Mohla by nám cizí civilizace hacknout planetu?  
Když už zachytíme nějakou zprávu z vesmíru, mohla by být nebezpečná? Riziko je prý malé, ale existuje. Opatrnosti není nikdy dost, obzvláště při čtení vzkazů mimozemských civilizací.

Radioteleskop Parkes. Kredit: CSIRO
Radioteleskop Parkes. Kredit: CSIRO

Ester Ledecká se už zapsala do historie a po nesčetných blahopřáních si můžeme dopřát jízdu do říše spekulací s mimozemšťany. Dnešní doba žije všemožnými hackery a hacky, od vojenských červů, které sabotují jaderný program, až po biohackery, kteří odvážně manipulují s vlastní DNA i zdravím. Není divu, že o hackerech uvažují i astrofyzici, v tomto případě Michael Hippke z německé observatoře Sonneberg a John Learned z Havajské univerzity.

 

Michael Hippke. Kredit: M. Hippke.
Michael Hippke. Kredit: M. Hippke.

Hippke s Learnedem se obávají, že by naši lidskou civilizaci mohli hacknout nepřátelsky naladění vetřelci. Podle některých studií je sice méně pravděpodobné, že by dlouhodobě existující mimozemské civilizace byly vůči sousedům vyloženě agresivně devastující, vyloučit to ale rozhodně nelze. Ostatně, stačí si vzpomenout na Evropany a obyvatele jihoamerických říší. Z našeho pohledu jsme jim přinesli dobro pokroku, oni to ale možná viděli poněkud jinak. Mimozemské civilizace mohou být prostě pragmatické a namísto vysílání obrovských generačních flotil třeba volí levnější a efektivnější variantu zavirovaných vzkazů. Takový vzkaz by přitom mohl být vyslán ve formě elektromagnetického záření anebo jako sonda nebo mimozemský artefakt, které objevíme někde ve Sluneční soustavě.

 

John Learned. Kredit? University of Hawaii.
John Learned. Kredit? University of Hawaii.

Podle Hippkeho a Learneda by případná zpráva od mimozemské civilizace mohla představovat jednoduchý memetický útok typu „Brzy odpálíme vaši hvězdu jako supernovu“. Ať už by to byla reálná hrozba anebo ne, podobná fake news z vesmíru by mohla rozpoutat celoplanetární paniku. Anebo by šlo o delší vzkaz, který by mohl mít dlouhodobě demoralizující dopad na pozemskou kulturu. Další možností je, že by šlo o složitou zprávu, která by předstírala, že obsahuje něco jiného než ve skutečnosti.

Náš vzkaz do vesmíru z Areciba, rok 1974. Mohl by rozložit cizí civilizaci? Kredit: Arne Nordmann / Arecibo.
Náš vzkaz do vesmíru z Areciba, rok 1974. Mohl by rozložit cizí civilizaci? Kredit: Arne Nordmann / Arecibo.

Mohl by to být návod k vybudování umělé inteligence, která by nejprve analyzovala naši civilizaci, a pak by ji důkladně rozložila. Nebo třeba recept na nanoboty, kteří celou planetu rozžvýkají na základní suroviny. Takové útoky snad mohou být dostatečně univerzální na to, aby zasáhly neznámý svět někde ve vesmíru, v tomto případě Zemi.

 

Je samozřejmě prakticky nemožné, že by nějaká mimozemská civilizace cílila konkrétně na nás a poslala nám například recept na nezničitelný virus, který by nás všechny zabil. Pokud nějaké cizí civilizace existují, tak o nás nemohou mít detailní informace a velmi pravděpodobně vůbec nevědí, že tady jsme. Lidský druh existuje velmi krátkou dobu a z vesmíru jsme rozeznatelní jenom pouhý okamžik. A pokud víme, rychlost světla je nepřekonatelná a vesmír je ohromně veliký.

 

Naše rádiové a televizní vysílání se zatím dostalo do vzdálenosti pouhých desítek světelných let a je samozřejmě otázkou, co by z něj kdo mohl vyčíst. Stejně tak se nemusíme bát, že by mimozemšťané hackli naše počítače, protože nejspíš nikdy neslyšeli o Windows. Když americký vojenský červ Stuxnet rozbil íránské centrifugy pro obohacování uranu, tak to bylo možné právě díky tomu, že Íránci Windows používají.


Hippke a Learned jsou přesvědčeni, že je nemožné předem spolehlivě zhodnotit rizika případné zprávy z vesmíru. Proto bychom prý měli být při jejich čtení velmi opatrní, s čímž je možné jedině souhlasit. Zvláště velmi komplexní zprávy mohou představovat nebezpečí. Zároveň se ale domnívají, že zmíněná rizika jsou dost malá, takže bychom neměli být přehnaně paranoidní a rozhodně bychom zprávy z vesmíru měli zkusit číst. Teď ještě jenom nějaké zachytit a je to.

Video:  3 Messages We've Sent to Extraterrestrials


Literatura

NBC News 21. 2. 2018, arXiv:1802.02180.

Datum: 24.02.2018
Tisk článku

Související články:

Cílené pátrání SETI v zorném poli Keplera vyšlo naprázdno     Autor: Stanislav Mihulka (12.02.2013)
V blízkém vesmíru nejsou pokročilé technologické civilizace     Autor: Stanislav Mihulka (18.09.2015)
Objevil teleskop Kepler megastrukturu mimozemské civilizace?     Autor: Stanislav Mihulka (16.10.2015)
Podezřelá hvězda KIC 8462852 na nás nebliká mimozemským laserem!     Autor: Stanislav Mihulka (10.12.2015)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz