Kvantové závody: IBM hlásí významný úspěch  
Technologičtí supergiganti IBM a Google zkřížili kordy ve vývoji kvantových počítačů. IBM teď skóruje s prototypem kvantového procesoru, který obsahuje celkem 50 qubitů.

 

Kryostat IBM se systémem o 50 qubitech. Kredit: IBM.
Kryostat IBM se systémem o 50 qubitech. Kredit: IBM.

Tak jako kdysi supervelmoci závodily o prestiž ve Vesmírném závodě a jako dnes současné supervelmoci soupeří v biomedicíně a léčbě neléčitelných nemocí, tak i technologičtí supergiganti IBM a Google soutěží ve vývoji a konstrukci kvantových počítačů. Na kvantové počítače se těší každý a společnost, která s takovým počítačem přijde, se navždy zapíše do dějin informatiky.

Dario Gil. Kredit: IBM Research/Jon Simon/Feature Photo Service.
Dario Gil. Kredit: IBM Research/Jon Simon/Feature Photo Service.

 

Velký Kvantový závod se odehrává tady a teď, a my jsme jeho nadšení diváci. Teď byla na tahu společnost IBM, která v těchto dnech ohlásila pozoruhodný úspěch.

 

Vedoucí výzkumné divize IBM v oblasti kvantových výpočtů a umělé inteligence Dario Gil v pátek 10. listopadu sdělil veřejnosti, že kvantoví vědci IBM úspěšně sestrojili a vyzkoušeli prototyp procesoru, který obsahuje celkem 50 kvantových bitů, čili qubitů.

 

Seth Lloyd. Kredit: Dmitry Rozhkov.
Seth Lloyd. Kredit: Dmitry Rozhkov.

Možná to zní jako bohapusté chlubení, ale Gil má pravdu v tom, když říká, že se tím pádem IBM stala první společností, která sestrojila kvantový počítač na této úrovni. Technologie kvantových počítačů je sice ještě v plenkách, očekávání kolem ní jsou ale veliká. Kvantové počítače by měly s pomocí magie kvantové mechaniky zvládat některé typy výpočtů mnohem větší rychlostí, nežli to zvládnou současné počítače.


Specialista na kvantové technologie Seth Lloyd z Massachusettského technologického institutu (MIT), který nebyl součástí výzkumného týmu IBM, si technologický úspěch pochvaluje. Podle něj má sice IBM ještě co ladit a zlepšovat, ale ohlášení 50 qubitového procesoru je prý nepochybně známkou zásadního pokroku.


Video: Quantum computing explained with a deck of cards | Dario Gil, IBM Research


Video: Dario Gil: Cognitive systems and the future of expertise


Literatura
Physorg 10. 11. 2017, IBM.

Datum: 14.11.2017
Tisk článku

Související články:

Odvážný plán: Fyzici navrhli gigantický kvantový počítač     Autor: Stanislav Mihulka (04.02.2017)
Švýcarští vědci zvládli rekordní simulaci 45-qubitových kvantových výpočtů     Autor: Stanislav Mihulka (06.07.2017)
Biomedicínský světový závod: V USA zahájili editování lidských embryí     Autor: Stanislav Mihulka (28.07.2017)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz