Největší frajer letů do vesmíru poslal auto k Marsu. Jak asi skončí?  
Elon Musk vynesl do vesmíru svoje oblíbené auto. A poslal tím celý svět do kolen. Jak asi Tesla Roadster obstojí ve vesmíru plném mikrometeoritů a tvrdého záření?


Na tuhle frajeřinu se bude ještě dlouho vzpomínat. Kredit: SpaceX.

Start rakety Falcon Heavy společnosti SpaceX sledoval snad celý svět. Byl to ohromující úspěch, podobný a zároveň velmi odlišný od významných letů NASA a dalších státních agentur, které ještě donedávna měly monopol na dobývání vesmíru. Teď se do toho pustily soukromé firmy a také lidé jako Elon Musk, nenapravitelní nadšenci, snílci a frajeři v jednom, kteří hýří vizemi a šílenými nápady.


Když nejvýkonnější raketa dnešní doby šplhala do vesmíru, tak tam nevynášela kosmickou loď, satelity, ani bloky betonu, jak bývá u testovacích letů obvyklé. Musk do vrchní části rakety Falcon Heavy pro její premiérový start umístil svůj vlastní červený elektromobil Tesla Roadster první generace, jaké vyrábí jeho další firma Tesla.


Muskova Tesla Roadster na Zemi. Kredit: CC0 Creative Commons.
Muskova Tesla Roadster na Zemi. Kredit: CC0 Creative Commons.

Za volantem je figurína Starman ve skafandru společnosti SpaceX, na kterou z informačního panelu svítí legendární hláška „Don’t Panic!“ z knihy Stopařův průvodce po Galaxii. Kniha se nalézá v palubní přihrádce, společně s ručníkem, naprosto nezbytnou výbavou každého stopaře po Galaxii. Kdyby tohle viděl autor knihy Douglas Adams, mimo jiné milovník rychlých aut, byl by nepochybně nejšťastnějším člověkem ve vesmíru. Absolutně ikonické snímky elektromobilu se Starmanem se nepochybně stanou událostí roku ve vesmíru. Jsou tak fantastické, že jim milovníci konspiračních teorií odmítají uvěřit, čímž jsou ještě více k smíchu, než obvykle.


Poslední foto na rozloučenou. Sbohem a díky za všechny ryby. Kredit: SpaceX.
Poslední foto na rozloučenou. Sbohem a díky za všechny ryby. Kredit: SpaceX.

Poslat k Marsu a pak dál do pásu asteroidů vlastní auto, tak to je nefalšovaná vesmírná frajeřina. Celý svět na to užasle zíral, nevěřícně, ale ve velké většině s nadšením. Někteří lidé z toho neměli radost. Je to prý nezodpovědné, nesmyslné, neekologické, nevědecké a bůhvíco ještě. Autor tohoto komentáře ale s Elonem Muskem souhlasí, že právě tohle lidstvo potřebuje. Tak trochu dětinské nápady, které sálají nadšením a osvětlují nám cestu vpřed, co se v posledních letech už ztrácela v mlze. Nemá smysl hledat další a další důvody, proč něco nejde. Vesmír je ohromný a my ho můžeme dobývat. Auto na cestě k Marsu a ještě dál, to je přece skvělý nový začátek.


Jaký bude další osud prvního osobního auta ve vesmíru? Teď je na eliptické oběžné dráze kolem Slunce, která zasahuje do vzdálenosti 1,70 AU od Slunce, tedy do pásma asteroidů. Od Země se vzdaluje rychlostí 12 908 kilometrů za hodinu, takže je i nejrychlejším osobním automobilem historie.


Podle Muska může jeho automobil plout vesmírem miliardy let. Chemik William Carroll z Univerzity v Indianě a další odborníci s ním ale nesouhlasí. Tesla Roadster podle nich bude postupně schytávat strukturální poškození od slunečního záření, kosmického záření a zásahů mikrometeoritů. Vesmírné záření zřejmě postupně zničí veškeré materiály organického původu, tedy takové, v nichž jsou organické molekuly s propojenými uhlíky.


Dráha automobilu ve Sluneční soustavě. Kredit: Tomruen / Wikimedia Commons.
Dráha automobilu ve Sluneční soustavě. Kredit: Tomruen / Wikimedia Commons.

Pneumatiky, barvy, plasty a kůže elektromobilu prý vydrží tak sotva rok. Díly z uhlíkových vláken, které jsou rovněž organické, by měly vydržet podstatně déle. Nakonec zůstane hliníkový rám automobilu, kovové díly a sklo, tedy ty části, které nebudou zničené meteority.


Na planetě Zemi chrání osobní automobily i veškeré další objekty a tvory před zářením Slunce a vesmíru mohutný magnetický štít. Auto Elona Muska žádný takový štít nemá a jen tak si provokativně pluje vesmírem. Energie záření proto nejspíš postupně rozhlodá vazby mezi uhlíky a organické materiály se postupně rozpadnou. Je vlastně veliká škoda, že elektromobil už nemůže vysílat. Pro vědce i nadšence by bylo velmi zajímavé sledovat, jak se autu ve vesmíru daří.


Miliardu let vesmírná Tesla určitě nevydrží, ale podle Richarda Sachlebena z panelu expertů American Chemical Society by auto mohlo být rozeznatelné i za milion let. Pokud se během své cesty nesrazí s některou planetou nebo větším asteroidem. Sachleben se nicméně domnívá, že tak dlouho tam Tesla kroužit nebude. Až se objeví sběratelé vybavení kosmickými loděmi, tak si některý z nich pro unikátní elektromobil určitě zaletí.

Video:  Live Views of Starman


Video:  Falcon Heavy Test Flight


Literatura

Live Science 6. 2. 2018, Wikipedia (Elon Musk's Tesla Roadster).

Datum: 09.02.2018
Tisk článku

Související články:

SpaceX slibuje největší nosnou raketu od doby Saturnu V     Autor: Stanislav Mihulka (16.04.2011)
Falcon Heavy: Na Mars a ještě dál     Autor: Lukáš Houška (03.01.2013)
Blahopřejeme Elonu Muscovi a týmu SpaceX     Autor: Redakce (07.02.2018)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz