DARPA vyvíjí hejnovou taktiku pro drony na městských bojištích  
Drony mají dostat do své výbavy letadla, tanky i lodě. Pěchotě by to mohlo být líto, ale američtí vojenští vývojáři DARPA naštěstí myslí i na ně.

Drony vstupují na městská bojiště. Kredit: Activision.
Drony vstupují na městská bojiště. Kredit: Activision.

Drony bývají společenské. Mohou operovat ve skupinách a poslední dobou i ve velkých hejnech. Taková hejna vojenských dronů představují zajímavou novinku pro rozmanitá bojiště dnešního světa. Velitelé a vojenští stratégové se s nimi ale nejprve musí naučit pracovat a samotné drony potřebují vybavit své inteligence účinnou hejnovou taktikou. To je výzva pro nejlepší mozky, zejména pro legendární vývojáře americké armády DARPA.

 

DARPA chce hejn dronů vybavit i pěšáky. Kredit: DARPA.
DARPA chce hejna dronů vybavit i pěšáky. Kredit: DARPA.

Jejich nový projekt nabízí zájemcům pracovat na úkolu, který má v dnešní době stále ještě příchuť science-fiction. Zadáním je sebrat smíšené hejno 250 a více autonomních dronů a předat je pod velení malé jednotky pěchoty nebo mariňáků. A pak hejno nechat plnit komplikované mise v prostředí městských bojišť. Cílem úsilí DARPA a účastníků vyhlášené soutěže je především vyvinout ofenzivní taktiku pro hejna autonomních dronů.

 

Technologie hejn dronů už ve skutečnosti existuje, jak vyšlo najevo zhruba před rokem. Americká armáda tehdy oznámila úspěšný test hejna 103 mikrodronů Perdix, které vypustily stíhací bombardéry Boeing F/A-18 Super Hornet nad kalifornským jezerem China Lake. Američané počítají s hejny dronů pro bojové letouny, tanky i lodě. A DARPA je očividně rozhodnutá vybavit hejny dronů pro útočné i obranné operace také pěchotu, zejména když bude bojovat ve velmi obtížném městském prostředí. S drony a jejich inteligencemi také masivně experimentuje hlavní protivník USA dnešní doby, tedy Čína.


Program OFFSET. Kredit: DARPA.
Program OFFSET. Kredit: DARPA.

Nový program DARPA, který nese název OFFensive Swarm-Enabled Tactics, čili OFFSET, se zaměřuje na kombinování autonomních leteckých dronů s pozemními v městském prostředí. Fázi 1 tohoto projektu zajišťují společnosti Raytheon BBN Technologies a Northrop Grumman Corporation. Jejich úkolem je dodávat soutěžním týmům vše potřebné k tomu, aby mohly navrhnout, vyvinout a otestovat hejnové technologie ve virtuálních i reálných prostředích.

 

Účastníci programu OFFSET budou muset prověřit vyvíjené technologie v celkem pěti kapitolách (Swarm Sprints) – v hejnové taktice, hejnové autonomii, společných týmech lidských operátorů s hejny, ve virtuálním prostředí, a také v reálném prostředí. Každé z těchto kapitol se budou účastníci projektu věnovat po dobu šesti měsíců, po jejichž uplynutí bude následovat test a zhodnocení výsledků.


V první kapitole programu se účastníci budou věnovat tvorbě hejnových taktik pro smíšená hejna 50 leteckých a pozemních dronů. Úkolem pro tato hejna bude izolovat cíl operace uvnitř plochy dvou čtvercových městských bloků, během mise, která bude trvat 15 až 30 minut. Drony budou mít na starost průzkum, zmapování situace a zřízení perimetru kolem oblasti operace.


Jak u DARPA bývá zvykem, program je otevřený pro mnoho rozmanitých zájemců. Hledají ta nejlepší inovativní řešení, v tomto případě hejnové strategie, a nezáleží jim až tak na tom, kdo s nimi přijde. Soutěže hejnových taktik se mohou účastnit akademické instituce, malé startupy i velké korporace.

Video:   OFFSET Program Calls for Participants in Swarm Sprints


Video:  What Is a Swarm?


Literatura

Defence News 9. 1. 2018.

Datum: 09.01.2018
Tisk článku

Související články:

Co si šéf Pentagonu objednal na příštích deset let?     Autor: Stanislav Mihulka (15.02.2016)
Americké tanky, letadla a lodě budou ovládat vlastní drony     Autor: Stanislav Mihulka (06.01.2017)
Američané úspěšně otestovali hejno mikrodronů vypuštěných z letadel     Autor: Stanislav Mihulka (12.01.2017)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz