Vypálí Kimovi rybník mikrovlnné střely s plochou dráhou letu?  
Spojené státy usilovně hledají prostředky, s nimiž by bylo možné zasáhnout proti jaderným zbraním zdivočelého severokorejského režimu, a přitom neobětovat značné počty civilistů z Jižní Koreje. Pomohla by zbraň proti elektronice?
Střela CHAMP s plochou dráhou letu. Kredit: Boeing.
Střela CHAMP s plochou dráhou letu. Kredit: Boeing.

Situace na Korejském poloostrově spěje k vyvrcholení. Kdyby Severní Korea byla jakž takž normální protiamerickou zemí, tak by se s jejich jadernými zbraněmi svět asi nakonec smířil. Ale vládne tam nesmírně brutální a nelidský režim s dědičnými vládci, jemuž je možné věřit jenom velice těžko. Spojené státy mají velmi nelehkou úlohu. Očekává se od nich nějaký tah, ale zároveň musejí předejít mstivým vražedným útokům na jihokorejské civilisty, které Severní Korea v případě konfliktu nepokrytě plánuje.


Raytheon.
Raytheon.

V pondělí 4. prosince zaznělo ve vysílání NBC Nightly News, že Bílý dům zvažuje nasazení experimentální protielektronické zbraně, která by mohla zneškodnit severokorejské jaderné rakety ještě v jejich odpalovacích rampách. Pozorní čtenáři OSLA si jistě vzpomenou na rok 2012, kdy vojenští vývojáři tuto zbraň úspěšně vyzkoušeli a představili veřejnosti.


Jde o střelu s plochou dráhou letu amerického letectva Counter-electronics High-powered Microwave Advanced Missile Project, neboli CHAMP. Tato střela přiletí do cílové oblasti a pomocí intenzivních pulzů mikrovlnného záření usmaží veškerou elektroniku v dosahu. Takový útok není smrtící, nezničí žádnou budovu, ale vyřadí veškeré počítače, chytré telefony, komunikace i zařízení protivzdušné obrany.

 

Lidé z vedení vojenského výzkumu Air Force Research Laboratory (AFRL) se nechali slyšet, že střely CHAMP mohou být nasazeny do bojové akce v řádu týdnů. Je to dost šokující informace, ale tahle technologie by v zásadě mohla fungovat. Háček je v tom, že podle dostupných informací by střela s plochou dráhou letu CHAMP v případě takového útoku musela přiletět velmi blízko cíli. I když jde o nesmrtící zbraň, zaměřenou výhradně proti elektronice, Severní Korea by takový postup mohla považovat za válečný akt.

 

Pomohly by mikrovlnné střely s Kimem? Kredit: Boeing.
Pomohly by mikrovlnné střely s Kimem? Kredit: Boeing.

Na vývoji střel CHAMP se na zakázku vývojářů AFRL podílejí společnosti Raytheon a Being se svojí divizí Phantom Works. Test v roce 2012, který se uskutečnil v Utahu, byl naprostým úspěchem. Mikrovlnná střela, tedy tradiční střela s plochou dráhou letu Conventional Air Launched Cruise Missile (CALCM) s mikrovlnným systémem, vyřadila nejen počítače v cílové budově, ale i kamery, které sledovaly průběh testu. Od té doby na veřejnost neproniklo mnoho informací, což nejspíš znamená, že technologie úspěšně směřuje do výzbroje U. S. Air Force. Mluvčí Raytheonu Cecelia Fresh se nechala slyšet, že ve vývoji má stále hlavní slovo Raytheon, a že s vývojem mikrovlnných střel jsou dokonce v předstihu oproti plánu.

 

Střela s plochou dráhou letu typu CALCM. Kredit: R. L. House.
Střela s plochou dráhou letu typu CALCM. Kredit: R. L. House.

Problém samozřejmě je, že věda za mikrovlnnou střelou není nijak moc záhadná. Armády o této technologii vědí, a také nejspíš tuší, jak se proti podobnému útoku bránit. Pokud má útok mikrovlnnou střelou zůstat nesmrtící, tak její mikrovlnný pulz nesmí být příliš intenzivní. Aby ale měl požadovaný účinek na protivníkovu elektroniku, tak se musí mikrovlnná střela dostat dost blízko cíle. Buď v podobě nízko letící střely s plochou dráhou letu nebo třeba na palubě nízko letícího dronu.


Dejme tomu, že USA odpálí střely CHAMP na Severní Koreu. Jejich detektory nepoznají, co jsou střely zač. Ze severokorejského pohledu to bude prostě raketový útok na jejich nejcennější zařízení. Další věc je, že Severní Korea své jaderné zbraně skrývá a maskuje. Jejich zaměření by vyžadovalo extrémně rychlé zpracování aktuálních zpravodajských dat a zároveň by bylo nutné vyslat nemalý počet mikrovlnných střel, aby zajistily úspěch takové operace.


Bezprostřední útok střelami CHAMP na severokorejské jaderné zbraně podle všeho nehrozí. V takovém případě by se o něm jen těžko bavili v televizi. Zjevně jde o psychologický útok, kdy USA dávají Severní Koreji na vědomí, že mají technologii, kterou je možné k takovému útoku teoreticky použít. A nemusí jít jen o údery na jaderné zbraně. Nenápadný mikrovlnný útok by mohl cílit na velitelská centra, protivzdušnou obranu nebo podobné cíle a poskytnout tím krytí nějaké souběžné operaci speciálních jednotek. Na úrovni psychologické války to je vlastně geniální tah. Až příště Kimovi selže raketa, a to se určitě zase stane, tak se všichni budou ptát, jestli šlo o severokorejský šlendrián anebo sofistikovaný americký zásah proti elektronice. 

Video: Counter-electronics High-powered Microwave Advanced Missile Project (CHAMP)


Literatura
Ars Technica 7. 12. 2017. Wikpedia (Counter-electronics High Power Microwave Advanced Missile Project).

Datum: 09.12.2017
Tisk článku

Související články:

Boeing úspěšně vyzkoušel mikrovlnnou střelu proti elektronice     Autor: Stanislav Mihulka (28.10.2012)
Odpálila Severní Korea H-bombu nebo hoax?     Autor: Stanislav Mihulka (09.01.2016)
Proč Američané nesestřelili severokorejskou raketu středního doletu?     Autor: Stanislav Mihulka (08.09.2017)
Nedávný severokorejský jaderný výbuch doprovázel tajemný otřes     Autor: Stanislav Mihulka (15.09.2017)



Diskuze:

Golden Eye

Andrej Kvasnica,2017-12-14 15:31:36

toto https://www.csfd.cz/film/10644-zlate-oko/prehled/ by bolo tiez zaujimave

Odpovědět

Když se řekne "A" musí se říct i "B"

Jan Kavalír,2017-12-12 14:51:43

"I když jde o nesmrtící zbraň, zaměřenou výhradně proti elektronice, Severní Korea by takový postup mohla považovat za válečný akt."

Proč mohla? samozřejmě a právem by považovala. K čemu by takový útok byl, když ne jako první krok k agresi?. Tu elektroniku by si jinak opravili za zlomek ceny prostředků použitých k útoku.
Naštěstí se Čína vyjádřila jasně tak, aby to obě strany pochopily - pokud zaútočí Sev. Korea, do konfliktu nezasáhne. (Co se stane v opačném případě si každý domyslí.)

Odpovědět

CHAMP

Bluke .,2017-12-11 10:05:08

Celé to zariadenie používa jednu kľučovú súčiastku VIRCATOR , čo je mikrovlnná "elektrónka". Patenty na takáto zariadenia sú reg.pocelom svete USA,RU,CZ,... v podstate si to môžete vyrobiť laicky aj doma a terorizovať susedovy jeho TV. :o)

Odpovědět

Jan Balaban,2017-12-10 21:40:11

Tým ich akurát naštvú a Kim odpovie určite inak. Najlepší návrh bol zhodiť im milión chytrých telefónov zadarmo.

Odpovědět


Re:

Josef Hrncirik,2017-12-11 07:57:57

Tak jako u nás shazovali letáky.
Vyvolat u nich závislost a potom jim je pomocí EMI spálit, aby si museli koupit nové za hotové.

Odpovědět

A čo odtienenie žiarenia?

Z Z,2017-12-10 18:34:49

A čo keď bude severokórejská raketa spolu so všetkou elektronikou, potrebnou na odpálenie, obklopená poriadnou vodivou vrstvou - napríklad hliníka či medi? To asi potom "intenzívne pulzy mikrovlnného žiarenia" veľa elektroniky vo vnútri takto chráneného priestoru "neusmažia". Či snáď áno?

Odpovědět


Re: A čo odtienenie žiarenia?

Josef Hrncirik,2017-12-17 08:03:50

A co když navíc použijí jiskřiště, varistory, transily či jiné TVS a navíc vypnou napájení?

Odpovědět

rybnik není ...

Bluke .,2017-12-10 17:44:37

Nechápem čo chcú vypálit USA-ci v North Korea?
Podla satelitov tam nie je ani zavedena elektrika , kuken nočné snimky z ISS: http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/08/15/article-2725415-208925A500000578-155_964x644.jpg

Podľa mňa si americký misionári mieru poplietli Juh zo Severom :o)

Odpovědět


Re: rybnik není ...

Jan Novák9,2017-12-10 20:05:01

Přesně tak, severokorejská elektronika bude pravděpodobně hodinový strojek s perem nebo živý pilot. Němci za druhé světové byli schopní dostřelit do přes Atlantik do USA a žádnou elektroniku na to nepotřebovali, jenom nebyli schopní se trefit do New Yorku bez radiomajáku který jim Amíci odhalili. Do Londýna se trefili bez potíží a to bylo mnohem dál než Seoul.

Odpovědět


Re: Re: rybnik není ...

Josef W,2017-12-11 08:19:24

Mohl byste upřesnit jakým prostředkem mohli Němci za druhé světové války "dostřelit" přes Atlantik? Vím o několika neúspěšných prototypech dálkových bombardérů a čistě teoretických úvahách o vystřelování raket z ponorek.
A budete se možná divit, ale i střely V1 měly navigační elektroniku, rakety V2 (A-4) dokonce inerciální gyroskopický řídící systém. Pérkem z budíku to rozhodně neřídíli. Mikrovlný impulz by určitě "odpálil" i elektronky, takže taková zbraň je jistě použitelná i na prehistorickou elektroniku. Kim ale bude mít řídící systémy balistických raket založené určitě na současné polovodičové technice. Článek je ovšem jen úvahou jak by nasazení mikrovlnné zbraně proti elektronice vypadalo.

Odpovědět


Re: Re: Re: rybnik není ...

Martin X,2017-12-12 08:46:25

"Mikrovlný impulz by určitě "odpálil" i elektronky" dovolim si tvrdit, (aj) na zaklade mojej praxe s elektronkami, ze by im mikrovlnny impulz, urceny primarne na nicenie polovodicov, nic neurobil.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: rybnik není ...

Josef W,2017-12-12 09:20:41

Elektronky budou určitě odolnější než polovodiče, ale impulz by snad naindukoval (třeba na anténách) dostatečné napětí. Pokud ne, tak by Kim měl s elektrónkami z Katódy Olomóc vyhráno :o)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: rybnik není ...

Josef Hrncirik,2017-12-12 18:07:09

Jak vidno zříti z obr.1, střely mají vypnout světelné znečišťování Soulem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: rybnik není ...

Jan Novák9,2017-12-12 21:25:32

Elektronka má odolnost proti průrazu v desítkách kV, na rozdíl od polovodičů které mají desítky nebo stovky voltů. Navíc elektronku průraz nejspíš nezničí, prostě pracuje dál na rozdíl od polovodiče. V elektronce je katoda, anoda a mezi nimi vakuum. I když se vám podaří vakuum prorazit tak tam zůstane, zatímco v polovodiči je spálený materiál nebo díra a P-N přechod se naruší.

Přes Atlantik byly schopné létat V2 s přídavnou nádrží, pokud se nepletu. Byla to střela s plochou dráhou letu, vlastně takové malé raketové letadlo. A Kim je poslední Vůdce schopný nasadit pilotované střely jako kamikaze. Hm, i když Iránci by je asi pilotovali také pro větší slávu Alláhovu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: rybnik není ...

Josef W,2017-12-13 09:42:30

OK, nejsem elektrotechnik, myslel jsem že se přepálí slabounké vodiče. Je fakt, že Rusové používali elektronky ještě i u MiGu-25, možná úmyslně. Ale v novějších už myslím nebudou.

"Raketové" letadélko bylo V1, v uvozovkách pro pulzační (proudový) motor, dolet do 300km, přesnost bídná, s přídavnou nádrží jsem žádnou fotku neviděl a pro dolet 5000km by asi musel tankovat za letu :o)
V2 zas byla balistická raketa s doletem do 400km, ani té by přídavná nádrž, kterou ale rakety nenosí, nepomůže.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: rybnik není ...

Martin X,2017-12-13 09:32:01

Elektomagneticke mikrovlnne zbrane generuju impulz s frekvenciou 2-6 Ghz, vykonom asi 35MW a dlzkou cca. 100-150ns, to dava celkou energiu impulzu v jednotkach Joule. Na rozdiel od polovodicov (kde staci na znicenie aj jednotky voltov nad pracovne napatie) elektronky nie su znicitelne napatovym impulzom s nizkou celkovou energiou. Aj vysoke naindukovane napatie sposobi len preskocenie vyboja medzi elektrodami vo vakuu alebo skor medzi vonkajsimi vyvodmi, ktore su vo vzduchu (vzduch ma nizsiu elektricku pevnost ako vakuum) a elektronka funguje dalej. Na znicenie elektronky treba dlhotrvajuce vykonove pretazenie.

Odpovědět

Aj Hitler

Peter Somatz,2017-12-10 13:52:25

mal na konci vojny zaujimave hracky a bolo mu to prd platne. Neskoro. To iste plati aj o USA.
Co je podstatne je tu
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)
tu
http://www.usdebtclock.org/index.html
a tu
https://syria.liveuamap.com/

Americania doplatili na snahu dominovat vsetkym a zavadzat nasilim demokraciu kam ju nechcu.
Lenze logicky sa proti hegemonovi vsetci spoja. A ked hegemon zameria pozornost napr. na Sev. Koreu, potlacia veci napr v Syrii, Jemene, Ukrajine, Venezuele atd.
Co sa tyka Sev. Korei tam nemaju sancu. Utrum. Padla. Akonahle ma krajina jadro tak sa na nu neutoci. Staci si spomenut na Hirosimu/Nagasaki kde boli max 22kt bomby. Sev. korea ma cez 200. Alebo na nehody elektrarni v Cernobyle alebo Fukusime. Riesit to svinstvo v prostredi sa nikomu nechce uz vobec nie Cinanom, ktori maju Koreu na hraniciach.

Odpovědět

Ideologie vymytých mozků

Ivo Hlavůněk,2017-12-10 13:37:22

Drazí levičáci, stěžovat si na ideologické zabarvení článku je docela komické. Nejdřív si najděte, a googlu to jde docela rychle, kolik potravinové pomoci poskytly všem Kimům Japonsko, jižní Korea a USA v dobách neúrody zadarmo výměnou za slib zastavení vývoje jaderných zbraní.
Připomínám, že válku v Korei vyvolali komunisti a ne imperialisti ze Západu, jak nám ve škole vtloukali do hlavy. Severní Korea nejenže není schopna do dneška uzavřít mír, ale provokuje úměrně ke svým potížím, aby za nějaký úplatek slíbila slušné chování, což ale nikdy nedodržela.
Žádný jiný režim na světě není tak nevypočitatelný a nebezpečný.
Proč nezkouší svoje zkušební rakety nad čínským nebo ruským spřáteleným územím, ale střílí přes Japonsko směrem k USA? Vy se divíte, že jich ostatní obávají?
Co až jim ten test jednou nevyjde?

Odpovědět


Re: Ideologie vymytých mozků

Milan Krnic,2017-12-10 16:59:02

Nejdůležitější je označit viníky. Žel v našem kauzálním světě je takové značení vždy blbě.
Vy jste koreanista, že o té Korei tak zasvěceně píšete?

Odpovědět


Re: Re: Ideologie vymytých mozků

Ivo Hlavůněk,2017-12-10 19:47:42

Koreanista nejsem, ani to nikde nepíšu a myslím, že to ani z mého příspěvku nevyplývá. Máte to dobře zařazeno? Možná vám chybí všeobecný přehled?

Odpovědět


Re: Re: Re: Ideologie vymytých mozků

Milan Krnic,2017-12-10 20:37:27

Běžný našinec může mít těžko přehled o tom, jak situace vypadá z pohledu obyvatele jiné země, zde předmětné S. Korei. Obecně platí, že morální hodnoty nejsou univerzální, a je tedy nesmysl hodnotit cizí kulturu pohledem naší kultury, podobně jako jinou časovou etapu pohledem té naší.

Odpovědět


Re: Re: Re: Ideologie vymytých mozků

Milan Krnic,2017-12-10 20:51:45

Abych byl konkrétní. Korejské válce předcházeli jiné události, např. ne zrovna (pro Korejce, o to více Korejky) příjemná okupace Koreje Japonskem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Ideologie vymytých mozků

Ivo Hlavůněk,2017-12-11 13:33:21

Odpovídám na obě vaše poznámky.
Nedovedu si představit, jaký vliv měla okupace Japonskem na to, že režim prezentovaný u nás za socialismu jako komunistický, ve skutečnosti šílená kombinace feudalismu a otrokářství, potom, co přepadl jižního souseda, neustále všem vyhrožuje, nedodržuje smlouvy, vyhazuje peníze za obrovskou armádu a lidi mu zatím umírají hladem.
Vy to prezentujete jako rozdíl kultur, já vidím rozdíl mezi diktaturou vymývající mozky a do jisté míry svobodnou společností. A že to nedovedete rozlišit, nepovažuji za výraz skromnosti, ale spíš slušně řečeno neznalosti.
Na záběrech severokorejské tv vidím jásající davy při příležitosti čehokoliv a vůbec nepochybuji, že ti lidi jsou upřímně šťastní.
Já na rozdíl od nich ovšem mám na výběr a směji se tehdy, když slyším něco vtipného, raduji se tehdy, když se mi něco podaří, ne když soused nebo kimovy narozeniny.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Ideologie vymytých mozků

Josef W,2017-12-11 14:06:11

Doplnim kolegu Hlavůňka: je možné aby se vliv japonské okupace projevil selektivně podle zeměpisných souřadnic (50. rovnoběžka)?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Ideologie vymytých mozků

Milan Krnic,2017-12-11 16:57:37

Napíšete, "Nedovedu si představit, jaký vliv měla okupace Japonskem", a následně o tom píšete. Zajímavé :)
"já vidím rozdíl" Ano vidíte, ovšem z pohledu naší společnosti, nikoli z pohledu průměrného Severokorejce. O "vymývání mozků" si můžete něco nastudovat, např. zde:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vym%C3%BDv%C3%A1n%C3%AD_mozku
"a vůbec nepochybuji" v tom vám nikdo nebrání.
"Já na rozdíl od nich" - Pokud to nedokážete, je to jen vaše domněnka.

Josef W,: jak již několik desetiletí vidím(e), je.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ideologie vymytých mozků

Ivo Hlavůněk,2017-12-15 21:41:11

Ten šílený režim tam nezavedli Japonci. Ten tam zavedli a tolerovali komunisti, vždyť hranicí mezi civilizací a Kimem je 38. rovnoběžka, tedy místo, kam až došla Rudá armáda, když "osvobozovala" Asii několik měsíců po kapitulaci Japonska.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ideologie vymytých mozků

Milan Krnic,2017-12-16 12:39:07

"nezavedli" - opět, záleží, jak se na to podíváme. Japonsko se snažilo během okupace zničit korejský národ. Viz např.:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Japonsk%C3%A1_okupace_Koreje
A tento teror měl vliv na události následující (viz kauzalita).
Přinejmenším tedy pomohli.
Vždy záleží na širokých okolnostech. U nás jsou okolnosti jiné, a tedy to máme jinak - jen to, že u nás byla Rudá armáda, nejednou, k tomu, co implikujete, nestačí.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ideologie vymytých mozků

Ivo Hlavůněk,2017-12-16 22:13:09

Co pořád máte s tím Japonskem? Vám někdo japonským autem přejel psa nebo tchyni?
Japonci okupovali CELOU Koreu, severní i jižní. Jenže jižní Korea nežebrá o potraviny, protože tam nejsou hladomory. Jižní Korea nestřílí svoje obyvatele, když překračují hranici. Jižní Korea u nás investuje v průmyslu, severní nám dluží a to nedobytně.
Komunismus je prostě svinstvo všude, bohužel v Asii vznikly ty nejbrutálnější formy.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ideologie vymytých mozků

Milan Krnic,2017-12-17 17:21:07

Jen reaguji na vaší argumentaci. Viz pojem "diskuze"
Když řekneme, že Japonsko okupovalo Koreu, je zřejmé, že celou.
O ideologie diskuze nebyla. Když to takto ideologicky zobecníte, můžete z toho Koreu vynechat, a zabývat se SSSR a USA a jejich tehdejší zahraniční politikou.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ideologie vymytých mozků

Ivo Hlavůněk,2017-12-18 12:05:36

Když už nadhazujete téma význam slova diskuse. Dokážete vůbec někdy reagovat na předchozí příspěvek? Zatím se vám to ani jednou nepovedlo.
Pokud máte nějakou nemoc a špatně chápete psaný text, pak se omlouvám.

Odpovědět


Re: Re: Ideologie vymytých mozků

Jan Novák9,2017-12-10 20:09:09

Autor příspěvku možná není Koreanista, ale je rozhodně Ko-realista. Já s ním souhlasím a Kima bych za souseda nechtěl. Jižní Korea má druhé nejvyšší IQ na světě protože levičáci šli do té severní a dodnes toho litují.

Odpovědět


Re: Re: Re: Ideologie vymytých mozků

Milan Krnic,2017-12-10 20:42:18

V kůži Japonce ze střední třídy bych také Kima za souseda pravděpodobně nechtěl - kauzalita. Jak by to bylo, kdyby ČR sousedila se S. Koreou, není možné odvodit, a tedy ani nemá smysl se tím zabývat. Jinak viz výše.

Odpovědět


Re: Ideologie vymytých mozků

Marek Zelenka,2017-12-10 18:36:07

Ivo Hlavůněk: Téměř sám jste si odpověděl, ale jaksi tuto odpověď, vypadá to, že nepochopil.

Pokud byste dlouhodoběji sledoval zapojení Severní Koreje do globální politiky, tak by vám asi neušilo, že milovaný vůdce Kim a nepřítel lidu číslo 1 hned po Hitlerovi a Stalinovi takto dělá pravidelně, rok co rok bububu už min. 25 let, a pokaždé, když udělá Kim bububu, USA na to reagují bojimbojimjadernáválkapomóc a Západ jim pošle potraviny, aby měli co jíst, a je zase na chvilku klid. A kdybyste sledoval ještě k tomu finanční trhy, tak by vám asi také neušlo, že toto strašení mimo jiné slouží dobře na vydělávání astronomických částek při pohybech na zlatě apod. Víc v tomto divadélku snad ani není potřeba vidět, a pokud by se USA tak hrozně moc bály Severní Koreje, tak by jí jistě dobrovolně neživili a nepomáhaly. Konec konců pokud by zemička jako Severní Korea, technologicky téměř neschopná, mohla ohrozit USA, tak se USA asi nedokáží ubránit už proti nikomu a jejich vojenských arzenál je zcela nepoužitelný. Tím nechci říct, že slouží jen jako atrapa za účelem vysávání finančních prostředků daňových poplatníků. Já myslím, že jsou všichni spokojeni a vykolejený je z toho je televizní občan před svou bedýnkou :-)

Odpovědět


Re: Re: Ideologie vymytých mozků

Ivo Hlavůněk,2017-12-10 19:58:19

To s těmi výkyvy zlata je podobný nesmysl jako zlatý rubl nebo chemtrails. Vás nikdy nenapadlo, že by někteří lidi pomáhali jen tak?

Odpovědět


Re: Re: Re: Ideologie vymytých mozků

Marek Zelenka,2017-12-11 01:55:30

Ivo Hlavůněk: Myslím, že ani snad není žádná seriózní potřeba, aby někoho něco v tomto smyslu napadalo. Takovou mozkovou aktivitu potřebuje spíš člověk, který problematice nerozumí. Pokud byste aktivně sledoval chování finančních trhů, tak byste pozoroval, že pokud jednou za čas Kim trhy pořádně vystraší nestabilitou, přesouvají investoři své finance někam do bezpečí a cena zlata dokáže hezky vyletět nahoru, protože enormně stoupne poptávka. Dá se na tom slušně vydělat. Stejně tak v případě takových strašený stoupá i cena ropy. Proto např. Saudové dělají rádi bububu na Írán a další konkurenční producenty ropy a vymýšlejí nejrůznější politické záminky a televizní zápletky, aby vyšponovali cenu nahoru a získali tak více do státního rozpočtu, který nutně potřebuje co nejvyšší cenu ropy, protože se podílí ze 75% na jejich státním příjmu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Ideologie vymytých mozků

Ivo Hlavůněk,2017-12-11 15:12:24

To je logické, že se lidi bojí, když se jim vyhrožuje.
Jen mi nějak uniká ta konstrukce, jak ti imperialisti dokážou zapůsobit na Kima, aby zahrozil, když oni potřebují. Ptám se proto, že teď zrovna cena zlata poměrně setrvale klesá. Tak, že i Rusko radši nakupuje za zbytky financí, než aby výhodně prodávalo.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Ideologie vymytých mozků

Marek Zelenka,2017-12-11 20:58:27

Ivo Hlavůněk: Zapůsobí snadno, je to jejich kůň, který pilně studoval na jejich prestižních školách ve Švýcarsku. Čínský komunismus byl také sponzorován kapitalisty. Nastudujte si něco o tom.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ideologie vymytých mozků

Ivo Hlavůněk,2017-12-15 21:38:01

Takže Kim je vlastně agent imperialismu? Zajímavé :-)

Odpovědět

všechno je jinak

miroslav kroupa,2017-12-10 10:33:28

ale jak, nikdo neví, jenom se ví, že na každého člověka planety je 0,5 tuny ekvivalentu TNT

Odpovědět

No ja bejt Kim

Petr Špak,2017-12-10 01:46:17

tak delam uplne to samy, vyvyjim jaderny zbrane. nechtel bych totiz dopadnou jako Saddam, kteryho pod lzivou zaminkou ze ma chemicky zbrane odkraglovali.

celej problem lezi ve radostne valcici americe po celem svete a ne v nejakym usmrkanym diktatorovi, ten jen dela co musi aby prezil.

Odpovědět


Re: No ja bejt Kim

Jaroslav Lepka,2017-12-10 07:11:33

Špak má mít šmak, tak se toho držte, tohle není diskuzní server na politickou propagandu.

Odpovědět


Re: Re: No ja bejt Kim

Jaroslav Pešek,2017-12-10 07:53:42

Ten článek je docela dost politicky podbarvenej. Tak se pak nemůžete divit, když se takové komenntáře objeví.

Odpovědět


Re: Re: Re: No ja bejt Kim

Anna Václavíková,2017-12-10 08:37:01

Národ je hnán ode zdi ke zdi - dřív jsme tady měli kurz k SSSR a poslouchali jsme Svobodnou Evropu, dneska tady máme s USA na věčné časy a čteme Sputnik.
A k článku: rakety nejsou vyrobené, a místa, kam je vystřelit, nejsou zaměřena, takže kdyby se postavili na hranice a optimisticky volali: "Máme holé ruce." vyjde to úplně nastejno.
Je smutné, že se k politické agitaci snížil už i Osel.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: No ja bejt Kim

Jan Matula,2017-12-10 09:01:54

Někdo tady kdysi psal, že Osel je otevřený spolek nadšenců a tak mi nejsou moc jasné výtky jaký by měl být. Podle mne pláčete na nesprávném hrobě. Pokud si ho představujete jiný, myslím, že není nic lepšího, než ho k obrazu svému formovat také nějakým článkem. Jak tak na to koukám, tak radilů mají dost :) Ani jim to nezávidím. Možná Vám ale křivdím a máte tady nějaké články, nejsem s celým obsahem obeznámen. v tom případ sorry

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: No ja bejt Kim

Jiří Novák,2017-12-10 09:46:36

A úplně nejvtipnější je nějaká česká tetka, která hned ví co je nebo není vyrobeno a co je nebo není zaměřeno. Cukroví, teta, už máte napečené? Nebo teprve zaměřujete kuchařku?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: No ja bejt Kim

Peter Hrdlicka,2017-12-10 18:34:47

Najsmutnejšie je, že nejaký tragéd, ktorý si myslí o sebe aký je múdry a rozhladený. A pritom tá "tetka" má viac rozumu ako on. Tento tragéd nechápe svet a zrejme ani cukrovinky nevie upiecť. Takže 2:0 pre "tetku".

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: No ja bejt Kim

Jiří Novák,2017-12-10 20:25:34

No tak hlavně že tu máme vás, který ten svět chápete. Co bychom si bez vás jako národ, co dím, jako civilizace vůbec počali? Halelujá!

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: No ja bejt Kim

Josef W,2017-12-10 21:54:18

On vás někdo nutí, tak jako za socialismu, obdivovat USA, nebo chodit s mávátky a budovatelskými transparenty do průvodu na Den Nezávislosti? V článku nevidim žádnou agitaci a to jsem si ho po vašem příspěvku prošel ještě jednou. To vám vadí "zdivočelý režim", nebo jakákoliv zmínka o USA? Z KLDR má obavu snad celý svět, jen Čína a Rusko k tomu přistupují podle hesla "nepřítel mého nepřítele je můj přítel", takže raději mlčí ...
A někteří místní diskutéři stižení jakousi nenávistí ke všemu americkému, by ve stejném duchu klidně podporovali a omlouvali diktátora i jeho nelidský režim.
Je to smutné, stejně jako to že zřejmě věříte propagandě na Sputniku a z diskuse k technickému článku děláte politikaření.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz