maxima, které leží daleko nad 7 600 dolary za bitcoin. To už ani není ekonomie, to je fenomén.

 

Každému je nejspíš jasné, že taková jízda nebude pokračovat do nekonečna. Ale prozatím tu nejsou žádné nápadné známky toho, že by nejslavnější kryptoměně docházel dech. Existuje vůbec něco, čeho by se bitcoin měl obávat? Vlastně ano. Je to zase jiný podivuhodný fenomén, na který se všichni těšíme – teď ovšem s výjimkou uživatelů a těžařů bitcoinů. Jsou to kvantové počítače.

 

Gavin Brennen. Kredit: Macquarie University.
Gavin Brennen. Kredit: Macquarie University.

Proč by se bitcoin měl bát kvantových počítačů? Jde o to, že bitcoin je kryptoměna. Autor tohoto textu je původem biolog, takže mu při předponě krypto- automaticky naskakuje maskování. Kryptoměny se ovšem nijak nemaskují, nýbrž jsou zásadním způsobem založené na kryptografii, spolu s peer-to-peer sítěmi a decentralizací. Kvůli těmto vlastnostem má bitcoin a spolu s ním i další kryptoměny řadu výhod. Není závislý na centrální autoritě a počet bitcoinů je předem omezen na necelých 21 milionů. Nikdo tím pádem nemůže manipulovat se zásobou bitcoinů a vyvolávat umělé inflace. Bitcoin rovněž umožňuje anonymní (vlastně pseudonymní) držení a převody měny, což vítají lidé nejrůznějších úmyslů, včetně těch velice nehezkých. Kvantové počítače ale nejspíš změní pravidla hry.

 

 

Bitcoinová peněženka. Pokud by tam byla uvedená hodnota, tak dotyčný v dnešní den drží téměř půl milionu dolarů. Kredit: Aleš Janda / Wikimedia Commons.
Bitcoinová peněženka. Pokud by tam byla uvedená hodnota, tak dotyčný v dnešní den drží téměř půl milionu dolarů. Kredit: Aleš Janda / Wikimedia Commons.

Varuje před tím Gavin Brennen z Macquarie University v australském Sydney a jeho kolegové z výzkumu i byznysu, kteří založili tým s příznačným názvem Quantum Resistant Coin (QRC). V těchto dnech zveřejnili dokument formátu bílé knihy, podle něhož bude bitcoin společně s dalšími kryptoměnami v dnešní podobě zranitelný útoky kvantových počítačů asi tak do deseti let. Takové varování má svou váhu, protože v trzích s kryptoměnami je v současné době přes 150 miliard dolarů.


Pokud se Brennen nemýlí, tak to bude pro kryptoměny zničující. Jestli se zlodějům s kvantovým počítačem podaří prorazit šifrování kryptoměny, tak snadno ukořistí bitcoiny, aniž by to vzbudilo pozornost. To by pak rychle vedlo k dramatickému propadu důvěry v bitcoiny. Brennen s kolegy rovněž varují před riziky, které by přinesla těžba bitcoinů s kvantovými počítači.

 

Přední společnost v bitcoinové ekonomice Hyperchain si najala tým QRC jako technické poradce. Se společnostmi Hcash a Hshare budou pracovat na tom, aby posílili obranu kryptoměn před kvantovými útoky. Brennen, který je šéfem univerzitního centra Macquarie Quantum Science and Technology Centre (QSciTech) má rozsáhlé zkušenosti s teorií kvantových počítačů i s příslušnými experimenty. Osobně je nadšený z pokroků v oblasti kvantových počítačů, zároveň prý ale chápe, že se komunity kolem kryptoměn do morku kostí obávají brutální výpočetní síly kvantových počítačů blízké budoucnosti.

 

Tým QRC v současné době analyzuje vlastnosti alternativní technologie Momentum, která by měla být méně citlivá na kvantové útoky. Zabývají se i dalšími technologiemi a postupy, které by měla posílit kvantovou rezistenci kryptoměn.

Video: Bitcoin Mining Tutorial July 2017


Literatura
Macquarie University 2. 11. 2017, arXiv:1710.10377, Wikipedia (Bitcoin).

Datum: 05.11.2017
Tisk článku

Související články:

Odvážný plán: Fyzici navrhli gigantický kvantový počítač     Autor: Stanislav Mihulka (04.02.2017)
Kvantové počítače budou potřebovat k provozu nanochladič     Autor: Stanislav Mihulka (19.05.2017)
Švýcarští kvantoví mágové entanglovali 16 milionů atomů     Autor: Stanislav Mihulka (20.10.2017)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz