Konec závislosti? Ve Finsku testují nosní sprej proti gamblerství  
Závislost na hazardu může být extrémně silná. Touha si vsadit a všechno prohrát je prý běžně zcela nezvladatelná. Jenomže pokrok nezastaví ani herny. V budoucnu si možná bude stačit jen nastříkat trochu spreje do nosu a hráčská vášeň bude ta tam.

Gambling. Kredit: CC0 Creative Commons.
Gambling. Kredit: CC0 Creative Commons.

Gamblerství neboli patologické hráčství je zvláštně nechutnou závislostí. Když se v mozku zasekne představa úžasné výhry, tak pro to závislý hráč obětuje úplně všechno. Problém je ovšem je, že hazardní hry jsou postavené tak, aby v nich prakticky nebylo možné vyhrávat. Gambleři jsou schopni prohrát ohromné částky, což zcela dramaticky ruinuje jejich životy a zásadně ohrožuje jejich rodiny a blízké. V dnešní době proto hazard představuje jedno z velkých civilizačních rizik.

 


Hannu Alho. Kredit: THL.
Hannu Alho. Kredit: THL.

Jednotlivé země jsou si tohoto problémy obvykle vědomy a snaží se hazardní hry nějakým způsobem regulovat. Závislost hráčů ale bývá velmi silná a zisky provozovatelů hazardu zase velmi vysoké, takže se hazard regulacím velmi kluze vyhýbá a snaží se při tom využít každou skulinku v zákonech.

 


Kreativní Finové se proto rozhodli jít po krku gamblerství (a spolu s ním i hazardu) jinou cestou. Řekli si, že nejde ani tak o zločin, jako o nemoc. Tým vědců finského institutu National Institute for Health and Welfare (THL) v Helsinkách spustil první klinický test rychle účinkujícího spreje proti gamblerství. Dlouhodobá léčba tohoto typu by prý mohla zbavit gamblery závislosti trvale.


Oblasti mozku, kde výrazně působí dopamin. Kredit: NIDA, Quasihuman.
Oblasti mozku, kde výrazně působí dopamin. Kredit: NIDA, Quasihuman.

Klíčovou složkou spreje proti gamblerství je naloxon, čili lék používaný k zastavení účinku opiátů, především při předávkování. Molekuly naloxonu si konkurují s molekulami opiátu v přístupu k receptorům a tím blokují účinek opiátů. Když se na receptor naváže naloxon, tak ho neaktivuje a zároveň ho zablokuje. Naloxon tedy působí proti opiátům, je to jejich antagonista.

 


Návykové látky, jako jsou právě opiáty, a hazardní hry fungují v mozku obdobně. Ovlivňují stejné mozkové spoje velmi podobným způsobem. A toho se finští odborníci snaží využít. Antagonisté opiátů, jako naloxon, současně nepřímo omezují produkci dopaminu v mozkových buňkách. Dopamin je významný neuropřenašeč (neurotransmiter) i neurohormon a podílí se na regulaci nervové soustavy. Mimo jiné hraje klíčovou roli v centrech odměn, kde je zodpovědný za navozování příjemných pocitů. A v těchto centrech se také rozvíjejí závislosti, takže dopamin je přímo v centru dění. Naloxon svým účinkem připraví gamblera o ten omamný pocit, kvůli kterému hraje. A tím je atak závislosti do značné míry vyřešen.


Kit pro aplikaci naloxonu v terénu. Kredit: James Heilman, MD / Wikimedia Commons.
Kit pro aplikaci naloxonu v terénu. Kredit: James Heilman, MD / Wikimedia Commons.

Finové zahajují test spreje v těchto dnech. Poběží jeden rok a účastní se ho 130 gamblerů. Polovině z nich budou stříkat do nosu naloxon, druhé polovině placebo. Vědci již dříve zkoušeli podobné experimenty s naloxonem v pilulkách, ten se ale příliš neosvědčil. Naloxon ve spreji účinkuje mnohem rychleji. Nosní dutina je protkaná vlásečnicemi a účinná látka se tu rychle vstřebává. Rychlý účinek léku je pro gamblery velmi důležitý, protože jejich závislost bývá extrémně nutkavá a je velice těžké ji vzdorovat.

 


Podle šéfa výzkumu Hannu Alha je potřeba hrát u gamblerů doopravdy drsná. Touha se přivalí okamžitě a tableta, která působí asi tak za hodinu, je v takovém případě k ničemu. Finové tedy použili nosní sprej s naloxonem a v experimentech na finské Univerzitě v Turku zjistili, že naloxonový sprej účinkuje na gamblera za pár minut.


Proč právě Finsko? Ve Finsku je gamblerství až překvapivě rozšířené. Určitým stupněm problematického hráčství jsou postižena téměř 3 procenta Finů. Jak už to bývá, nejhůře jsou zasaženi mladí muži z chudých poměrů. Finsko také není právě napřed v regulaci hazardních her. Nosní sprej proti hráčství by proto ve Finsku měl padnout na úrodnou půdu.

Video:  Hannu Alho – Treatment of Pathological Gambling


Literatura

IFL Science 9. 1. 2018, YLE 7. 1. 2018.

Datum: 12.01.2018
Tisk článku

Související články:

Je horší extáze nebo alkohol?     Autor: Josef Pazdera (03.08.2006)
Závislost na nikotinu neurčují jen geny     Autor: Jaroslav Petr (18.07.2008)
O závislosti na alkoholu, přejídání a možná i dalších neřestech     Autor: Josef Pazdera (30.11.2008)
Extáze léčí nejtvrdší posttraumatické stresové poruchy     Autor: Stanislav Mihulka (20.07.2010)
Genovou terapií proti závislosti na nikotinu u myší     Autor: Stanislav Mihulka (30.06.2012)
Léčba závislostí „rájem“     Autor: Martina Štěpánová (16.10.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz